Har du invitert til ost og vin-kveld, er det store spørsmålet: hva er godt tilbehør til ost? Et ostefat bør bestå av flere typer ost, for eksempel en kittmodnet ost (Port Sault eller Ridderost), en blåmuggost (enten en barsk Roquefort, en litt rundere Gorgonzola Dolce eller en snill Blå Castello), en hvitmuggost ( chevre eller Camembert) og en hard ost ( Comté eller manchego).

Det finnes så mange flere spennende oster å velge mellom. Hos Coop Mega finner du et stort utvalg av deilige oster, bare spør betjeningen hvis du er usikker på hva slags tilbehør osten trenger.

Fikensalami er perfekt tilbehør til ost.

Fikensalami er den perfekte kombinasjon av søte fiken, nøtter, mørk sjokolade og varme krydder. Kan det bli bedre?

Deilig tilbehør til ost

  • Fiken er perfekt tilbehør til ost. Særlig vil den søte smaken av tørket fiken passe perfekt til en stram ost, for ekempel en vellagret camembert eller hissig blåmuggost. Fikenmarmelade eller ovnsbakte fiken er supre valg.
  • Nøtter er nydelig til ost. Enten du velger å riste valnøtter i en panne og servere til osten eller du kjøper et glass med valnøtter i acaciahonning, får du et supert følge til all slags ost.
  • Tørkede dadler er en klassiker til ost, og mange serverer dadler med parmesan som tapas. Dette er en enkel og nydelig tapasrett: fjern steinen i dadelen og skyv inn en raus bit parmesan. Du kan også surre litt serrano- eller parmaskinke rundt og steke dadlene  noen minutter i ovnen.

 

<<LES OGSÅ: Nøtter er også fantastisk som dessert og snacks! Sjekk disse enkle godsakene med nøtter, som marsipankonfekt med pistasjenøtter, sjokoladebark med nøtter og brente mandler. Nam!>>

 

Alt i ett-tilbehøret

Hvorfor ikke kombinere disse herlige råvarene og lage det ultimate tilbehøret til ost? Vi har blandet tørket fiken, nøtter og dadler, og tilsatt litt ekstra lykke i form av mørk sjokolade og aromatiske krydder. Resultatet er en vidunderlig fikensalami, som vil løfte et hvert ostefat.

Fikensalami er desssuten en perfekt julegave eller vertinnegave!

Fikensalami er perfekt tilbehør til ost.

Fikensalami smaker kjempegodt til litt kraftige oster, som en vellagret Camembert eller en hissig blåmuggost.

Fikensalami - det ultimate tilbehør til ost

  • 800 g tørkede fikner
  • 1 dl mørkt øl
  • 100 g mandler
  • 100 g valnøtter
  • 250 g dadler
  • 100 g pistasjenøtter
  • 150 g mørk sjokolade
  • 2 ts malt kanel, gjerne økologisk kanel fra Sri Lanka
  • 15 hele nellikspiker
  • 2 ts malt allehånde

 

Slik gjør du:

  1. Fjern stilk og bunn fra fiknene og kjør dem til en jevn masse i en kjøkkenmaskin (kjør litt og litt av gangen). Ha i øl og la det stå og trekke mens du hakker resten.
  2. Grovhakk valnøtter, mandler, pistasjenøtter og sjokolade. Fjern steinen i dadlene og finhakk dem. Bland alt i fikenmassen og ha i krydderne. Bland godt.
  3. Form avlange pølser,  pakk disse i bakepapir og knyt sammen med hyssing. Heng dem et tørt sted til tørking. De er spiseklare i løpet av 2-4 uker. Hvis du ønsker å gi dem bort i gave før de er ferdigtørket bør du pakke dem separat i en eske slik at de ikke får støtskader.

Tips!

Du kan godt erstatte mørkt øl med akevitt, cognac eller whisky, hvis du ønsker en litt mer voksen smak.