I gamle dager hadde grøten alltid en navn etter begivenheten den ble servert til. Vi hadde sendingsgrøt, som var grøt som ble sendt i egne ”grøtkar” til bryllup og gravferder. Sendingsgrøt kunne også være barselgrøt, som var rømmegrøt som skulle styrke kvinnen etter en fødsel.

Fortsatt spiser vi rømmegrøt på store dager som Sankthans (Jonsok) og Olsok 28./29.juli, som er dødsdagen for Olav den Hellige.

Det er mange små, men viktige detaljer som setter sitt preg på rømmegrøtene fra der den blir servert. For eksempel skal en ”Vestlandsk Rømmegrøt”  ha semulegryn i grøten, og ikke bare hvetemel.

Ingredienser til rømmegrøt: rømme, mel og melk.

Klassisk rømmegrøt lager du med bare fire ingredienser; rømme, melk, mel og litt salt.

Andre varianter av rømmegrøt kan være med risengryn, kremfløte og kulturmelk. Eller med byggmel og skummet melk.

Klassisk tilbehør til rømmegrøt

Men en rømmegrøt skal selvfølgelig alltid ha rømme. Og for mange skal det være sukker, smør og kanel til. Spekemat og flatbrød er også vanlig å få sammen med grøten. 

<< LES OGSÅ: Vet du forskjellen på rømme. kesam og creme fraiche? Her får du svaret!>>

Eller kokt eller sprøstekt røye eller ørret, kald eller varm. Du kan til og med få et hardkokt egg?

Sikter inn mel i rømmegrøten.

Pass på at det ikke klumper seg når du sikter inn melet i rømmen.

Hvis man skal høre på kokkene, så er en rømmegrøt laget på skikkelig rømme, med ganske mye av alt det gode fettet i behold. Spis da heller litt mindre av den kraftige kosten. Det er heller ikke sikkert man orker mer enn den ene tallerkenen.

<<LES OGSÅ: Spekemat har fått en hemmelig venn>>

Å lage en rømmegrøt er slettes ikke vanskelig – man må bare passe på den som et lite barn. Det å servere en hjemmelaget rømmegrøt kan ikke sammenliknes med ferdiglaget fra butikken. Her er det mange enkle ”pluss”-poeng å sanke fra gjestene.

Rømmegrøt med sukker og kanel.

Å servere en hjemmelaget rømmegrøt får du mange enkle pluss-poeng for fra gjestene.

Klassisk rømmegrøt

Til 4-6 personer:

  • 5 dl Røros- eller Seterrømme
  • 7-8 dl H-melk
  • 2 dl hvetemel
  • en god klype salt

 

Slik gjør du:

  1. Ha rømme i en god kjele, gjerne tykkbunnet.
  2. Rør i rømmen og la den koke opp. Skru ned varmen og la den putre i ca. 5 minutter.
  3. Sikt inn halvparten av melet og pisk det inn i rømmen. Pass på at det ikke klumper seg.
  4. La det putre til fettet pipler frem. Ta det vekk med en skje eller sleiv. Noen liker å bruke dette til servering, andre bruker ”nytt” smør.
  5. Det er viktig å røre godt langs bunnen hele tiden slik at grøten ikke setter seg fast i kjelen.
  6. Rør inn resten av melet og spe med melken. La grøten koke opp mellom hver gang du sper. La den putre i ca. 5 minutter.
  7. Smak til med salt.
  8. Server med sukker, kanel og rømme.
  9. Server gjerne grøten med et fat med god spekeskinke, honningmelon og jordbær. 

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Spekemat er perfekt følge til rømmegrøt. Slik bygger du et perfekt spekefat til gjester.>>

Tips!

Ønsker du en magrere grøt, kan du fjerne mesteparten av fettet som pipler frem. En enda lettere variant får du her:

LETT RØMMEGRØT MED TJUKKMJØLK

  • 1 beger (270 ml) Røros Rømme
  • 2,5 dl Tjukkmjølk
  • 7 dl lettmelk
  • 2 dl hvetemel
  • en god klype salt

 

Slik gjør du:

  1. Ha rømme og Tjukkmjølk i en god kjele, gjerne tykkbunnet.
  2. La det koke opp. Skru ned varmen og la den putre i ca. 5 minutter, eller til fettet som pipler frem, hvis du vil fjerne dette.
  3. Sikt inn halvparten av melet og pisk det inn. Pass på at det ikke klumper seg.
  4. Det er viktig å røre godt langs bunnen hele tiden slik at grøten ikke setter seg fast i kjelen.
  5. Rør inn resten av melet og spe med melken. La grøten koke opp mellom hver gang du sper. La den putre i ca. 5 minutter.
  6. Smak til med salt.