I en hektisk hverdag er det mange som foretrekker lettvinte, sunne middager som kan lages i løpet av en halvtime. Da kan det være et godt tips å lage maten dagen i forveien. 

Det finnes noen retter som med fordel kan lages på forhånd, og som mange synes smaker enda bedre etter en hviledag i kjøleskapet.

Bare tenk på langtidskokte supper og gryteretter. Etter et døgn kan smakene oppleves som mer aromatiske og intense.

Grønnsakene blir møre og gode, og konsistensen enda bedre. Og kanskje best av alt; du kan ha et fristende måltid klart etter bare noen få minutters oppvarming! 

1. Suppe med svineknoke og grønnsaker
Grønnsaker og svineknoke er rimelig mat, og passer godt på en hverdag. Koketiden er på over to timer, så denne er perfekt å lage kvelden før den skal spises. Suppen passer også fint som turmat. Hell den over på termos, og ta med som niste.

Det er lurt å lage middag som smaker like godt som restemat! Her får oppskrift på gryter og supper som smaker enda bedre til middag dagen etter.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 1 lettsaltet svineknoke
  • 2 l vann
  • 2 laurbærblad
  • 10-15 hele, svarte pepperkorn
  • 1 purre
  • 2 gulrøtter
  • 2 løk
  • ca. 200 g sellerirot
  • ca. 200 g persillerot
  • 3 middels store poteter
  • 1 neve hakket bladpersille
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Legg svineknoken i en kjele og dekk den med vann (ca. 2 l.).
  2. Tilsett pepperkorn, laurbærblad og kok opp. La det småkoke i ca. to timer til den blir mør og kjøttet løsner fra beinet.
  3. Vask og rens alle grønnsakene og del dem i biter på ca. 1×1 cm. Ta knoken opp og fjern en del av skummet/fettet fra kraften.
  4. Ha grønnsakene i kraften og la det koke i ca. 15 minutter til grønnsakene er møre.
  5. Imens renser du knoken og kutter kjøttet opp i biter på ca. 1×1 cm. Ha kjøttet i kjelen. Smak ev. til med salt og pepper og dryss over hakket bladpersille.
  6. Server glovarm suppe med godt brød og smør til.

 

Det er lurt å lage middag som smaker like godt som restemat! Her får oppskrift på gryter og supper som smaker enda bedre til middag dagen etter.

2. Enkel hjemmelaget lasagne
Lasagne er mange barnefamiliers favoritt, og ikke alle er klar over at den gjerne kan lages dagen før den skal spises. Et godt tips er å lage stor nok porsjon, for den forsvinner fort.

Varm opp på middels temperatur, slik at du unngår at den blir tørr. Server gjerne en grønn salat ved siden av.

 Dette trenger du til 4 personer:

  •  300 g lasagneplater
  • 400 g kjøttdeig
  • 1 løk, hakket
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ts basilikum
  • 1 ts oregano
  • 1 ts salt og pepper
  • 150 g revet ost, gjerne en lagret variant

Hvit saus:

  • 1 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • salt, pepper og muskatnøtt
  • 2 ss parmesanost

Slik gjør du:

  1. Stek løk og hvitløk blank, og tilsett kjøttdeig, stek til brunt.
  2. Tilsett tomater, puré og krydder. La dette trekke på svak varme mens sausen lages.
  3. Smelt smøret og tilsett hvetemel. Spe i litt og litt melk, rør godt for å unngå klumper. Kok i noen minutter, og smak til med krydderne. Rør inn ost.
  4. I en ildfast form, legg kjøttsaus, hvit saus og pastaplater lagvis. Start med kjøttsaus, og avslutt med hvit saus, dryss revet ost på toppen.
  5. Stekes på 220 grader i 25–35 minutter. La lasagnen hvile litt før servering.

 

3. Chili con carne
Chili con carne er en deilig gryterett som passer fint både i ukedagene og i helgene. Server den gjerne sammen med ris og en rømmeklatt. Og når du først er i gang – hvorfor ikke lage dobbel porsjon og fryse ned til travlere dager?

Styrken på tacosausen velger du selv, men vi har brukt en sterk variant i denne oppskriften. Smak deg frem til styrken som passer deg. 

Det er lurt å lage middag som smaker like godt som restemat! Her får oppskrift på gryter og supper som smaker enda bedre til middag dagen etter.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 stk hvitløksfedd
  • 600 g kjøttdeig
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 boks hermetisk hakket tomat
  • 1 stk sterk tacosaus
  • 2 dl hønsebuljong
  • 1 boks kidneybønner
  • litt salt og pepper
  • 1 neve frisk koriander
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 1 stk lime

Slik gjør du:

  1. Finhakk hvitløk og fres i en varm gryte sammen med kjøttdeig. Hakk kjøttet i biter og krydre med chili, paprika og spisskummen.
  2. Tilsett hakkede tomater, tacosaus, buljong og avrente bønner. La det småkoke i 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper.
  3. Finhakk koriander, bland med yoghurt og smak til med limesaft, salt og pepper.
  4. Server chili con carne med korianderyoghurt, limebåter og godt brød.

 

Det er lurt å lage middag som smaker like godt som restemat! Her får oppskrift på gryter og supper som smaker enda bedre til middag dagen etter.

4. Bacalao med paprika, løk og chili
Klippfiskgryte er festmat, og det finnes hundrevis av oppskrifter på bacalao. Vi har valgt å lage en tradisjonell variant, med tomat, løk, paprika og chili. Server gjerne sammen med kalamataoliven, eller annen oliventype. 

Beregn litt god tid på oppvarming på svak varme, så ødelegger du ikke potetbitene og fiskestykkene.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 kg klippfisk
  • 1 kg potet
  • 2 stk gul løk
  • 1 stk rød paprika
  • 1 dl olivenolje
  • 0.5 stk rød chili
  • 1 boks hermetisk tomat
  • 50 g tomatpuré

Slik gjør du:

  1. Rens ferdig utvannet klippfisk for skinn og ben, og skjær i passe store porsjonsstykker.
  2. Skjær potet, løk og paprika i skiver.
  3. Varm opp oljen i en kasserolle. Legg klippfisk, poteter, løk, paprika, chili og hermetiske tomater lagvis i gryten.
  4. Rør ut tomatpureen i litt vann og hell den i gryten.
  5. La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til, men ikke rør i bacalaoen.

 

5. Fårikål
Klassikeren og Norges nasjonalrett fårikål har bare godt av å stå en dag i kjøleskapet, da smaker den enda bedre enn fersk. Her får du Coop Megas variant, som er veldig lett å lage, og noe alle får til. 

Koketiden er på over to timer, så husk å sette av tid til det.

Det er lurt å lage middag som smaker like godt som restemat! Her får oppskrift på gryter og supper som smaker enda bedre til middag dagen etter.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1000 g fårikålkjøtt av lam
  • 1000 g hodekål i båter
  • 10 stk sorte pepperkorn
  • 2 stk laurbærblad
  • Salt
  • 2,5 ss mel
  • Vann
  • 800 g poteter
  • 2 ss persiller hakket

Slik gjør du:

  1. Legg kjøttbiter og kål lagvis i en stor kjele med krydder, salt og mel innimellom lagene.
  2. Fyll opp med vann og kok fårikålen under lokk på svak varme i 1-2 timer til kjøttet er skikkelig mørt.
  3. Vask potetene og legg dem i en kjele sammen med litt salt. Fyll opp med kaldt vann og kok opp. Trekk kjelen til sides og la potetene trekke til de er møre. Server potetene til fårikålen sammen med hakket persille.