Nøtteskålen med hele nøtter er en obligatorisk del av juleferingen for mange. Hasselnøtter, valnøtter og mandler skal knekkes jula gjennom. 

Du bør helst ikke la nøttene stå ute hele jula. Nøtter trives best når det er mørkt og kjølig, da holder de seg lengst. Har du nøtter med skall, forlenger det holdbarheten noe, men det er en fin regel å settte hele nøtteskålen i kjøleskapet når du legger deg.

Særlig gjelder det hvis du skal lage disse godsakene med nøtter. Sjokolade blir gjerne veldig myk og harskner lettere i varmen. 

 Prøv disse tre nøttevariantene i jula:

Sjokoladebark med nøtter.

Sjokoladebark med nøtter ser veldig imponerende ut, men er superenkelt å lage. En perfekt julegave er det også!

Sjokoladebark

  • 200 g mørk sjokolade
  • ½ ts kanel
  • 50 g pekannøtter
  • 50 g pistasjnøtter
  • ½ ts havsalt
  • 1/2 appelsin, kun skallet

 

Slik gjør du:

  1. Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad. Pass på så det ikke kommer noe vann i sjokoladeblandingen. Rør inn kanelen.
  2. Kle bunnen av en brødform eller liten kakeform med bakepapir eller plastfolie. Hell sjokoladeblandingen nedi.
  3. Grovhakk pekan og pisasj. Dryss nøttene over sjokoladeblandingen.
  4. Avslutt med et lite dryss havsalt og litt raspet appelsinskall over sjokoladen. Sett formen kaldt og la det avkjøles helt før du knekker opp sjokoladebarken i biter. Oppbevares kjølig!

<<LES OGSÅ: Lyst på glutenfritt brød som holder seg saftig lenge? Dette deilige nøttebrødet har bare fire ingredienser og lager seg nesten selv.>>

Marsipankuler med pistasjenøtter.

Enklere nøttekonfekt skal du lete lenge etter!

Marsipankuler med pistasjnøtter

  • 200 g god marsipan
  • 1 ts vaniljepulver
  • 50 g pistasjnøtter
  • 100 g kokesjokolade

 

Slik gjør du:

  1. Kna sammen marsipan og vaniljepulver så det blir jevnt fordelt.
  2. Finhakk pistasjnøttene og legg det i en liten bolle.
  3. Smelt sjokoladen i vannbad.
  4. Trill små kuler av marsipanen og dypp i sjokoladen. Rull dem i pistasjnøttene. Legg kaldt til sjokoladen er stivnet. Oppbevares kjølig.

<<LES OGSÅ: Nøtter er perfekt til frokostblandinger. Lag denne deilige granolaen med økologiske nøtter.>>

Skål med brente mandler.

Brente mandler er selve julesnacksen for mange. Og det er ikke så vanskelig å lage disse godsakene selv.

Brente mandler

  • 500 g mandler
  • 250 g melis
  • 1 ½ dl vann
  • 1 ts kanel
  • ½ ts salt
  • 1 ss smør

 

Slik gjør du:

  1. Start med å spre mandlene utover et stekebrett kledd med bakepapir. Rist mandlene ved 200 grader i 8-10 minutter i stekeovnen.
  2. Finn frem en stor kjele eller gryte. Bland sammen vann, melis, kanel og salt. Kok opp, tilsett mandlene og skru ned temperaturen til medium.
  3. La vannet koke helt inn, til sukkeret begynner å krystallisere seg og bli til en tørr masse. Skru temperaturen opp noe og rør godt hele tiden til sukkeret smelter og legger seg som et karamellag rundt mandlene. Tilsett til slutt smøret og bland godt. Dette gjør at mandlene ikke klistrer seg like mye sammen.
  4. Legg mandlene utover en silikonbakematte eller bakepapir med litt olje. Bruk to sleiver eller gafler til å spre mandlene fra hverandre. Vær oppmerksom på at mandelmassen nå er svært varm. La mandlene avkjøles helt før de legges over i lufttette glass eller bokser.

<<LES OGSÅ: Mandler smaker kjempegodt til middag. Prøv denne gode pastaretten med mandler og aspargestopper.>>