Hvert år, på siste torsdag i september, feires Fårikålens Festdag. Da lukter det kål og lam over hele landet. Lager du tradisjonell fårikål eller tør du prøve deg på denne nye fårikål-varianten?

<<VET DU DETTE? Her får du en guide til hvilken stykningsdel av lammet som passer til fårikål - og til alle høstens deilige retter med lam.>>

Fårikål ble kåret til Norges nasjonalrett i 1972 av NRK Nitimes lyttere. Og kjærligheten til fårikål har ikke rustet; i forbindelse med grunnlovsjubileet gjorde Landbruks- og matdepartementet den samme undersøkelsen – og fikk samme svar! 45 prosent av nordmenn kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

Vi elsker fårikål med lam, kål, pepperkorn og vann. Nå har vi gjort en liten vri: I denne retten finner du i tillegg epler, timian, løk og litt hvitløk. Dette gir fårikålen en herlig sødme.

Ny vri på fårikål

Aromaepler er gode epler å bruke til denne fårikålen. De holder formen fint og gir en deilig sødme til kraften. Timian og epler er en deilig kombinasjon og passer perfekt til det norske lammekjøttet.  Litt god eplejuice og løk gir ekstra mye smak til kraften. 

Ny peppermetode i fårikål

Man strides om man skal la pepper flyte i fårikål-gryten for så å spise dem hele eller om man skal legge krydderet i en egen pepperpose som tas ut ved servering. Det kan du bestemme helt selv, men her er et peppertriks: Rist pepperet i pannen først.

Ved å riste pepper på høy varme i en tørr panne gjør underverker. Husk å riste på pannen underveis. Oljene og aromaen fra pepperkornene frigjøres og smaken blir mer intens.

En rett med mye sødme i form av løk, kål og epler trenger en solid trøkk i form av sort pepper. Dette gjør retten perfekt.

Vi skal ikke tulle med nasjonalretten vår fårikål, men en ørliten oppgradering må da være lov. Oppskrift på fårikål med epler og timian.

Aromaepler og timian tilfører fårikålen litt friskhet og sødme.

FÅRIKÅL MED EPLE OG TIMIAN

Kjøper du en pakke fårikålkjøtt får du en blanding av nakke, bog, bryst og slagside. Det er viktig at kjøttstykkene har nok bein og en del fett for det er det som gir den beste kraften.

 Dette trenger du til 4 personer:

 • 1½ kg fårikålkjøtt (kommer an på hvor mye ben det er)
 • 1 gul løk, finhakket
 • 2 ss smør
 • ca 3 dl vann
 • ca 3 dl eplejuice, gjerne økologisk Änglamark eplemost fra Telemark
 • 2 ts salt
 • 4 ts hel svart pepper
 • 3 hvitløksfedd
 • 3 ss hakket timian
 • 1 stort kålhode, skåret i 6 båter
 • 2 aromaepler, kjernehus fjernet, skåret i medium terninger

 

Slik gjør du:

 1. Start med å brune kjøttet i en gryte med litt olje. Det gir mer smak til retten. Ta ut kjøttet og legg det til siden.
 2. Surr løken i smør i gryten til den blir myk og glassaktig. Legg kjøttet tilbake i gryten og hell på vann og eplejuice (50/50) slik at det dekker kjøttet. Ha i salt.
 3. Rist pepper og legg i gryten sammen med hvitløk, timian og halvparten av kålen.
 4. Legg på lokk og la dette småkoke i et par timer. Tilsett eplebiter og resten av kålen. Trekk til kjøttet er mørt nok.
 5. Smak til om du trenger mer salt. Server med kokte poteter og et dryss frisk timian.