Kålruletter er en av de aller mest folkekjære tradisjonsrettene vi har her i landet. Denne matlagingsmetoden, å pakke inn kjøtt i kålblader, er en fantastisk måte å gjøre maten saftig og deilig. Dessuten smaker det jo veldig godt med kål, særlig årets nykål.

Å pakke inn mat i blader er ikke noe nytt. Flere steder i verden er det vanlig å pakke fisk i bananblader for å holde råvaren saftig under koking.
I Hellas og Midt-Østen er det vanlig å pakke risretter i drueblader. 

Oppskrift på asiatiske kålruletter med dipp.

Sommer betyr sesong for sprø og frisk nykål. For å kunne pakke inn kjøtt i kålblader lønner det seg å forvelle kålbladene i kokende vann i ca. ett minutt. Bruk også en kjevle for å rette ut bladene mest mulig før du legger kjøttmiksen på dem. Etter en slik behandling er det mye lettere å rulle bladene rundt kjøttet.

Slik damper du nykål

Har du en bambusdamper, er denne ideell å bruke. En bambusdamper har mange etasjer som gjør at du kan tilberede mange kålruletter på samme tid. Har du ikke en slik bambusdamper, kan du bruke en damprist.

Oppskrift på asiatiske kålruletter med dipp.

Denne dippen lager du enkelt ved å blande de forskjellige ingrediensene i oppskriften.

Det viktigste å huske på når du damper mat, er at du må holde dampen inne i gryten med et lokk. Det er selve dampen som varmebehandler maten og gjør den så saftig og god.  En bonus ved å dampe mat er at du ikke trenger å tilføre retten fett under tilberedningen. Damping regnes som en veldig skånsom måte å tilberede mat.

Dipp til kålruletter

Til de saftige kålrulettene smaker det godt med en dipp med asiatiske krydder. Ta en kålrulett med fingrene eller spisepinner og dypp den i dippen og nyt smaken av en annerledes, men herlig kålrulett.

Oppskrift på asiatiske kålruletter.

Disse asiatiske kålrulettene er laget med svinekjøtt. Det milde kjøttet er lett å smaksette med både urter og chili. Kombinasjonen av ingefær, chili og koriander er med på å gi rettene en ekte asiatisk smak. For å gjøre fyllet ekstra saftig, har vi tilsatt hakket aromasopp.

ASIATISKE KÅLRULETTER MED NYKÅL

Dette trenger du til fire personer:

  • 100 g aromasopp, finhakket
  • 1 løk, finhakket
  • 1 pakke svinekjøttdeig (400 g)
  • 1 egg
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ts revet ingefær
  • 1 ts finhakket chili
  • 2 ts soyasaus
  • 1 neve koriander, finhakket
  • 1 ts salt
  • 2 nykål

 

Dipp:

  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss riseddik
  • ½ ts sesamolje
  • 1 ss limesaft
  • 1 ts hakket chili
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 neve koriander, grovhakket

 

Slik gjør du:

  1. Lag dippen: Bland sammen ingrediensen til dippen og sett til side.
  2. Surr sopp og løk i en panne med litt nøytral olje. Du skal bare mykne ingrediensene, ikke steke.
  3. Bland kjøttdeig, egg, hvitløk, ingefær, chili, soyasaus og koriander. Smak til med salt. Bland inn sopp og løk og form til 12 avlange, korte pølser.
  4. Riv forsiktig av bladene på kålen. Forvell dem i kokende vann i 1 minutt. Rull dem med en kjevle for å flate dem ut mest mulig.
  5. Pakk hver av pølsene i et blad og forsegl godt. Du kan bruke tannpirker for å holde dem sammen.
  6. Bruk en bambuskurv eller damprist. Fyll kjelen med vann opp til litt under dampristen og damp kålrullene til de er ferdige. Bruk lokk for å holde dampen inne i gryten. Dette tar ca 20 minutter. Sjekk at de er gjennomkokte.
  7. Server kålrulettene med dippsaus.