Badsturøkt lam og grønnsaker er den perfekte førjulsmiddagen. Du trenger nemlig ikke bruke tid på å tilberede kjøttet. Det har noen allerede gjort for deg. Alt du trenger å gjøre er å varme skiver av lammelåret i folie rett før servering.

Badstuerøkt lammelår har en deilig røyksmak som passer veldig godt til bakte grønnsaker. Kjøttet kan skjæres i skiver og serveres rett fra pakken, eller det kan varmes før servering. Det kommer an på hvordan du liker det.

Røt ratatouille serveres sammen med badsturøkt lammelår.

Ovnsbakt ratatouille smaker fantastisk og kan godt serveres som en selvstendig vegetarrett.

Fransk ratatouille til lam

Bakte grønnsaker er et enkelt og godt tilbehør. Skjær lik mengde av tomater, aubergine, squash og paprika i tynne skiver. Disse legger du lagvis i en ildfast form med løk. Smaksett med god olivenolje, salt, pepper og timian. Resten ordner seg selv i ovnen.

Dette tilbehøret stammer fra Sør-Frankrike, nærmere bestemt Nice. Det er vanlig å få servert ratatouilleform som tilbehør til stekt lam i den delen av Frankrike.

Fløtegratinerte poteter som skal serveres sammen med badsturøkt lammelår.

Når du ikke har så god tid, men likevel vil lage noe ekstra godt, er fløtegratinerte poteter i form et godt tips.

Enkle fløtegratinerte poteter

Fløtegratingert potetform er en svært enkel måte å lage poteter på. Du trenger bare å skjære potetskivene i tynne skiver. Sørg for å få dem jevnt tykke for da er de ferdigstekt på samme tid.

Smaksett potetene med timian, salt og pepper og hell kremfløte over. Den ildfaste formen setter du i ovnen. Potetene er ferdige når du lett kan stikke en kniv gjennom potetlagene.

Rosenkålblader til pynt

Flotte, irrgrønne blader av rosenkål egner seg godt til pynt og som tilbehør. Det kan være litt knotete å skille dem fra hverandre, men det hjelper å forsiktig skjære roten av rosenkålen og så skjære løs ett og ett blad.

Bladene skal kun dampes i ca. 20 sekunder. Ha dem over i isvann slik at de beholder den fine grønnfargen sin.

Badsturøkt lammelår med ratatouille og fløtegratinerte poteter.

Badsturøkt lammelår er deilig ferdigmat når du har dårlig tid før jul. Server gjerne med ovnsbakte grønnsaker. Bakt hvitløk delt i to smaker også nydelig til.

BADSTURØKT LAMMELÅR MED RATATOUILLE OG FLØTEGRATINERT POTETFORM

Dette trenger du til fire personer:

Potetform:

  • 6-8 poteter
  • 1 ts hakket timian
  • 3 dl kremfløte
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • ½ts salt
  • ½ ts pepper 

 

Ratatouille:

  • 1 grønn squash
  • 1 aubergine
  • 3 paprika, i forskjellige farger
  • 4 modne, faste tomater
  • 1 stor gul løk
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • ½  ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss hakket timian
  • 800 g badstuerøkt lammelår

 

Pynt:

  • 8 rosenkål, kun de fire ytterste bladene

 

Slik gjør du:

  1. Potetform: Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver. Legg poteter i en ildfast form. Strø timian mellom to av lagene. Et langt nede og et lengere oppe i lagene. Bland fløte, hvitløk, salt og pepper og hell over formen.
  2. Sett i ovnen på 180 grader i ca. 1 time.
  3. Ratatouille: Skjær squash, aubergine, paprika, tomater og løk så tynt du klarer enten med en skarp kniv eller en mandolin.
  4. Smør en paiform og legg grønnsakene lagvis i sirkelmønster slik at du får et fint fargemønster.
  5. Bland olivenolje, salt, pepper og timian og hell over formen. Skjær til et rundt bakepapir og legg det over formen som et lokk.
  6. Sett i forvarmet ovn på 180 grader i ca. 50 minutter.
  7. Skjær lammelåret i skiver og legg skivene i folie. Varm i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter.
  8. Damp rosenkålblader og pynt på toppen av retten.