Til det aller viktigste først: Hvordan uttaler man navnet på denne deilige suppen? Fasiten er «fø», som i det franske ordet «feu»Vietnam var nemlig under fransk styre fra 1887, derav den franske uttalen. 

Ordet betyr ild, og navnet Pho stammer nok fra den franske matretten «Pot au feu», som igjen betyr «gryte laget over ild».

Pho er en herlig suppe bestående av risnudler, tynne skiver av oksekjøtt, urter, grønnsaker og en perfekt aromatisk kraft laget på enten okse eller kylling. I Vietnam spises pho hele dagen, til og med til frokost. Det har de gjort i over et århundre, så dette er en rett med lange tradisjoner.

Pho trenger god kraft

I Vietnam måler man kvaliteten på en pho ut fra kjøttkraften. En god pho-kjøttkraft er krystallklar, som en fransk consommé, og kokt på haler og bein fra oksen. Brukes kylling som kraft, kokes kraften på hele kyllingen. Aromatene som brukes i kraften er varme krydder som stjerneanis, kanel, nellik og kardemomme.

Andre ingredienser som er med på å forme denne unike gryten, er løk og ingefær som er brent til de er helt karamelliserte. Dette høres kanskje litt dramatisk ut, men man oppnår en helt fantastisk dybde i smaken ved å brenne enkelte grønnsaker.

Urtene og grønnsakene er garnityr, men skal likevel være superfriske.

Nudlene er også med på å avgjøre om en pho er bra eller ikke. Bitterheten fra urtene, sødmen og syrligheten fra kraften, kombinert med nudlene og det deilige kjøttet, gjør denne retten til en uimotståelig nytelse.

Tilbehøret til pho velger du selv

Pho serveres gjerne med følgende tre sauser på siden: Hoisinsaus, sriracha og fiskesaus. Det blir litt som kurven med ketchup, sennep og piffikrydder som man får på restaurant her hjemme. Man må ikke bruke dem hvis man ikke vil!

Slik spiser du pho

Det er «regler» for hvordan man går løs på suppen. Først drikker man kraften, enten ved å lene bollen mot munnen eller å bruke en skje. Så spiser du kjøtt, nudler, grønnsaker og urter med pinner. Til slutt drikker du restene av kraften fra bollen.

Poh er en herlig nudelsuppe med tynnskåret oksekjøtt og grønnsaker servert i deilig kraft. Nudelsuppen Pho er en av de mest trendy suppene du kan spise.

Nudelsuppen Pho

Dette trenger du (til 4 personer):

Kjøttkraft (Gir cirka 6 liter. Fin å fryse ned):

  • 1 stor gul løk
  • 10 cm fersk ingefær
  • 1 kg oksehaler, i stykker
  • 2 kg oksebein, i stykker
  • 30 g sukker
  • 1 ss salt
  • 1 ts malt sort pepper
  • 1 kanelstang
  • 4 stjerneanis
  • 6 nellikspiker
  • 2 ss fennikelfrø
  • 5 kardemommekapsler

Tilbehør:

  • 500 g biffkjøtt skåret i tynne skiver.
  • 2 liter kraft (oppskrift over)
  • 400 g brede risnudler, kokt etter anvisningen på pakken
  • 1/2 bunt vårløk, finsnittet
  • rød chili, skåret i strimler
  • urter: Thaibasilikumblader, mynte, koriander
  • 1 pakke bønnespirer
  • 2 lime, i båter
  • Hoisinsaus, sriracha (eller annen sterk chilisaus) og fiskesaus

Slik gjør du:

1. Kraften: Forvarm ovnen til 175° C. Legg løk og ingefæren på en stekeplate og stek til løken er myk, cirka 1 time. Avkjøl. Skrell løken og kutt i den i to. Skjær ingefæren i 1 cm tykke skiver. Legg på stekeplaten igjen og sett i ovnen.

2. Mens løk og ingefær stekes i ovnen (15 minutter), steker du beina i en stor gryte. Bruk et par spiseskjeer olje til stekingen.

3. Tilsett løk og ingefærskiver, salt, sukker, 8 liter vann og kok opp. Småkok på medium varme i fire timer.  Skum av når det danner seg urenheter på toppen av kraften.

4. Tilsett pepper, kanel, stjerneanis , nellik og kardemomme og småkok en time til. Sil innholdet i et linklede for å få bort alle partikler fra bein og krydder. Kraften du har nå kan fryses ned.

5. Så til selve retten: Biffkjøttet kan du legge i fryseren et par timer før du skjærer det i skiver. Du vil da kunne skjære ekstra tynne skiver.

6. Urter, bønnespirer, vårløk og evt chili legges i en dyp bolle.

Kok opp nudler og legg i hver bolle. Legg så rå skiver av biffkjøtt på toppen og øs deilig, varm kraft over. Kjøttet koker nå i den aromatiske kraften.

Server med limebåter og eventuelt Hoisinsaus, sriracha og fiskesaus.