Påsken er rett rundt hjørnet, og er det noe vi elsker å spise i påsken, så er det lam. Vi har vært så heldige å få kokebokforfatter og blogger Aicha Bouhlous oppskrift på en litt annerledes lammerett, inspirert av fødestedet hennes, Marokko. Aicha Bouhlou er født i Marokko, oppvokst i Tyskland, har et andre hjem i Frankrike og er nå bosatt i Bergen, hvor hun deler fargerike oppskrifter på matbloggen aichasmat.no.

- Jeg har vokst opp med at man spiste alt på lammet. Marokkanere er det man kaller for nose to tail eaters. Her oppdaget jeg tidlig at den nederste delen på lammelåret, lammeskankene, som i utgangspunktet er et seigt stykke kjøtt, ble fantastisk godt og mørt når den ble utsatt for lav og lang varmebehandling i en gryte, forteller Bouhlou. 

Oppskrift på marokkanske lammeskanker.

Lammeskanker er i utgangspunktet et ganske seigt type kjøtt, som blir fantastisk mørt og godt når det får koke lenge på lav varme.

Aichas beste tips til lammeskanker

Aichas beste tips når du skal tilberede lammeskank, er å gi maten god tid. Lammeskanker kan tilberedes i en gryte med lokk eller i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie i ovnen.

I begge tilfeller skal lammeskankene tilberedes ved lav varme til kjøttet løsner fra bena. I Aichas oppskrift gnis lammeskankene inn med korianderfrø, spisskummenfrø og fennikelfrø før de varmebehandles med rotfruktgrønnsaker.

Ved servering toppes det hele med mynteblader og granateplekjerner, som er typisk for det marokkanske kjøkken.

Inspirert av marokkansk kjøkken

Selv lager Bouhlou sjeldent typisk marokkansk mat, men lager ofte mat som er inspirert av det marokkanske kjøkken. Hun kombinerer matkulturen fra fødestedet Marokko med oppveksten i Tyskland og råvarer fra Norge, og rettene er gjerne farget av alle disse kulturene. 

Lag gjerne disse smaksrike og deilige lammeskankene i påsken:

Oppskrift på marokkanske lammeskanker.

Gni lammeskankene inn med korianderfrø, spisskummenfrø og fennikelfrø, og la dem koke lenge sammen med rotgrønnsaker. Resultatet blir et eksotisk og deilig måltid med lam.

Aichas marokkanske lammeskanker

Dette trenger du til fire personer:

  • 2 store eller 4 mindre lammeskanker
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts spisskummenfrø
  • ½ ts fennikelfrø
  • salt
  • sort pepper
  • olivenolje
  • 1 rød løk
  • 2 gulrøtter
  • 2 persillerøtter
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 rød chili
  • 1 ss fersk ingefær
  • 1 ss olje
  • 1 ss hvetemel
  • 3 timiankvaster
  • 3 dl granateplejuice eller druejuice
  • 3 dl kjøttkraft
  • 1/2 granateple, frø
  • 1 neve mynteblader

 

Til servering:

Ris eller couscous

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 150 °C.
  2. Knus koriander, spisskummen og fennikelfrø i morter. Gni inn lammeskankene med litt olivenolje for at krydderne skal sitte bedre på kjøttet. Gni kjøttet inn med salt, pepper og de knuste frøene.
  3. Del rødløk, gulrot og persillerot i terninger. Finhakk hvitløk, chili og ingefær.
  4. Brun kjøttet i en godt varmet gryte i litt olje til det har fått en fin stekeskorpe og legg til side.
  5. Fres grønnsakene over middels høy varme i samme gryte i ca. 5 minutter. Dryss over melet og rør godt.
  6. Tilsett granateplejuice eller druejuice, kjøttkraft og timian. Legg skankene over i gryten og pass på at mesteparten av kjøttet er dekket av væske. Ha gjerne i litt mer vann om det trengs.
  7. Kok opp og smak til med salt og pepper. Dekk gryten med et tett lokk eller aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen. La det stå i ovnen til kjøttet blir helt mørt, ca. 2 - 2,5 timer. Ta gjerne ut gryten og snu litt på skankene underveis i kokeprosessen.
  8. Virker sausen litt tynn kan du ta ut de møre lammeskankene og la sausen koke litt inn før servering. Dryss over granateplefrø og mynteblader. 
  9. Kok ris eller couscous som beskrevet på pakken og server til lammeskankene.