Festsesongen er over oss og hva er vel bedre enn å servere det beste fra det norske kjøkkenet? Spekemat, røkelaks, potetsalat og eggerøre er bare noe av det som hører til koldtbordets gleder. Og karbonadekaker, selvsagt – festbordets lune konge!

PRØV OGSÅ! Spekemat med trollkrem og eggesalat

Trikset som gir ekstra saftige karbonadekaker

I motsetning til kjøttkaker eller hamburgere bruker vi magrere kjøtt i karbonadekakene. Karbonadedeig inneholder kun 5% fett og har derfor litt mindre smak i seg selv. Men med såpass lite fett er det dessverre lett at karbonadekakene blir tørre.

For å unngå det har vi en liten «hemmelighet»: revet løk og en liten dash mineralvann. Med disse to ingrediensene blir karbonadene garantert ekstra luftige, saftige og smakfulle.

karbonader med løkkompott

Karbonadens milde og fine smak er noe alle liker og derfor er den en sikker vinner på koldtbordet.

Stekt løk – med en twist

Det er alltid gøy å eksperimentere med krydder, men når det kommer til karbonader foretrekker vi å holde det tradisjonelt – slik bestemor lagde dem.

Lek litt med tilbehøret i stedet for! Myk og søt løk hører med, men her er det flere veier til målet, som for eksempel saltbakt løk. Teknikken gir en mild og kremet smak og løken formelig smelter på tunga.

Sammen med eplebåter, en mild anissmak fra stjerneanis og pikant pepperrot får du en løkkompott som ikke bare setter en ekstra spiss på karbonadene, men som også passer utmerket godt til alt fra lammelår til pølse i brød.

<<FLERE KOLDBORD-TIPS? Se våre beste oppskrifter til koldtbordet her.>>

Saltbakt løkkompott med epler og pepperrot

Saltbakt løkkompott med epler og pepperrot er en litt spenstigere variant av den vanlige stekte løken som hører med til karbonadekakene.

SAFTIGE KARBONADEKAKER MED SALTBAKT LØKKOMPOTT

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 60 minutter
Steketid: 45 minutter
Steketemperatur: 180˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Saltbakt løkkompott med eple og pepperrot

  • 1 kg grovt havsalt
  • 20 sjalottløk
  • 1 hvitløk (hel)
  • 1 stk. grønt eple, i tynne båter
  • 1 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 4 stilker frisk timian
  • 1 hel stjerneanis
  • 0,5 sitron, saft og revet skall av
  • 1 ts flytende honning
  • 2 ss fersk pepperrot, revet

 

Karbonadekaker

  • 400 g karbonadedeig (romtemperert)
  • 60 g gul løk, revet
  • 0,5 ts pepper, malt
  • 0,5 ts ingefær, malt
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 dl mineralvann (f.eks. Farris)
  • Smør og solsikkeolje, til steking

 

Slik gjør du: 

  1. Start med løkkompotten: Sett ovnen på 180˚C. Fordel grovt salt i en ildfast form. Snitt bunnen av sjalottløkene og sett med bunnen ned i saltet. Legg hele hvitløken i formen og dekk formen med aluminiumsfolie. Bak midt i ovnen i ca. 45 minutter til løken er myk.
  2. Lag karbonadekakene: Bland karbonadedeig og revet løk godt sammen slik at løken blir jevnt fordelt. Krydre med pepper, ingefær og salt. Tilsett mineralvann og rør sammen til deigen virker smidig og sammenhengende.
  3. Form karbonadene til åtte kuler som deretter trykkes flate.
  4. Ha 1 ss smør og 1 ss olje i en stekepanne på ganske sterk varme. Brun karbonadene på hver side, senk temperaturen og stek ferdig (ca. 10 minutter totalt, avhengig av tykkelsen). Karbonadene holdes lune til servering.
  5. Ta formen ut av ovnen og klem forsiktig ut den myke kjernen fra skallet på sjalottløken og hvitløken. Skrell eple og del i tynne båter.
  6. Varm smør og olje i en panne på middels sterk varme. Ha løk, eplebåter, timian og stjerneanis i stekepanna og la det surre under omrøring 2-3 minutter. Vend inn sitronsaft og revet sitronskall. Smak til med honning, og salt og pepper om nødvendig.
  7. Dryss revet persillerot over løkkompotten rett før servering.

Tips: Det er ikke noe i veien for å bruke vanlig kjøttdeig, men vær oppmerksom på at karbonadene kan krympe en del når de stekes.