Biff Stroganoff, også kalt Biff Stroganov, er en klassisk russisk gryterett. Som med mange andre tradisjonelle retter finnes det mange tolkninger og meninger om hva denne retten skal inneholde.

Det er omstridt om en Biff Stroganoff skal inneholde tomat eller ei. En av de tidligste oppskriftene på Biff Stroganoff, fra den klassiske russiske kokeboken A Gift to Young Housewives skrevet av Elena Molokhovet, inneholder biff, sennep, smetana og buljong – ikke tomater! Vi har latt oss inspirere av denne tidlige utgaven av retten.

Oppskrift på Biff Stroganoff

Det tar faktisk ikke så lang tid å lage en velsmakende gryterett som Biff Stroganoff.

Mange typer Biff Stroganoff

Smetana er betegnelsen på en type meieriprodukt som er utbredt i Øst-Europa. Smetana er er laget av fløte og er syrlig på smak. Det kan minne om vår crème fraîche, og kan fint byttes ut med dette.

Tidligere utgaver av Biff Stroganoff inneholdt verken løk eller sopp. I nyere utgaver er bruken av dette svært vanlig, og det er med på å gi denne retten den gode smaken.

Mange tror at Biff Stroganoff er en tidkrevende og komplisert rett, men sannheten er at dette er en superenkel gryterett som ikke trenger lang tid for å bli god.

Pass på å bruke et godt stykke kvalitetskjøtt, gjerne med litt fett i. Entrecote egner seg bra, og gir mer smak til gryteretten enn magrere kjøttstykker.

Tilbehør til Biff Stroganoff

Til Biff Stroganoff er det vanlig å servere brød, ris eller potetmos i tillegg til syltede grønnsaker som sylteagurk eller syltede rødbeter.

<<PRØV OGSÅ: Har du lyst til å bake deilig brød til gryteretten? Her får du 5 kjempegode bakverk som smaker kjempegodt til alt av supper og gryter.>>

Vi har laget en enkel og grov potetmos som står godt til den kremete gryteretten. Det hele toppes med et raust dryss kruspersille, for å gi vår Biff Stroganoff den autentiske russiske følelsen. 

Oppskrift på Biff Stroganoff

Du kan godt ha i en liten klunk brandy i Biff Stroganoff. Brandy gir en lett karamellisert smak, uten å bli for påtrengende. Har du ikke brandy for hånden kan du bruke mørkt øl. Eller helt utelate alkohol, om du ønsker det.

 

Biff Stroganoff

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 ss olje
  • 1 ss smør
  • 1 gul løk
  • 200 g aromasopp
  • 600 g biff, gjerne entrecote
  • salt og pepper
  • ½ dl brandy eller mørk øl (kan utelates)
  • 1,5 dl kjøttkraft
  • 2 laurbærblader
  • 1 ss dijonsennep
  • 500 g poteter, melen type
  • 150 g smør
  • ¼ ts revet muskat
  • 1 beger crème fraîche
  • 1 potte flatbladet persille
  • sylteagurk og sylta rødbeter til servering

 

Slik gjør du:

  1. Varm olje og smør til medium varme i en stor gryte, aller helst en støpejernsgryte. Skrell og del løk i to, og så i tynne skiver. Kutt soppen i skiver. Stek dette i 7-10 minutter. Legg til side.
  2. Skru opp temperaturen på plata. Kutt kjøttet i strimler og stek i 3-5 minutter. Krydre med litt salt og pepper etter ønske. Dette skal smakes til senere.
  3. Tilsett brandy eller øl og kok kjøttet til væsken er absorbert. Dette steget kan utelates om du ikke ønsker å bruke alkohol i retten.
  4. Tilsett kjøttkraft, sennep, laurbærbladene. Ha soppen og løken tilbake i gryta. Bland godt sammen og gi det et oppkok. Skru ned temperaturen og la det småputre på lav varme under lokk i 15-20 minutter.
  5. Lag potetmos mens gryteretten blir ferdig. Kok eller damp potetene møre, gjerne med skallet på for en grovere variant. Bruk en potetstapper til å mose potetene. Tilsett smøret og rør rundt til alt er smeltet. Smak til med salt, pepper og muskat. Sett til side.
  6. Trekk gryten av varmen og rør inn crème fraîche.
  7. Grovhakk persille og dryss over ved servering. Server med potetmos og gjerne sylteagurk og sylta rødbeter ved siden av.

 Kilde:Wikipedia