Duften av deilige, eksotiske krydder fyller kjøkkenet. Mira Roci fra Coop Mega Frogner finhakker krydderurter til couscoussalaten, Jørn Edvard Thalberg har nettopp lagt to gode torskestykker til marinering på kjøkkenbenken og Cathrine Jægerud surrer løk og gurkemeie blank i en stor panne.

Coop Mega-teamet er i full gang med å lage seks herlige koldtbord-retter til en fargeglad vinterfest.

<< Skal du arrangere skalldyrlag? Se Coop Mega-teamets sju supergode skalldyr-retter her. >>

Sunn mat til koldtbordet: Kokkene fra Coop Mega.

Coop Mega-temaet lager vinterfest! F.v, Jørn Edvard Thalberg fra Coop Mega Skøyen, Cathrine Jægerud fra Coop Mega Kolbotn og Mira Roci fra Coop Mega Frogner.

Sunne retter til vinter-koldtbordet

Det er ingen grunn til at vi skal krype inn i hulene våre selv om det er vinter og kaldt. Invitér til Coop Megas spleisefest! Her får du Mega-teamets forslag til seks sunne og gode spleisefestretter. All kan lages ferdig på forhånd bortsett fra scampiene og torsken, som bør spises rett etter at de kommer ut av ovnen.

God vinterfest! (Oppskriftene på koldtbord-rettene finner du under bildene)

Sunn mat på koldtbordet: Couscoussalat med urter og avokado

Couscoussalat med urter og avokado

COUSCOUSSALAT MED URTER OG AVOKADO

Antall porsjoner: 4

Tid: 20 min.

  • 4 dl couscous
  • 1 potte koriander
  • 1 potte persille
  • 1 potte sitronmelisse
  • 3 avokadoer
  • ½ granateple
  • 50 g pistasjnøtter, hakket

 

Dressing:

  • Saften av ½ sitron
  • 3 ss olivenolje

 

Slik gjør du:

  • Tilbered couscous som anvist på pakken. Avkjøl og hell i en stor bolle.
  • Finhakk krydderurtene og del avokadoen i små biter.
  • Rens granateplet og bland sammen med resten av ingrediensene.
  • Visp sammen ingrediensen til dressingen og hell over rett før servering.
Sunn mat på koldtbordet: Søtpotetsalat med fetaost og harissadressing.

Søtpotetsalat med fetaost og harissadressing.

SØTPOTETSALAT MED FETAOST OG HARISSADRESSING

Antall porsjoner: 4

Tid: 20 min.

  • 3 store søtpoteter
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 kartong hermetiske grønne linser
  • 1 granateple
  • ½ dl hasselnøtter, ristede
  • 200 g fetaost
  • 3 vårløk

  

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.
  2. Skrell søtpotetene og kutt dem i terninger. Ha søtpotetene på et bakebrett og sprinkle over olivenolje, salt og pepper. Bak dem i ovnen i cirka 40 minutter til søtpotetene er møre.
  3. Skyll linsene godt i rennende vann.
  4. Del granateplet i to, og rens ut kjernene.
  5. Rist hasselnøttene i en varm panne til det tynne skallet løsner. Gni av skallet.
  6. Del fetaosten i terninger og finhakk vårløken.
  7. Ha alle ingrediensene i en salatbolle og bland godt. Server med harissa-dressingen ved siden av.

 

Harissa-dressing

  • 3 røde chili
  • 2 røde paprika
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 8 ss olivenolje
  • 1 ss akasiehonning
  • 2 ss sitron
  • 1 ts revet sitronskall

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 250 grader.
  2. Del chili og paprika i to og fjern frøene.
  3. Legg paprika og chili med skinnsiden opp på et bakebrett og grill dem til skinnet blir helt svart.
  4. Legg paprika og chili i en skål dekket med plastfolie og la det stå i ca. 10 minutter før du drar av skinnet.
  5. Kjør paprika, chili, hvitløk, salt, spisskummen, koriander og olje til en tykk harissa-saus i en hurtigmikser.
  6. Ha i honning og smak til med sitron. Juster ev. tykkelsen med litt mer olje.
Sunn mat på koldtbordet: Kyllinglår med sitron, hvitløk og aprikos

Kyllinglår med sitron, hvitløk og aprikos.

KYLLINGLÅR MED SITRON, HVITLØK OG APRIKOS

Antall porsjoner: 8 

Tid: 1t. 20 min.

  • 9 fedd hvitløk
  • 1 ss salt
  • 3 ts spisskummen
  • 1, 5 ts malt paprika
  • 3 ts gurkemeie
  • 4 ss olivenolje
  • 8 kyllinglår, delt i to
  • 4 gule løk
  • salt og pepper
  • 3 dl kylllingkraft
  • 1 sitron
  • 1 dl aprikoser, delt i biter
  • Koriander til pynt

 

Slik gjør du:

  1. Knus hvitløken til en puré (enten med kniv eller i en morter) og bland med salt. Ha i spisskummen, paprika, 2 ts gurkemeie og olivenolje.
  2. Del kyllinglårene i to og fordel krydderblandingen på kjøttet. La gjerne kyllingen marinere på kjøkkenbenken en halvtimes tid før du steker den godt på alle sider. Sett til side.
  3. Del løken i tynne ringer og stek dem myke og gylne med 1 ts gurkemeie, salt og pepper.
  4. Ha kyllingen tilbake i gryten sammen med sitronskiver, aprikoser og kyllingkraft. Kok opp.
  5. La det småkoke under lokk i cirka 30 minutter. Ta av lokket og kok videre i cirka fem minutter, til kyllingen er ferdig og kraften har redusert.
  6. Legg kyllingen på et fat og fordel koriander over.
Sunn mat til koldtbordet: Ovnsbakt torsk med avokado- og mangosalat.

Ovnsbakt torsk med avokado- og mangosalat.

OVNSBAKT TORSK MED AVOKADO- OG MANGOSALAT

Antall porsjoner: 6

Tid:  40 min.

 

  • 2 ts Paprika
  • 2 ts tørket persille
  • 1 ts Oregano
  • 1 ts chilikrydder
  • 1 ts hvitløkspulver
  • ½ ts spisskummen
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • ¼ ts kayennepepper
  • 4 ss olivenolje
  • 800 g torskefilet (eller skrei)

  

Slik gjør du:

  1. Bland alle krydderne. Bland krydderne med 2 ss olivenolje og fordel over torskefiletene.
  2. La fisken marinere på kjøkkenbenken i 30 minutter.
  3. Varm ovnen til 180 grader.
  4. Legg torskefileten på et stekebrett med bakepair, spirinke over resten av olivenoljen og bak i ovnen i ca. 8 minutter, til fisken flaker seg og er ferdig. Steketiden varierer med tykkelsen på torsken, bruker du torskeloin vil steketiden være litt lenger enn hvis du bruker halestykke.

 

Tips!

La fisken bli romtemperert før du setter den i ovnen. Er fisken for kald, slipper den mye væske under stekeprosessen.

Avokado- og mangosalat

  • 4 avokado, i små biter
  • 1 stor mango, i små biter
  • ½ chili, finhakket (gjerne mer hvis du liker litt sting)
  • 2 ss limesaft
  • 4 ss olivenolje
  • 1 potte koriander, hakket

 

Slik gjør du:

  1. Bland avokado, mango og chili.
  2. Visp sammen limesaft og olivenolje og hell over,
  3. Bland inn koriander og server.
Sunn mat på koldtbordet: Smørstekt scampi med sitron og persille.

Smørstekt scampi med sitron og persille.

SMØRSTEKT SCAMPI MED SITRON OG PERSILLE

Antall porsjoner: 4-6

Tid: 15 min. + tining

  • 20 rå scampi, velg helst miljøsertifiserte scampi
  • 110 g smeltet smør
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss sitronsaft
  • ½ ts Basilico italiensk krydderblanding
  • ½ ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 2 ss frisk persille

 

Slik gjør du:

  1. Tin scampiene varsomt, helst i kjøleskap over natten. Skrell dem og sett til side.
  2. Sett ovnen på 180 grader.
  3. Bland, smør, hvitløk, sitron og krydder i en bolle.
  4. Ha scampiene i en stor ildfast form og hell over smørblandingen.
  5. Bak i ovnen til scampiene er blitt rosa og gjennomstekt, ca. 8 minutter.
  6. Strø over persille og server med en gang.
Sunn mat på koldtbordet: Dessert med yoghurt, honning og granolakrønsj.

Dessert med yoghurt, honning og granolakrønsj.

DESSERT MED YOGHURT, HONNING OG GRANOLAKRØNSJ

Antall porsjoner: 8

Tid: 10 min.

  • 1 stort beger gresk yoghurt
  • 8 ss Smak forskjellen appelsinblomsthonning
  • 16 ss Gullbygg granola
  • 1 pose (60 g) pistasjnøtter, hakket

 

Slik gjør du:

  1. Fordel 2 ss yoghurt i hvert glass.
  2. Ha over 1 ss honning og et nytt lag med yoghurt.
  3. Fordel granola (ca. 2 ss) og 1 ss pistasjnøtter over og server.