Hva passer vel bedre enn en chiligryte med varmende krydder nå som det begynner å bli mørkere og kaldere?

Kombinasjonen chili, kanel og kakao i denne kjøttgryten chili con carne er overraskende god, og du kommer til å lure på hvorfor du ikke har prøvd dette før.

<<VISSTE DU AT...Chili varierer veldig i styrkegrad? Sjekk ut de ulike styrkegradene og få med en supergod oppskrift på chiliburger med jalapenos-dressing, chiliketsjup og paprikasalsa. Hot!>>

Herlige smaker i chili con carne

Chili con carne regnes av mange for å være tex-mex-mat, men inspirasjonen til retten kommer fra Mexico. Og det er her kombinasjonen chili, kanel og sjokolade stammer fra. Prøv å lag en god kopp varm sjokolade med kombinasjonen også!

Chili con carne med gresskar i en skål.

Det smaker veldig godt med et dryss koriander og noen skiver avokado til chili con carne.

Gresskarsesongen er helt på topp på høsten. Gresskar har en søtlig rundt smak, og er en selvskreven grønnsak i denne høstlige gryteretten.

<<PRØV OGSÅ DENNE: Herlig indisk lammegryte med varme krydder. >>

Det er flere sorter gresskar å velge mellom. De vanligste matgresskarene vi har er små hokkaiodogresskar og flaskegresskar. Disse er faste typer som egner seg godt til baking, koking og steking. Om du ikke finner gresskar kan du bruke søtpotet, som har ganske lik smak og tekstur.

Chili con carne er perfekt høstmat. Oppskrift på chili con carne med gresskar, chili, kanel og mørk sjokolade.

Smakskombinasjonen av chili, kanel og mørk sjokolade er legendarisk. Tilsetter de gresskar får du en deilig høstgryte.

CHILI CON CARNE MED GRESSKAR

Til 4 personer trenger du:

  • 1 gul løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 rød chili
  • Olje til steking
  • 400 g grytekjøtt
  • 1 ts chipotle eller røkt paprika
  • 1-2 ts cayennepepper
  • 1 ts kanel
  • 1 ts spisskummen
  • 2 ss kakao
  • 4 ss tomatpuré
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 3 dl kjøttkraft eller vann
  • 1 flaskegresskar
  • 2 røde paprika
  • 1 lime
  • salt

 

Topping:

  • koriander
  • limebåter
  • avokado

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk, hvitløk og chili. Behold frøene for en spicy variant. Varm litt olje i en stor gryte og surr blandingen til det er mykt og blank.
  2. Tilsett grytekjøtt i terninger og brun kjøttet. Tilsett chipotle eller røkt paprika, cayennepepper, kanel, spisskummen og kakao og bland godt sammen med kjøttet.
  3. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater og kjøttkraft eller vann. Gi det et oppkok, skru ned temperaturen og la det småputre.
  4. Del flaskegresskaret i to og skrap ut innholdet. Skjær bort det ytterste skallet, og del gresskarkjøttet i terninger. Del paprikaen i grove biter. Ha det oppi gryta og la det putre sammen i minst 30 minutter. Gryta kan gjerne stå og putre lenger også om du har tid.
  5. Skyll bønnene og tilsett mot slutten av koketiden. Smak til med limesaft, salt og mer chili om du vil ha det sterkere. Server med frisk koriander på toppen og avokado på siden.