Det koreanske kjøkken er kanskje mest kjent for nasjonalretten kimchi. Du kan knapt gå inn i en hipsterrestaurant i Oslo uten å kjenne den litt spesielle lukten av fermenterte grønnsaker. Ønsker du å fermentere grønnsaker selv, får du oppskriften her.

Kimchi serveres gjerne som tilbehør til andre koreanske retter, som den deilige kjøttretten, Bulgogi. Og den er absolutt verdt en nærmere titt! For bulgogi er herlig mat som bør smakes.

«Bul» er koreansk for ild og «gogi» betyr kjøtt. Det optimale er altså å grille disse smakfulle skivene av oksekjøtt på en kullgrill, men det går også greit å grille dem på grillpanne eller steke dem i pannen.

De tynne skivene av deilig kjøtt marineres før varmebehandlingen, og det er her essensen i retten ligger. Det unike med bulgogi er pæresaften som kjøttet skal mørnes i. Den bryter ned fibrene i kjøttet, slik at det smelter på tungen.

Unik grillmat

Koreansk BBQ er kanskje ikke så utbredt her i Norge, men flere steder i utlandet, der den koreanske befolkningen er godt representert, vil du kunne finne egne koreanske grillrestauranter. De er enkle å gjenkjenne ved at gjestene ofte sitter rundt et lite rundt bord med en grill i midten. Maten varmer de selv, så dette kan minne litt om raclette eller fondue. Sosial mat, med andre ord!

Bulgogi kan også lages med kylling eller svin, men det er oksevarianten som opprinnelig er hovedingrediensen. De delikate skivene av grillet kjøtt var tidligere forbeholdt de velstående, men nå er retten en folkelig favoritt som gjerne serveres i selskaper.

Spennende tilbehør

Du kan servere bulgogi med ris, eller bruke salatblader til å pakke inn kjøttet sammen med deilig tilbehør. Denne «pakken» kan spises uten bestikk og er enkel å oppbevare eller frakte med seg.

Retten passer perfekt med den koreanske chilisausen «Gochujang» som består av koreanske bønnepaste, chilipaste, hvitløk, ingefær, soyasaus og sesamolje. Denne kan være litt vrien å få til, da ingrediensene ikke er så lette å få tak i. Det går imidlertid fint an å velge en vanlig chilisaus og heller tilsette litt revet ingefær, presset hvitløk, soyasaus og sesamolje.

Du kan også servere retten med deilige rå eller kokte grønnsaker i strimler.

Koreansk bulgogi

Dette trenger du (4 personer): 

  • 600 g entrecote av oksekjøtt
  • 1 pære (bruk gjerne asiatiske nashi-pærer som du får i butikken. Bruk 2 kiwi-frukter hvis du ikke får tak i pærene. De gjør samme nytte.)

Marinade

Bulgogi er grillmat med en vri som du aldri har smakt maken til. Prøv den koreanske klassikeren med ris eller pakk den inn i salatblader og spis på veien!
  • 5 ss soyasaus
  • 3 ss honning
  • 2 ss finhakket vårløk
  • 1 ss presset hvitløk
  • 1 ss finrevet ingefær
  • 1 ss sesamfrø
  • 1/4 ts sort pepper
  • 2 ss sesamolje

Tilbehør

  • Agurk skåret i tynne staver
  • Gulrøtter skåret i tynne staver, servert enten rå eller kokt
  • 2 ss sesamfrø, ristet lett i en panne
  • 2 vårløk, skåret i skiver
  • salatblader
  • kokt ris
  • chilisaus
  • kimchi (eller annet syltet tilbehør)

Slik gjør du:

  1. Start med å skjære oksekjøttet i tynne skiver. Bank skivene jevnt flate med en kjøtthammer.
  2. Del pæren i biter og putt dem i en blender og kjør den til en fin puré. Pensle pureéen utover kjøttskivene og la dette stå i 15 minutter mens du lager marinaden.
  3. Lag marinaden og legg kjøttet i den i 30 minutter. Tørk så skivene med litt kjøkkenpapir og grill dem på høy varme (eller bruk en stekepanne).
  4. Strø ekstra sesamfrø over retten og server kjøttet med chilisaus, kimchi (eller annet syltet tilbehør), salatblader, vårløk, ris og grønnsaker.