Er du glad i både hamburger og sterk mat, har årets grillmeny hos Coop Mega en svært god nyhet til deg. I den prisbelønnede grillserie Grill Perfekt har nemlig en deilig chiliburger i sortimentet. Den vant sølvmedalje i årets NM i kjøttprodukter.

Hamburgeren er det optimale utgangspunktet for en herlig, hot middag.

Hot-hottere-hottest

Scoville-skalaen heter systemet som måler hvor sterk en chilipepper er. Paprika – som også er en pepperfrukt, ligger helt nederst på skalaen. Den er ikke sterk i det hele tatt. Jalapeno ligger i det nedre sjiktet, mens Habanero og Scotch Bonnet er chili du skal være forsiktig med. Den sterkeste chilien som finnes per dags dato er Carolina Reaper. Krysninger av nye sorter gjør at det hele tiden dukker opp nye chilifrukter.

<<LES OGSÅ: Det er ikke bare hamburgeren som kan spices opp, prøv en sterk vri på rekefesten med chili og lime.>>

Ikke alle liker sterk mat

Ha en ting i mente: Selv om du liker sterk mat, er det ikke sikkert at vennene dine tåler like mye. Det er alltid greit å lage chilitilbehøret litt mindre sterk enn du selv liker, så kan gjestene heller tilsette mer chili ved bordet.

<<LES OGSÅ: Paprika er chiliens milde fetter. Prøv disse digge bakte paprikaene med couscous og eksotiske krydder. Vegetarmat blir aldri kjedelig igjen!>>

Er du glad i sterk mat er denne hamburgeren med chili perfekt for deg. Oppskrift på chili-hamburger med jalapeno-dressing, chiliketsjup og paprikasalsa.

Liker du sterk mat, vil du elske denne hotte chiliburgeren med jalapeno-dressing, chiliketchup og paprikasalsa.

Unngå chilifingre

Chili på fingrene kan straffe seg, det er det nok mange som har fått erfare. Et tips er å bruke gummihansker når du skjærer chili. Da kan du gni deg i øynene uten å gråte resten av dagen.

Vurder også om du skal bruke frøene og membranen fra chilien. Det er der den verste heten sitter i chilipepperen.

Grill hele chili

Du kan grille hele chilifrukter. Resultatet blir en søtere hete og lett røyksmak på chilien. Grill til skinnet er nesten svart. Du kan enten fjerne skallet eller hakke det sammen med chilikjøttet. Det kommer an på hvor mye røyksmak du ønsker.

Chilipuréen som du får ved å hakke de grillede chiliene er perfekt å sette i en egen skål for at gjestene selv kan justere hvor sterk de ønsker maten.

Grill hamburgerbrødet

Grill hamburgerbrødene rett før servering. Snittflaten på brødet trenger en liten sprø hinne for å beskytte brødet fra å bli vassent når man legge på ingrediensene. Pensler du med litt olje blir de ekstra sprø.

Skap kontrast til det sterke

Du kan selvsagt pøse på med chili i alt tilbehøret, men da vil du ikke få en god opplevelse. Sterke ting må balanseres med søte ingredienser, og en paprikasalsa vil passe perfekt til denne chiliburgeren.

Er du glad i sterk mat er denne hamburgeren med chili perfekt for deg. Oppskrift på chili-hamburger med jalapeno-dressing, chiliketsjup og paprikasalsa.

HOT CHILIBURGER MED JALAPEnO-DRESSING, CHILIKETCHUP OG PAPRIKASALSA

Dette trenger du til fire personer:

  • 4 Grill Perfekt chiliburgere
  • 4 hamburgerbrød
  • 4 skiver ost etter ønske
  • salatblader
  • 4 skiver tomat

 

Jalapeno-dressing:

  • ½ glass jalapenos, grovhakket
  • 6 ss seterrømme
  • 3 ss majones
  • salt, pepper
  • 1 ss sitronsaft

 

Chiliketchup:

  • 8 ss ketchup
  • ½  ts revet ingefær
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • ½ ts chilipulver

 

Paprikasalsa:

  • 1 boks paprika (disse er ferdig varmebehandlet og er søte)
  • 1 rødløk, skåret i tynne skiver
  • 1 mild, rød chili, finhakket
  • 2 ss olivenolje

 

Grillede chili:

2-3 røde eller grønne chili

 

Slik gjør du:

  1. Paprikasalsa: Stek løkskivene i litt olje til de er myke. Tilsett paprikabiter og frisk chili.
  2. Jalapenodressing: Bland jalapenobiter med rømme, majones, sitronsaft og salt og pepper.
  3. Chiliketchup: Bland ketchup, hvitløk, ingefær og chilipulver. Denne chiliketchupen blir ganske sterk.
  4. Grill burgerne godt på begge sider (eller stek i panne). Legg på ost mot slutten av steketiden.
  5. Grill snittflatene på hamburgerbrødene og legg salatblader i bunnen. Så legger du på tomatskiven, litt chiliketchup og så burgeren. Legg så på en god klatt paprikasalsa og til slutt den deilige jalapeodressingen.
  6. Chiliene grilles hele til skallet er sort. Fjern stilk og membran og evt skinnet etter grilling. Denne chilipuréen er fin å servere ved siden av slik at man selv kan justere styrken.