Sjokolade kommer fra kakaobønner iblandet kakaofett, melk og sukker. Jo mer kakao i sjokoladen, desto sunnere er den. Vi må opp i et kakaoinnhold på over 70% for at sjokoladen kan kalles sunn. Sjokoladen blir bitrere og tørrere jo mer kakao sjokoladen inneholder.

Det er forskjell på kakao. Du finner kakaoplantasjer i Sør- og Mellom-Amerika, Asia og Afrika og bønnene smaker forskjellig fra sted til sted. Noen er søte, noen er syrlige og noen er bitre.

Den sinte røde

Vi har drukket kakao siden vi var små, men det er nok den søte typen vi er mest kjent med. Mørk kakao kan virke fremmed med en gang, men vi lover deg: det smaker helt vidunderlig!

Og tilsetter du en liten sinna chili gir du kakaoen det deilige kicket som setter fart på forbrenningen og tilfører deilig smak til drikken.

Oppskrift på kakao med chili og kanel.

Hvorfor ikke servere en deilig, varm kopp kakao med chili-kick neste gang det er kaldt og blåsete ute? Det gjør innedagen mye hyggeligere.

Varme krydder

Chili og sjokolade i kombinasjon er ingen ny trend. Aztekerne og Mayaene drev på med dette mange tusen år før Kr. De drakk en fermentert sjokoladedrikk tilsatt krydder.

Denne kakaoen som vi serverer her inneholder ikke sukker (unntatt det som finnes i selve sjokoladen) og vi krydrer kakaoen med kanel. Kanel er et krydder som er varmende og gir en søtlig og deilig smak til sjokoladen. Vi har også tilsatt litt salt. Det er med på å fremheve kakaosmaken. 

Mange typer melk

Kakao slik vi kjenner den inneholder melk. Men det er absolutt ingenting i veien for å bruke soyamelk, mandelmelk eller kokosmelk. Velg da den lette varianten slik at drikken ikke blir for mektig.

Varmt og hyggelig

En kopp kakao varmer godt, metter og skaper akkurat den hyggen du trenger når det er mørkt og kaldt ute.

Kakao laget på denne måten kan ende opp med å bli en vane. Har du først begynt å drikke mørk sjokolade vil du kanskje synes at den ”vanlige” kakaoen er for søt?

Oppskrift på kakao med chili og kanel.

Vi har brukt vanlig melk, men du kan gjerne bytte den ut med for eksempel nøttemelk eller soyamelk. Du finner et stort utvalg av alternativ melk hos Coop Mega.

Varm kakao med chili og kanel

Dette trenger du til 4 kopper:

  • 200 g mørk sjokolade, minimum 70% kakaoinnhold
  • 8 dl melk, valgfri type
  • 1 ts kanel
  • 1 frisk, rød chili eller 1/2 ts chilipulver
  • 1 liten klype salt

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk sjokoladen. Smelt det sammen med en liten skvett av melken. Når sjokoladen er helt smeltet tilsetter du resten av melken og varmer opp under omrøring. Det skal ikke koke!
  2. Tilsett kanel, chili og en liten klype salt. Du kan gjerne bruke en hel chili snittet i to og en kanelstang for så å sile unna krydderne til slutt. 
  3. Drikk sjokoladen rykende varmt. Topp gjerne med et dryss kanel eller chili. 

Kilder: forskning.no, Wikipedia