Nachos er selve definisjonen på digg kosemat i sommer. Det er perfekt etter en lang dag i solen, og du er fysen på noe salt som gjerne er litt mer avansert enn å åpne en chipspose. Siden det ikke krever mye utstyr,  er det vidunderlig lettvint feriemat, enten du er på hytta, i båten eller hjemme på terrassen!

Lag nachos som i Mexico

Til vår ultimate nachos-tallerken har vi latt oss inspirere av tradisjonell meksikansk gatemat, nemlig elotes. Det er grillede maiskolber servert med rømme, chipotle-chili og cotija, en meksikansk ferskost som kan minne om feta.

Elotes smaker både søtt og salt, med et friskt preg av koriander og lime og et frekt lite snev av røkt chili fra chipotle. Det høres fristende ut, ikke sant?

<<PRØV OGSÅ: Ekte meksikansk tilbehør til taco og Klassisk taco med hjemmelaget salsa>>

Meksikansk maissalat, elotes, til nachos

Elotes er autentisk meksikansk gatemat. Maissalaten passer ypperlig til nachos, gjerne med ostesaus til.

Har du grillede maiskolber til overs etter forrige grillfest er de perfekte å bruke i maissalaten. Du kan også steke maiskorn i stekepanna.

I tillegg til elotes har vi laget en deilig varm ostesaus og hjemmelaget guacamole. De forskjellige toppingene kan nytes sammen eller hver for seg. Når det er sagt, summen av spennende maissalat, mild guacamole og vidunderlig varm ostesaus sender nachosmåltidet over i en ny divisjon.

<< PRØV OGSÅ: Meksikanske grillspyd med frisk Pico de Gallo >>

Hvit ostesaus tll nachos

En deilig hvit ostesaus med jalapeño gjør susen når du er lysten på noe godt til nachosen.

Hjemmelaget guacamole til nachos

Guacamole rører du sammen på få minutter. Krydre med litt spisskummen og fersk koriander for ekstra god smak.

NACHOS MED MAISSALAT, GUACAMOLE OG HVIT OSTESAUS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 20-30 minutter
Porsjoner: 4

ELOTES – MAISSALAT

Dette trenger du:

  • 4 stk. maiskolbe (eller maiskorn fra boks)
  • 1 ss rapsolje, til pensling
  • 0,5 dl majones
  • 0,25 ts knust chipotle (eller røkt chilipulver)
  • 50 g fetaost, smuldret
  • 1 ss fersk koriander, finhakket
  • 0,25 lime, saften av
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Pensle maiskolbene med litt rapsolje. Stekt på sterk varme i grillpanne eller på grillen til de får litt farge. Snu ofte underveis for jevnt resultat. Avkjøl litt og skjær av maiskornene. Bruker du maiskorn stekes disse i litt olje i stekepanne.
  2. Rør sammen grillede maiskorn, majones, chilipulver, smuldret fetaost og finhakket koriander. Smak til med limesaft, salt og pepper.

 

GUACAMOLE

Dette trenger du:

  • 2 stk. tomat, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 0,25 gul løk, finhakket
  • 2 stk. avokado
  • 0,5 stk. lime, saften av
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ss fersk koriander, finhakket
  • 0,5 ts flaksalt

Slik gjør du:

  1. Ha finhakket tomatkjøtt (ikke frø), hvitløk og løk i en skål. Del avokado i to og fjern steinen. Grav ut kjøttet med en skje og bruk en gaffel til å mose godt sammen med de andre grønnsakene.
  2. Smak til med limesaft, spisskummen, koriander og flaksalt.

Tips: Ønsker du å lage guacamole på forhånd er det viktig at den ikke blir brun innen den skal serveres. Ta vare på avokadosteinen og dytt den godt ned i sausen. Dekk så godt med plastfolie. Sitron kan også sinke prosessen som misfarger avokadoen.

 

QUESO BLANCO – HVIT OSTESAUS

Dette trenger du:

  • 200 g hvit cheddarost, revet
  • 1 dl helmelk
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 1 ss syltet jalapeño, finhakket
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts løkpulver

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann i en kasserolle.
  2. Ha osten i en annen kasserolle eller blandebolle i metall eller glass. Hell over melk og rør inn hvitløk, jalapeño, spisskummen og løkpulver.
  3. Sett kasserollen med osteblandingen på gryten med det varme vannet og varm forsiktig opp under omrøring. Sausen er klar til servering når sausen er jevn og all osten har smeltet.

 

Til servering trenger du:

  • 1 stor pose tortillachips/nachochips (med saltsmak, gjerne økologiske fra Änglamark) 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200˚C. Fordel tortillachips jevnt utover en langpanne eller et ildfast fat.
  2. Varm chipsene midt i ovnen i ca.5 minutter.
  3. Ringle over halvparten av ostesausen og legg på maissalaten. Server med resten av ostesausen og guacamole som dipp.

Tips: Det er ikke nødvendig å varme maischipsene før servering.