- Ingenting minner meg så mye om jul som duften av nellik og allehånde! Det er kryddere jeg så å si aldri bruker bortsett fra til jul, sier Jørn Edvard Thalberg, påtroppende ferskvaresjef på Coop Mega Linderud. Han er godt i gang med å blande røren til leverposteien, hvor allehånde og grønn pepper skal gi det populære julefrokostpålegget nydelig smak.


Beret Warholm fra Coop Mega Orkanger tilsetter gjerne litt nellik i saltlaken til lammerullen: - Det gir en ekstra god julesmak, og lammerullen holder fint i kjøleskapet hele romjula.

<<Trenger du inspirasjon til koldtbord i jula: 6 enkle retter til julefesten>>

Coop Mega-kokkene lager julefrokost.

Coop Megas juleeksperter, Jørn Edvard Thalberg og Beret Warholm, lager julemat fra bunnen av.

Hjemmelaget julefrokost

Jula er årets mest sosiale høytid, og et mat-høydepunkt for veldig mange.
- Allerede i september begynner kunder å etterspørre julemat, forteller Beret. Når adventstiden nærmer seg, blir stadig flere nysgjerrige på å lage den tradisjonelle julematen helt fra bunnen.
- Derfor kan vi tilby kundene våre både lammeside og buklist av svin i tiden før jul, forteller Beret.

Nå har Coop Mega-ekspertene laget 6 deilige retter til et av årets lengste og beste måltider, nemlig julefrokosten:

Lammerull til julefrokosten.

Det tar litt tid å lage lammerull, med det er verdt innsatsen! Server gjerne sammen med brød, syltet agurk og løk.

1. LAMMERULL
Porsjoner: 1 stor rull
Tid: 3,5 t. + 24 timer i kjøleskap

  • 1 lammeside
  • 1,5 kg lammebog, ev. annet grytekjøtt av lam
  • 1/2 ts malt pepper
  • 2 ts malt ingefær
  • 2 ts korianderfrø, knust i morter
  • 1,5 ss salt
  • 1 ts sukker
  • 2 ss fersk timian (kun bladene)
  • 2,5 ts gelatinpulver

Saltlake

  • 5 l vann
  • 300 g salt
  • 1 ss sukker

 

Slik gjør du:

  1. Skjær forsiktig bort eventuelle bein fra lammesiden og trim sidene slik at du får et flatt stykke med rette kanter.
  2. Strimle lammebogen i mindre biter. Bland sammen pepper, ingefær, korianderfrø, salt, sukker og gelatin i en skål og vend sammen med kjøttstrimlene.
  3. Fordel det strimlede kjøttet på lammesiden og rull fast sammen. Fest med tannstikkere eller lignende mens du syr rullen sammen med bomullstråd. Begynn i den tykkeste enden, da blir rullen jevnest. Dekk til og la rullen ligge i kjøleskapet over natten.
  4. Pakk lammerullen inn i et tynt, rent kjøkkenhåndkle og surr håndkledet fast med bomullstråd.
  5.  Legg rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke i 2 timer på ca. 90˚C. Trekk gryta bort fra varmen og la lammerullen avkjøles i vannet.
  6. Plasser den avkjølte lammerullen mellom to brett og legg på press, ca. 5 kg. Ev. bruk syltepresse dersom du har det. La rullen ligge i press i 12 timer.
  7. Rør sammen vann, salt og sukker til en svak saltlake. Den ferdige lammerullen kan oppbevares i denne lake i kjøleskapet i opp til 10 dager.

<<Prøv også: Så enkelt lager du sylte til jul>>

Hjemmelaget leverpostei på julefrokosten.

Hjemmelaget leverpostei er mindre smørbar enn industrilaget, og smaker himmelsk.

2. HJEMMELAGET LEVERPOSTEI MED GRØNN PEPPER
Porsjoner: 4
Tid: ca. 1,5 timer

  • 400 g svinelever, i biter
  • 200 g sideflesk uten svor, i biter
  • 2 ts salt
  • 2 ansjosfileter
  • 1/2 gul løk, i biter
  • 1 ts sort pepper, malt
  • 1/2 ts malt allehånde
  • 1 egg
  • 1 dl kremfløte
  • 1,5 ss hel grønn pepper
  • 50 g valnøtter, grovhakket
  • 1 ss fersk timian

Slik gjør du:

  1. Renskjær leveren og skjær lever og sideflesk i mindre biter.
  2. Kjør lever, flesk og salt i food processor, i ca. 1 minutt, til en jevn og litt «limaktig» konsistens. Bruker du kjøttkvern, kjøres lever og flesk gjennom kverna et par ganger.
  3. Tilsett ansjos, løk, sort pepper og allehånde og kjør til alt er godt blandet.
  4. Pisk sammen egg og fløte og spe på til en jevn røre. Rør inn hel grønn pepper, grovhakkede valnøtter og timianblader og hell røren over i en liten, smurt brødform, ca. 1 liter
  5. Stek leverpostei i vannbad på nederste rille i 60-75 minutter. Når steketiden nærmer seg slutten sjekk kjernetemperaturen med et steketermometer. Når det viser 76˚C er leverposteien ferdig stekt.

Serveringstips:

  • syltet rødløk
  • rugbrød/surdeigsbrød
  • sprøstekt bacon
  • stekt sopp

Juletips!

Lag stor porsjon, dobbel eller trippel, og frys ned rå i mindre former. Da kan du bare å tine opp og steke som vanlig, og på veldig kort tid ha rykende fersk leverpostei til frokost, lunsj eller kveldsmat.

Sennepsild og ingefærsild til julefrokost.

Lag gjerne flere typer sild til julefrokosten; vi har laget sennepsild og ingefærsild.

3. SENNEPSILD MED EPLE OG DILL
Porsjoner: 4
Totaltid: 10 minutter + 12-24 timer

  • 1 dl grov sennep
  • 1 dl lettrømme
  • 1 ss sukker
  • 1 ss 7% eddik
  • 0,5 dl rapsolje
  •  2 ss fersk dill, finhakket
  • Salt og pepper 
  • 4 kryddersildfileter, i biter
  • 0,5 grønt eple, i terninger
  • 0,5 gul løk, i tynne ringer
  • 2 ss agurkmix, ev. finhakket sylteagurk

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen sennep, lettrømme, sukker, eddik, olje og finhakket dill. Smak til sausen med salt og pepper.
  2. Skjær sildefiletene i passe store biter. Skrell eplet og del i små terninger og skjær løken i tynne ringer eller skiver.
  3. Legg saus, sild, eplebiter, løk og agurkmiks lagvis på sterile glass. Start og avslutt med sausen. Sett på lokk og la sennepsilden godgjøre seg natten over før servering.

Sennepsild kan oppbevares opp til en uke i kjøleskapet.

4. INGEFÆRSILD
Porsjoner: 1 stort glass
Tid: 15 min. + 36 timer i kjøleskap

  • 5 kryddersildfileter
  • 4 dl vann
  • 3.5 dl sukker
  • 2 dl eddik, 7%
  • 1 stk rødløk
  • 50 g ingefær, frisk
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 bunt koriander, frisk
  • 2 ss kapers
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1 ts sukker, brunt
  • 1 dl olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Før du begynner, bør du smake på sildefiletene. Hvis de er for salte, bør de ligge i vann 2-3 timer først.
  2. Kok opp vann og sukker, og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og tilsett eddik.
  3. Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap. Tørk sildefiletene og skjær dem i biter.
  4. Skjær løk i tynne skiver og ingefær i tynne strimler. Knus korianderfrø og bland dem sammen med løk, ingefær, koriander og kapers.
  5. Legg sild og løkblandingen lagvis i et glass eller en krukke.
  6. Bland eplecidereddik, sukker og olje, hell blandingen over silden og legg på lokk.
  7. Silda bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises, og er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.

<<Prøv også: Så enkelt lager du julens beste sursild og tomatsild>>

Juleskinke og hjemmelaget sennep til julefrokosten.

Juleskinke og sennep er klassikere på julefrokostbordet.

5. GRATINERT JULESKINKE 
Porsjoner: ca. 20
Tid: 40 min.

  • 2 kg surret og kokt juleskinke
  • 2 dl stek sennep
  • 2 ss acasiehonning
  • 2 ts brunt sukker
  • ½ ts malt nellik
  • 2 ts potetmel
  • 2 eggeplommer
  • 1 ts salt
  • 6 ss griljermel
  • 100 g smør

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225 ºC.
  2. Fjern strømpen fra skinken, og la den bli romtemperert.
  3. Lag griljering: Bland sammen sennep, honning, sukker, nellik, potetmel, egg og salt. Bre et tynt lag over skinken, dryss over griljermel og legg på noen klatter smør.
  4. Gratiner skinken i ca. 15 min. til den er gyllen.

Tips!

Hvis du bruker rå juleskinke: La skinken trekke ved 90 grader i ca. 2 timer. Steketermometeret skal vise 72 grader.

6. HJEMMELAGET SENNEP
Porsjoner: 1 glass
Totaltid: 15 minutter + 48 timer

  • 1 dl gule sennepsfrø
  • ½ dl brune sennepsfrø
  • 1,25 dl Änglamark økologisk eplemost fra Telemark, ev. annen eplemost/-juice
  • 2 ss epleeddik
  • 2 ss flytende honning
  • 1 ss pepperrot
  • 1/4 ts malt nellik
  • ½ ts salt
  • 2 dl kaldpresset rapsolje

 

Slik gjør du:

  1. Ha sennepsfrø i en kasserolle og hell over eplejuice. Kok opp, senk temperaturen og la sennepsfrøene småkoke i ca. 5 minutter, til frøene «åpner» seg og det blir til en masse.
  2. Bland sennepsfrøene sammen med eddik, honning, revet pepperrot, nellik og salt. Kjør med stavmikser mens du sper på med rapsolje til en jevn konsistens. Ønsker du grovere sennep, kan du ta ut noe av blandingen før du bruker stavmikseren. Du kan også bruke morter og støte for hånd.
  3. Ha sennep over på sterilt glass, sett på tett lokk og la stå i kjøleskapet 1-2 dager før den tas i bruk.

Jørns juletips!

Hvis du ikke har sennepsfrø, kan du erstatte disse med sursildkrydder, som du finner i krydderhylla hos Coop Mega.

LYST PÅ MER JULE-INSPIRASJON? Her finner du våre beste oppskrifter på julemat>>