Det er ikke vanskelig å tilberede langtidstekt juleribbe. Den har ligget med svoren opp i saltlake i to døgn, og er klar for ovnen. Påtroppende ferskvaresjef Jørn Edvard Thalberg hos Coop Mega Linderud, lager langtidstekt ribbe på julaften, når han er hjemme hos foreldrene sine.

- Jeg setter inn ribba senest klokka 10 om morgenen, og da er den klar klokka seks, når vi skal sette oss til bords.

Hemmeligheten er lav temperatur, og ribba blir saftig og svoren garantert sprø. I tillegg slipper du alt stresset, og kan bruke dagen på å kose deg. Ligge i sofaen, se tv og spise godteri, for eksempel, smiler han.

Slik lagtidsteker du ribbe

(Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du nederst i saken)

Langtidsstekt ribbe med sprø svor steg 1: saltbad.
  1. Rut opp svoren og la ribba ligge i saltlake i 1-2 døgn.
    Langtidsstekt ribbe med sprø svor, steg 2: aluminiumsfolie.
  2. Pepre ribba godt og legg den i en langpanne. Bygg godt opp under ribba på midten, bruk enten aluminiumsfolie eller en ildfast, dyp tallerken.
    Langtidsstekt ribbe med sprø svor, steg 3: steking i ovnen.
  3. La ribba steke på lav temperatur i 8-10 timer.
  4. Når det er cirka 45 minutter til middag, skrur du temperaturen opp og steker videre i 20-30 minutter. Pass på mot slutten, så ikke svoren svir seg.
  5. La ribba hvile i 10-15 minutter før du skjærer den opp i passe biter og serverer.

To triks som gir sprø svor (garantert)

Sprø svor er for mange det store c-momentet på julaften, men ifølge Jørn er det slett ikke så vanskelig å få til. Det er spesielt to ting som er avgjørende:

Punkt 1: - Det er veldig viktig å skjære svoren helt ut i kantene, slik at fettet får mulighet til å renne av underveis i stekingen. For at svoren skal bli sprø, må fett og annen væske transporteres bort, slik at svoren blir tørr og dermed sprø.

Punkt 2: Det er avgjørende avgjørende å bygge godt opp under ribba før den stekes. Bruk gjerne aluminuimsfolie eller en stor dyp tallerken. Det viktigste er at fettet ikke blir liggende som en dam i midten av ribba.

LANGTIDSTEKT RIBBE MED SURKÅL OG RØDKÅL
Tid: 1-2 dager i saltlake + 8-10 timer steking

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 kg tynnribbe 
  • salt
  • natron
  • vann
  • nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

  1. Start forberedelsene 1-2 dager før du skal servere ribba: Rut opp svoren, men pass på å ikke skjære inn i kjøttet.
  2. Bland sammen 20 g salt + 1 teskje natron per liter vann, til en 2% saltlake. Rør om til saltet er oppløst.
  3. Legg ribba med svorsiden opp i en stor form eller langpanne med høye kanter. Hell over nok saltlake til at det dekker alt. Sett kaldt i minst 12 timer, gjerne lenger.
  4. Serveringsdagen, om morgenen: Forvarm ovnen til 120˚C over-/undervarme. Hell av saltlaken, tørk tynnribben lett med kjøkkenpapir og krydre svoren godt med nykvernet pepper.
  5. Legg ribba i en langpanne, bygd opp under med aluminiumsfolie slik at fett og fuktighet kan renne ned i formen. Stek ribba midt i ovnen i 8-10 timer.
  6. Når det nærmer seg servering: Ta ut langpannen med ribba og sett opp temperaturen til 250˚C varmluft. Sett ribba inn igjen i midterste rille og stek videre i 20-30 minutter. Følg med mot slutten slik at svoren ikke svir seg.
  7. La kjøttet hvile 10-15 minutter før det skjæres opp. Server med poteter, god saus, surkål og rødkål.
Langtidsstekt ribbe med sprø svor og hjemmelaget surkål.

Det blir ikke julemiddag uten surkål!

SURKÅL

  • 750 kg hodekål, finsnittet
  • 1 gul løk, finsnittet
  • 1,5 ts salt
  • 1 ss karve
  •  2,5 dl surøl, ev. eplejuice
  • 1,5 ss 7% eddik
  • 1,5 ss sukker

 

Slik gjør du:

  1. Rens og finsnitt kål og løk. Legg lagvis med salt og karve i en stor kasserolle.
  2. Rør sammen surøl, eddik og sukker. Hell over kålen og kok opp. Senk temperaturen og la alt småkoke i 1,5 time. Hell på vann underveis dersom det ser ut som det er tørt.
  3. Smak til med mer sukker, salt og pepper før servering.
Langtidsstekt ribbe med sprø svor og hjemmelaget rødkål.

Hjemmelaget rødkål smaker nydelig til ribbe.

RØDKÅL

  • 750 kg rødkål, finsnittet
  • 1 rødløk, finsnittet
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 grønt eple, revet
  • 1,5 ts salt
  • 1 dl rødvin, ev. solbærsaft
  • 1,5 dl kyllingkraft
  • 1,5 ss balsamicoeddik
  • 1,5 ss brunt sukker
  • 0,5 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Rens og finsnitt kål og løk. Finhakk hvitløk. Skrell og riv eplet. Legg kål, løk, hvitløk, eple og salt lagvis i en stor kasserolle.
  2. Rør sammen rødvin, kraft, balsamicoeddik, sukker og pepper. Hell blandingen over kålen og kok opp. Senk temperaturen og rødkålen småkoke i 1,5 time. Hell på vann underveis dersom det ser ut som det er tørt.
  3. Smak til med mer sukker, salt og pepper før servering.