Denne fristende paien er inspirert av sheperd's pie, eller gjeterpai som det heter på norsk. Det vanligste er å bruke stekt lammedeig eller kjøttdeig, mens rester av pinnekjøtt gir paien det lille ekstra.

<< Prøv også: Middag som smaker enda bedre dagen etter >>

Mindre matsvinn med pinnekjøtt-rester

Å lage pai er en fantastisk fin måte å redusere matsvinnet på. Du kan faktisk bruke alle restene etter pinnekjøttmiddagen i denne formen. Potetrestene kan brukes i «lokket» og kålrabistappen kan blandes sammen med kjøttet. Har du noen biter vossakorv til overs, tar du med de også.

pai med pinnekjøtt-rester og potetlokk

Pinnekjøtt-restene får nytt liv i denne nydelige paien med selskapserter, løk og purre. Paien kan fryses ned og tas fram en dag du har liten tid til å lage middag fra bunnen.

Det blir nesten det samme som klassisk pinnekjøtt, bare satt sammen på en ny måte.

Til denne oppskriften har vi brukt søte selskapserter, løk og purre. Det gir en litt annen smak til det salte kjøttet og paien blir mild og mindre «julete». Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.

<< Prøv også: Klassisk pinnekjøtt med verdens beste poteter >>

Det eneste som kan bli for mye er hvis du har kokt potetene sammen med pinnekjøttet. De smaker himmelsk,  men det kan fort bli altfor kraftige i smak i denne milde paien.

Denne restepaien er så god at du kommer til å dampe ekstra pinnekjøtt med vilje neste gang :-).

pai med pinnekjøtt-rester og potetlokk

Kremete og mykt lokk av potetmos gir paien med pinnekjøtt-restene mild og god smak.

PAI MED PINNEKJØTT OG POTETMOS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 40 minutter
Steketid: 10-15 minutter
Steketemperatur: 220˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 800 g mandelpotet (eller annen melen potet)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl fløte
  • 2 ss smør
  • 1 ss bladpersille, finhakket
  • 1 ts fersk timian, finhakket
  • Salt og pepper
  • 1 ss smør
  • 1 gul løk, finhakket
  • 400-500 g kokt pinnekjøtt (renset)
  • 200 g selskapserter, frosne
  • 1 liten purre, finsnittet
  • 0,5 ts pepper
  • 100 g gulost, revet

 

Slik gjør du:

  1. Skrell potetene og kok møre sammen med hele hvitløksfedd i usaltet vann.
  2. Hell av kokevannet og mos potetene med en stamper, eller bruk en stavmikser for ekstra fin konsistens.
  3. Rør inn fløte og smør til potetmosen er kremet og luftig. Smak til med bladpersille, timian, salt og pepper (husk at pinnekjøttet er salt).
  4. Forvarm ovnen til 220˚C.
  5. Smelt smør i stekepanne på middels sterk varme og stek løk i ca. 5 minutter.
  6. Vend ferdig renset pinnekjøtt, selskapserter og purre sammen med løken, og la det surre et par minutter. Tilsett pepper.
  7. Hell pinnekjøttblandingen over i en ildfast form og fordel potetmosen som et jevnt lokk over pinnekjøttet. Topp med revet gulost.
  8. Stek paien midt i ovnen i 20 minutter, til alt er gjennomvarmt og osten har smeltet. Server med grønn salat.

<<Flere gode juleoppskrifter finner du her>>