Flere og flere får øynene opp for den lille godbiten som befinner seg nederst på lammelåret, nemlig lammeskanken. Den fantastiske råvaren var lenge kjent som «kokkemat», mindre fine stykningsdeler som ikke fant veien ut til restaurantgjestene. Den tiden er forbi, og nå er det skikkelig stas å kunne servere det herlig smakfulle kjøttet, både til fest og familiesøndag.

Hva vil det si å «braisere»?

Den beste måten å tilberede lammeskank på er braisering. Det er en metode alle kan lykkes med og betyr ganske enkelt å tilberede noe i ovnen, i en tildekket form eller gryte med lokk, på lav varme over lang tid. (Se fullstendig oppskrift og fremgangsmåte i slutten av saken.)

braisert lammeskank med rotgrønnsaker og rødvin

Det møre og smaksrike kjøttet på lammeskanken smaker vidunderlig godt sammen med sesongens rotgrønnsaker, potetmos og kraftig saus.

Det som skjer under det tette lokket når lammeskankene får stå og godgjøre seg på denne måten, er et aldri så lite stykke kjøkkenmagi. Det seige kjøttet blir noe av det møreste, mest smakfulle og vidunderlige du noen sinne har smakt, og det nesten uten at du har gjort noe som helst.

For at det ikke skal gå tørt underveis må du tilsette væske. Det kan være kraft, vann, vin eller øl, alt etter hvilken smak du ønsker. Krydder, urter og hardføre grønnsaker som løk og rotgrønnsaker er også med på å sette god smak.

<<Prøv også: Helstekt lammelår med myntepesto>>

Braisert lammeskank – steg for steg

Det viktigste du trenger når du skal lage lammeskank er tid. Hvor lang tid er opp til deg. Jo lavere temperatur, jo lenger steketid.

Det betyr at du kan sette lammeskankene i ovnen på 100-130˚C om morgenen og det vil være klart til servering 6-8 timer senere. Har du dårligere med tid til rådighet setter du temperaturen høyere. Ved 160˚C vil lammeskankene være ferdig på ca. 3 timer.

Slik gjør du når du skal braisere lammeskank: 

braisert lammeskank steg 1: Gni lammeskankene inn med mel, salt og pepper.

Steg 1: Gni lammeskankene inn med mel, salt og pepper.

braisert lammeskank steg 2: Brun lammeskankene i smeltet smør.

Steg 2: Brun lammeskankene i smeltet smør.

braisert lammeskank steg 3: Ha lammeskank, grønnsaker og aromater i en stor gryte eller dyp ildfast form. Hell over væske.

Steg 3: Ha lammeskank, grønnsaker og krydder i en stor gryte eller dyp ildfast form. Hell over væske.

braisert lammeskank steg 4: Dekk med lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovnen.

Steg 4: Dekk med lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovnen.

braisert lammeskank steg 5: Stek uten lokk den siste halvtimen før servering.

Steg 5: Stek uten lokk den siste halvtimen før servering.

Det møre og smaksrike kjøttet smaker vidunderlig godt sammen med sesongens rotgrønnsaker, potetmos og kraftig saus.

<< Prøv også Aishas marokkanske lammeskanker hvis du har lyst på litt mer eksotiske smaker. >>

BRAISERT LAMMESKANK MED ROTGRØNNSAKER OG PEPPERROTKREM

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 3,5 timer
Steketid: ca. 3 timer
Steketemperatur: 160˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 4 stk. lammeskank
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 4 stk. sjalottløk, delt i to
  • 2 fedd hvitløk, delt i to
  • 2 stk. gulrot, i grove biter
  • 0,5 stk. sellerirot, i grove biter
  • 0,5 l rødvin
  • 4 ss tomatpuré
  • 1 l grønnsakkraft
  • 2 stilker frisk rosmarin
  • 1 stk. laurbærblad

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 160˚C. Tørk lammeskankene godt med kjøkkenpapir og gni inn med mel, salt og pepper. Del løk og hvitløk i mindre biter. Rens og del gulrot og sellerirot i grove biter.  
  2. Smelt smør i en tykkbunnet gryte på høy varme og brun lammeskankene på alle sider. Løft kjøttet ut av gryta og sett til side.
  3. Fres grønnsakene noen minutter og hell over rødvin og tomatpuré. La alt koke opp før lammeskankene legges tilbake i gryta. Har du ikke stor nok gryte, kan alt flyttes over i en stor ildfast form eller en langpanne.
  4. Hell kraften over lammeskankene og legg i rosmarin og laurbærblad. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie og sett på nederste rille i ovnen i ca. 3 timer.
  5. Sjekk lammeskankene underveis og snu rundt dersom noe av kjøttet ser ut til å tørke. Fjern lokket de siste 30 minuttene av steketiden. Væsken fordamper noe og smakene konsentreres. Når kjøttet enkelt løsner fra beina er det klart til servering.
  6. Sil av sausen, kok opp og reduser til en tredjedel. Grønnsakene kan kjøres til puré og brukes som jevning til sausen. Smak til med salt og pepper om nødvendig.

 

SMØRSTEKTE ROTGRØNNSAKER

  • 8 stk. jordskokk, delt i 4 båter
  • 4 stk. gulrot, delt i tykke staver på langs
  • 1 stk. pastinakk, delt i tykke staver på langs
  • 1 stk. laurbærblad
  • 2 ss rapsolje
  • 4 ss smør
  • 2 stilker frisk rosmarin
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skrubb og tørk jordskokkene godt og del i båter. Fjern stilkfestet på gulrøttene og skrell pastinakk. Del i tykke staver.
  2. Kok grønnsakene møre sammen med laurbærblad i lettsaltet vann. Jordskokkene trenger litt lenger tid enn resten. Hell av kokevannet og la grønnsakene dampe seg tørre.
  3. Varm opp olje og smør i en stekepanne på høy varme. Tilsett de kokte grønnsakene og rosmarin. Øs med smør til grønnsakene er gylne og fine. Smak til med salt og pepper.

 

POTETMOS

  • 1 kg melne poteter, i biter
  • 50 g smør
  • 1,5 dl helmelk
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Skrubb eller skrell potetene og del i mindre terninger. Kok potetene møre i usaltet vann, hell av kokevannet og mos med potetstamper. Mos litt mindre dersom du ønsker en grov potetmos.
  2. Rør inn smøret til det har smeltet og spe på med melk til en kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

 

PEPPERROTKREM

  • 1 dl seterrømme
  • 1 ss fersk pepperrot, revet
  • 0,5 ts sitronsaft
  • 0,5 ss frisk timian, finhakket
  • 0,5 ts flaksalt

Slik gjør du:

  1. Pisk seterrømme og revet pepperrot til kremen så vidt begynner å forme faste topper.
  2. Smak til med sitronsaft, fersk timian og flaksalt.

GLAD I LAM? Her finner du våre beste opskrifter med lam.