Skal du marinere fisk er marineringstiden maks en halv time. Lar du fisken ligge lenger, vil du ende opp med kokt fisk. Du kan ”koke” fisken i sitrussaft og få superdeilig  ceviche.

Kjøtt derimot, trenger lang marineringstid. Ja, gjerne natten over. Har du ikke tid, finnes det ferdigmarinerte muligheter i ferskvaredisken hos Coop Mega. En av årets spennende nyheter i Grill Perfekt-serien, er rødvinsmarinert ytrefilet. Den gjør grillmiddagen til et festmåltid.

Rødvinsmarinert biff med bearnessmør og bakt søtpotet. Marinade smaker godt og gjør kjøttet nydelig mørt. Her får du oppskrift på asiatisk marinade, rødvinsmarinade og skikkelig god biffmarinade.

Kjøp butikkmarinert biff, så får du hverdagsluksus på en-to-tre!

Rødvinsmarinert biff med bearnessmør og bakt søtpotet 

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g rødvinsmarinert ytrefilet av okse fra Grill perfekt-serien til Coop (eller mariner kjøttet selv i en rødvinsmarinade)

Bearnessmør:

  • 200 g ekte smør, romtemperert
  • 1 ts bearnaisessens, kan sløyfes
  • 1 ss finhakket eller tørket estragon
  • 1 ss finhakket eller tørket kjørvel
  • flaksalt og nykvernet pepper
  • 4 små søtpoteter
  • saften av ½ sitron

Slik gjør du:

  1. Start med å røre sammen bearnessmøret med en gaffel.
  2. Pakk hver søtpotet inn i to lag aluminiumsfolie. Legg dem direkte på glørne eller på den varme delen av grillen. Snu dem underveis. De trenger cirka en time før de er ferdige.
  3. Grill ytrefiletstykkene til ønsket temperatur. La kjøttet hvile før du skjærer det i lekre skiver.
  4. Åpne den bakte søtpoteten og skvis litt sitron i. Server biff med bakt søtpotet og deilig bearnessmør til. Savner du mer tilbehør, kan vi anbefale å servere en grønn salat med vinaigrette.

 Den store marinadeguiden

Her finner du noen deilige marinader du kan prøve deg på i sommer. De er perfekte til grilling eller tilberedning i ovnen:

Tre forskjellige marinader til kjøtt. Marinade smaker godt og gjør kjøttet nydelig mørt. Her får du oppskrift på asiatisk marinade, rødvinsmarinade og skikkelig god biffmarinade.

Det er gøy å lage sin egen marinade. Prøv deg fram selv, eller prøv disse deilige marinade-oppskriftene.

Argentinsk marinade til oksekjøtt

I Argentina har de peiling på kjøtt, noe denne nydelige marinaden til oksekjøtt er et bevis på.

  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 ts flaksalt
  • ½ ts chiliflak eller ¼ ts chilipulver
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 50 ml rødvinsedikk
  • 50 ml extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene.
  2. Legg kjøttet i en plastpose og hell på marinaden. La kjøttet ligge kjølig i 6-24 timer.
  3. Skal du grille kjøttet, tørker du av marinaden før grillingen for at kjøttet ikke skal svi seg. Steker du kjøttstykket i ovnen trenger du ikke det.

Chimichurri – marinade til etter grillingen

Rekker du ikke å marinere kjøttet? Gjør det etterpå, da vel!

En marinade som du bruker til å hvile kjøttet i kan kalles en omvendt marinering. Du mørner ikke kjøttet, men de deilige saftene fra kjøttstykket blander seg med den deilige marinaden og gir en fantastisk smak til kjøttskorpen.

<<Har du prøvd chimichurri til skalldyr? Du vil ikke bli skuffet.>>

Marinaden kan brukes som en egen saus til kjøttet:

  • 3 ss frisk oregano, finhakket
  • 3 ss frisk flatpersille, finhakket
  • 3 ss frisk koriander, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1/2 dl rødvinseddik
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • flaksalt og pepper

Rødvinsmarinade

Lag tilstrekkelig av denne marinaden. Du kan nemlig koke den inn slik at du får den herligste rødvinsskyen til grillmaten.

  • 1 flaske rødvin, gjerne en kraftig Merlot
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 laurbærblader
  • 1 ss Provencekrydder
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts flaksalt
  • ½ ts kvernet pepper

 

Slik gjør du:

  1. Bland alt godt og mariner kjøttet i 6-24 timer i kjøleskapet.

<<Noen grønnsaker smaker enda bedre på grillen. Prøv disse to komboene som vil gjøre vegetarmiddagen til et kongemåltid. >>

Asiatisk marinade til kylling og svin

  • 2 dl soyasaus
  • 1 ss finrevet ingefær
  • 3 ss limesaft
  • 2 ss sesamolje eller solsikkeolje
  • 1 ts malt stjerneanis
  • 2 ss ristede sesamfrø
  • ¼ ts chilipulver
  • 5 ss honning
  • 1 vårløk, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene.
  2. Det er mye sukker i denne marinaden i form av honning. Husk å tørke av marinaden før du griller kjøttstykkene slik at de ikke brenner seg.
  3. Denne deilige, søte marinaden egner seg godt til å pensle på mot slutten av grillingen når kjøttet begynner å bli ferdig.