De fleste vet hvor viktig det er å spise en god frokost, men lunsj får ikke alltid like mye oppmerksomhet. Ofte blir den redusert til ei skive i hånda, eller en yoghurt fra nærmeste kiosk.

Midt på dagen er det imidlertid lett å gå på «tomgang». Da trenger kroppen en sunn lunsj for å få påfyll av næring og energi til å holde produktiviteten utover ettermiddagen.

Det frister kanskje ikke å bruke mye tid på matlaging midt på dagen, men det er heller ikke nødvendig når det finnes så mange flotte retter som er klare på bare få minutter.

Mange av rettene kan også gjøres klar god tid i forkant, og pakkes med som niste. Ta vare på plastbeholdere i ulike størrelser, og vær raus med aluminiumsfolien.

Husk å redusere innholdet hvis du kun lager til deg selv, de fleste oppskriftene er oppgitt for fire personer.

God lunsj!

 

1. Minipai av butterdeig med kylling, feta og pesto

Butterdeig er ikke så vanlig i det norske kjøkkenet, men den fortjener absolutt mer oppmerksomhet. Den kan danne utgangspunkt for mange forskjellige, raske pizzavarianter.  Her har vi brukt kylling og tomat, men den smaker også godt med skinke, pølse og andre pizzafavoritter.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 stk kyllingfilet
  • 6 ss pesto
  • 1 stk rødløk
  • 25 stk cherrytomat
  • 400 g butterdeigsplater
  • 150 g ruccolasalat
  • litt salt og pepper
  • 100 g fetaost

Slik gjør du: 

  1. Sett ovnen på 210 grader.
  2. Del de tinte platene av butterdeig i to, og smør på pesto.
  3. Skjær løk i tynne skiver, tomatene i to og fordel utover firkantene av butterdeig. Stek i ovnen i 10 minutter.
  4. Skjær kyllingfiletene i skiver og stek de raskt i pannen imens. Krydre med salt og pepper.
  5. Ved servering, fordel kylling på tertene sammen med mer tomater, ruccola og eventuelt fetaost i biter.

 

2. Pad Thai

Rekene smaker godt i vinterhalvåret, så hvorfor ikke nyte dem som lunsj i en frisk og fargerik Pad Thai?

Denne retten er en thailandsk favoritt, som har gjort sitt inntog på gaterestauranter rundt om i Europa. Rekene spiller hovedrollen, men det er sausen som gjør Pad Thai unik.

Foto: glutenfreelifesaver.no 

– For meg er Pad Thai alt godt på ett fat. Den inneholder alle mine favoritter; reker, peanøtter, risnudler, mango, og verdens herligste saus, nemlig pad thai saus, sier bloggeren Ingvild Kristine fra The Gluten Free Lifesaver

Pad Thai kan du gjøre mer eller mindre komplisert, men Ingvild Kristine’s versjon er enkel, sunn og ikke minst ferdig på under 10 minutter.

>> Se oppskrift på Pad Thai på glutenfreelifesaver.no

 

3. Havregrøt

Den gode gamle havregrøten er noe av det sunneste du kan få i deg. Havren er full av umettede fettsyrer og protein, og er i tillegg en god kilde til kostfiber, vitaminer og mineraler.

Det høye innholdet av fiber gjør at havre også metter godt.

Grynene blir lenge i magesekken og næringsopptaket tar tid. På den måten holdes blodsukkeret stabilt.

Dette trenger du:

  • 4 dl havregryn
  • 5 dl melk
  • 5 vann eller 2,5juice
  • 0,5 ts salt

Forslag til topping:

  • Smør
  • Sukker
  • Kanel
  • Melk
  • Bacon sprøstekt
  • Sirup
  • Nøtter eller mandler
  • Frukt
  • Bær

Slik gjør du:

Ha havregryn, melk, vann og salt i en kjele.

Bruk lettkokte havregryn for en mykere grøt, og store havregryn for en grøt med mer tyggemotstand.

Vannet kan byttes ut med en god rød juice, f.eks. bringebærjuice, for ekstra god smak og fin farge. Kok opp grøten. La grøten småkoke over middels varme til grynene er myke. Rør hele tiden i bunnen av kjelen så grøten ikke svir seg. Server med ønsket topping.

 

4. Kremet thaisuppe

En deilig suppe kan være både enkel og rask å lage, og samtidig sunn og mettende. Ikke minst åpnes dørene til et hav av mulige smakskombinasjoner. Spesielt asiatiske supper kan skilte med deilige krydderblandinger og herlige kokosmelk-variasjoner, slik som denne kremete thaisuppen.

Suppen er fri for både gluten, melk og egg.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 ts sesamolje eller annen nøytral olje
  • 15 g ingefær, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss rød currypasta
  • 6 stenger vårløk, skåret i skiver
  • 120 g bambus-skudd
  • 2 bokser kokosmelk
  • saft fra 1 lime
  • cirka 4-5 dl buljong
  • 1 ss fiskesaus (kan sløyfes)

Topping:

  • reddiker i tynne skiver, eventuelt chili

Slik gjør du:

Varm olje i en gryte og surr ingefær, hvitløk og currypasta i cirka 2-3 minutter. Tilsett vårløk, bambusskudd og kokosmelk, og la suppen koke opp. Smak til med limesaft, buljong og fiskesaus. Tilsett eventuelt litt sukker. Server suppen med reddiker skåret i tynne skiver.

 

5. Pastasalat med tunfisk og yoghurt

Når det rumler i magen og tiden er knapp, er det lite som slår en innholdsrik salat. Denne pastasalaten bruker yoghurt som utgangspunkt, og fyller på med det som finnes i kjøleskapet. Enkelt, raskt og skikkelig godt.

Foto: glutenfreelifesaver.no

– Salaten er et fullverdig måltid i seg selv, og inneholder både proteiner, karbohydrater og en hel rekke fantastiske fargerike grønnsaker! Her er det ingen grunn til å holde igjen, sier bloggeren Ingvild Kristine fra The Gluten Free Lifesaver.

Hun legger til at du ikke trenger å følge oppskriften slavisk, men tvert imot kan bruke det du har tilgjengelig.

>> Se Ingvild Kristines oppskrift på pastasalat med tunfisk på glutenfreelifesaver.no

6. Club sandwich

Club sandwich er en klassiker som er vanskelig å mislike. Sandwichen skal ha to lag pålegg mellom tre brødskiver, som oftest på ristet brød. Sandwichen serveres gjerne som trekanter, og holdes sammen ved hjelp av en pinne.  

Dette trenger du:

  • 2 stk tomater
  • 4 stk sylteagurk små hele
  • 0,5 stk issalathode
  • 2 stk kyllingbryst
  • 8 skive(r) bacon
  • 2 stk egg
  • 12 skive(r) loff
  • 3 ss majones
  • 1 stk avokado
  • 16 stk trespyd små

Slik gjør du:

Skjær tomater og agurk i skiver. Vask salatbladene og la det renne godt av. Stek kyllingbrystene og bacon og hold dem varme.

Pisk sammen egg og stek som en tynn omelett og hold den varm. Rist loffskivene og lag sandwich med loff nederst, majones, salat, bacon, tomat, loffskive, majones, kyllingbryst i skiver, omelett, agurk, skivet avocado og en loffskive på toppen.

Stikk trespyd gjennom sandwichene og del dem i to eller fire biter mellom trespydene.

 

7. Omelett med hvitløk og fetaost 

Omelett er knall å ha med i lunsjboksen, mener bloggeren Linda fra lindastuhaug.no. Hun anbefaler å bruke hvitløk, for den som liker smaken, og har laget en mettende variant med fetaost.

 

Foto: lindastuhaug.blogg.no

– Egg gir masse proteiner og sunt fett, så omelett er eit supert og mettande måltid, skriver Linda.

>> Se Linda’s oppskrift på «kvitløksomelett med fetaost» på lindastuhaug.no

 

8. Mee goreng

Mee goreng er en indonesisk nudelrett, som direkte oversatt betyr «stekte nudler». Retten er populær, og kan nytes hos alt fra gatekjøkken til finere restauranter.

Bloggeren Mari fra vegetarbloggen.no har laget en egen rask versjon av den populære retten, og lover at den er like enkel som den er god. 

Foto: vegetarbloggen.no

– Perfekt måte å bruke opp rester fra gårsdagens middag, enten det er nudler eller grønnsaker, skriver Mari.

>> Se Maris oppskrift på mee goreng på vegetarbloggen.no

 

9. Myke vårruller med isbergsalat, reker og cashewnøtter 

Vårruller er sunn snacks som er overraskende enkelt å lage. Så lenge du har vårrull-papir er halve jobben gjort.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  •  1 stk issalat
  •  3 stk vårløker
  • 1 stk gulrot
  • 3 dl reker pillede
  • 4 ss sweet chilisaus
  • 1 dl cashewnøtter grovhakkede
  • 12 stk spring roll wrappers
  • Hoisinsaus til dip            

Slik gjør du:

Strimle issalat og vårløk tynt. Riv gulroten. Vend rekene i sweet chilisaus, og vend sammen med salat, løk, gulrot og cashewnøtter.

Ha litt av fyllet på en bløtlagd vårrull-plate, og rull sammen.

Server hoisinsaus til som dip.

 

10. Grove vaffelwraps

Vafler passer til mer enn du tror! Det synes ihvertfall bloggeren Linda, fra lindastuhaug.no, og slår til med grove vaffewraps med fyll.

Foto: lindastuhaug.blogg.no

– Vaflene kan fint lages kvelden i forveien med pålegg, pakkes inn i folie så matpakken er klar om morningen, skriver Linda, og legger til at vaflene er både sukker- og glutenfrie 

Fyll dem med det du har lyst på, så har du en rask og sunn lunsj klar på minutter.

>> Se Lindas oppskrift på grove vaffelwraps på lindastuhaug.no

Kilde: wikipedia.org