Det er ingen grunn til å rynke på nesa av brød som ikke er helt ferskt lenger. Det er kanskje ikke like fristende å spise til frokost, men det er så uendelig mye annet godt det kan brukes til. En av disse herlighetene er bruschetta!

<< Se her hvor enkelt det er å lage krutonger av gammelt brød! >> 

Hvordan uttales egentlig bruschetta?

Bruschetta er enkel italiensk fattigmannskost med en litt vanskelig uttale. Det er ikke uvanlig at det kalles «brusjetta», men dersom du vil uttale navnet som en ekte italiener, sier du heller «brosketta». 

Uansett uttale, dette er en helt genial måte å bruke opp gammelt brød på. I sin aller enkleste form er det brødskiver penslet med olje, bakt i ovnen og gnidd inn med hvitløk og salt.

Fra gammelt av ble det servert til sesongarbeiderne, mens i dag er det å få på både kafeer og restauranter, som forrett eller lett snack med følge av noe godt i glasset.

<<PRØV OGSÅ: Salat med jordbær, chevre og basilikumdressing>>

Bruschetta er en helt genial måte å bruke opp gammelt brød. Topp brødskivene med herlig søte jordbær, syrlig balsamico-dressing og himmelsk basilikumkrem.

Imponer venner og familie med sommerlig bruschetta i sommervarmen.

Smaksrike munnfuller

En frisk tomatsalat er kanskje den mest kjente toppingen til bruschetta, men vi har valgt å ta det i en litt annen retning. Disse herlige små godbitene er en hyllest til det italienske flagget med de friske fargene i grønt, hvitt og rød. Men det er først og fremst den gode smaken som gjør dem uimotståelige.

Sødmen fra jordbærene, den salte kremen og syren i balsamico-dressingen danner perfekt harmoni for smaksløkene. Og de knasende sprø brødskivene sørger for at det er litt å tygge i. De er med andre ord perfekte små munnfuller!

PRØV NOE NYTT: Lag utrolig god jordbærsaus til hjemmelaget pulled pork>>

Bruschetta er en helt genial måte å bruke opp gammelt brød. Topp brødskivene med herlig søte jordbær, syrlig balsamico-dressing og himmelsk basilikumkrem.

Nykvernet pepper smaker fantastisk godt sammen med søte jordbær.

BRUSCHETTA MED JORDBÆR OG BASILIKUMKREM

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 20 minutter
Steketid: 2-3 minutter
Grillmetode: Direkte varme
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Dressing:

 • 2,5 dl balsamicoeddik
 • 2 ss sukker
 • 1 ss sitronsaft (ca. 0,5 sitron)

 

Basilikumkrem:

 • 250 g ricotta, romtemperert
 • 10 g friske basilikumblader
 • 50 g kremost naturell, romtemperert
 • 0,5 ts flaksalt
 • 1 ts sitronsaft
 • 250-300 g jordbær, i skiver
 • 1 stk. baguette (eller annet lyst brød)
 • 1-2 ss extra virgin olivenolje, til pensling
 • Grovt flaksalt og nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

 1. Start med dressingen: Ha eddik, sukker og sitronsaft i en kasserolle og rør om til sukkeret er løst opp. Kok opp og senk temperaturen. La væsken koke uten lokk til den er redusert til halvparten (ca. 15 minutter). Avkjøl og sett til side.
 2. Lag basilikumkrem: Kjør ricotta og basilikumblader sammen til en jevn krem med en food processor. Visp inn kremost. Smak til med salt og sitronsaft.
 3. Rens jordbærene og del i tynne skiver.
 4. Skjær baguetten i tykke skiver på skrå og pensle med olje på hver side. Rist på grillen, et par minutter på hver side, eller stek i ovnen på 180˚C i ca. 8 minutter. Grillpanne, stekepanne eller brødrister fungerer også bra.
 5. Smør et tykt lag basilikumkrem på brødskivene. Legg på jordbær og krydre med et lett drag flaksalt og nykvernet pepper. Ringle til slutt over balsamico-dressingen.