Vi har laget en deilig og lettlaget chutney til ostefatet. Chutneyen inneholder valnøtter, tørkede aprikoser, honning og appelsin. Dette kokes fort opp sammen med hele stjernenanis (de skal ikke spises, men gir fantastisk smak av anis som kler tilbehøret godt).

Denne chutneyen smaker fantastisk til både sterke og milde oster, myke som harde. 

Godt tilbehør til ost

Godt brød er også viktig tilbehør til ostefatet. Velg gjerne et steinovnsbrød med moderat mengde salt. Unngå salte kjeks som kan ødelegge den delikate smaken på ostene. Nøytrale kjeks, knekkebrød og rugsprø er godt tilbehør til ost.

Søte frukter er også godt tilbehør til ost. Druer, jordbær, fiken og aprikos passer fabelaktig til ost. Valnøtter i akasiehonning fra Smak forskjellen-serien er nydelig på ostefatet. Det samme er honning, syltetøy, gelé og marmelade.

Oppskrift på tilbehør til ost

Aprikos, nøtter og honning smaker nydelig til nesten alle ostetyper.

Å velge riktige oster til ostefatet er en kunst. Du trenger både myke, faste,  milde og sterke oster.

Ostene bør ligge i en bestemt rekkefølge på fatet: Fra mild til sterk. For å få maks ut av smakene i ostene bør de spises i den rekkefølgen også. Du får nemlig ikke så mye utbytte av en mild ost etter en stram roquefort.

Oster til ostefatet

Vil du vite mer om de ulike ostene? Få tips om hvordan du bruker de ulike ostetypene:

 

Hos Coop Mega finner du en rikholdig ostedisk. Her kan du be om å få smake på ostene og få hjelp til å sette sammen et ostefat. Å kjøpe ferske oster som nettopp er skåret opp smaker alltid bedre enn de som er vakuumpakket.

Luft ostene

En time før du skal serverer ostene bør du lufte og romtemperere dem. Ta osten ut av kjøleskapet og plasten. Da vil smakene i ostene komme til sin rett.

Mange velger vin, portvin eller sherry å drikke til ost, men det finnes mange gode alkoholfrie alternativer. For eksempel vil en eplemost av god kvalitet smake nydelig til ost.

Oppskrift på tilbehør til ost.

Skal du bare ha ett tilbehør til ostefatet, er denne chutneyen genial.

APRIKOSCHUTNEY TIL OST

Dette trenger du til 1 glass:

  • 100 g valnøtter
  • 10 tørkede aprikoser
  • 1 dl flytende honning
  • ½ appelsin, saft og strimler av skall
  • 2 hele stjerneanis

 

Slik gjør du:

  1. Grovhakk valnøtter og aprikoser.
  2. Ha honning, appelsinsaft, appelsinskall og stjerneanis i en gryte. Kok opp.
  3. Tilsett nøtter og aprikoser. Kok et par minutter og hell på et glass.
  4. Avkjøl og server til ostefat.