Reinkjøtt er helt spesiell råvare, med en helt unik smak. På grunn av reinens kosthold bestående av lav om vinteren og grønne planter på sommeren blir kjøttet veldig magert. Faktisk like magert som kylling!

Ifølge en studie fra Universitetet i Tromsø (UiT) inneholder reinkjøtt like høye nivåer av Omega 3-fettsyrer som i krabbe, blåskjell og torsk!

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Lyst på en liten vri på favorittretten fårikål? Eple og timian gir en deilig friskhet og sødmen til fårikålgryten.>>

Finnbiff i frysedisken

Reinens vandring og aktivitet gjør kjøttet mørt og godt. Mye av reinkjøttet blir fryst raskt ned for å bevare kjøttets gode næringsinnhold.

Produktet reinskav lages ved å skjøre tynne flak av frossent reinkjøtt. Reinskav, eller finnbiff som det også kalles, er et godt utgangspunkt for smaksrike gryteretter. Dessuten er finnbiff ganske rimelig råvare, så du kan godt lage finnbiffgryte til hverdags.

<<PRØV OGSÅ: Lyst på en skikkelig varmende og smaksrik gryterett? Prøv Chili con carne med gresskar - helt nydelig!>>

Gode smakskombinasjoner

Høsten er definitivt tiden for å spise finnbiff og viltgryter. Reinkjøttet kommer til sin rett i en kremet gryte med mørkt øl, bacon og kantarell. Sausen smakes til med brunost og friske urter.

For å gjøre det enkelt har vi både potetene og gulrøttene oppi gryta i stedenfor å koke det ved siden av. Da sparer du litt oppvask, og grønnsakene får en fantastisk god smak.

Denne finnbiffgryta passer både som hverdagsmat og til fest. Server litt solbærsyltetøy til og vi lover deg at gjestene dine vil bli imponert!

Finnbiff har en unik smak og er et godt utgangspunkt for en deilig gryte. Oppskrift på herlig finnbiffgryte med kantareller, og geitost.

Finnbiffbryte er super hyttemat; den tar kort tid å lage, smaker kjempegodt av høstens beste råvarer og lager seg ferdig mens dere spiller kort.

Finnbiffgryte med kantarell, øl og brunost

Denne finnbiffgryten tar cirka 1,5 timer å lage.

Til 4-5 porsjoner trenger du:

  • 500 g reinsdyrskav
  • 150 g sideflesk eller bacon
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ss smør
  • 300 g småpoteter
  • 3 gulrøtter
  • 1 boks crème fraîche
  • 2-3 dl mørkt øl
  • 1 stilk rosmarin
  • 2 stilker timian
  • 400 g kantarell eller en annen sopp
  • 50 g brunost
  • havsalt og nykvernet pepper
  • Solbærsyltetøy til servering

 Slik gjør du:

  1. Bruker du ferdig frossent reinskav fra pose tines det i kjøleskap et par timer før bruk. Hell av smeltevannet. Har du et helt stykke reinkjøtt kutter du skav av det mens det er halvfrossent.
  2. Kutt sideflesk, eller bacon, i store terninger eller strimler. Finhakk løk og hvitløk. Start med å surre løk, hvitløk og sideflesk i litt smør i en stor gryte. Bruk gjerne en jerngryte! Når løken er myk og blank tilsetter du litt av kjøttet og lar det brunes. Legg til side, og brun resten av kjøttet i gryta. Ha alt tilbake i gryta.
  3. Tilsett øl og crème fraîche og gi det et oppkok. Skru ned temperaturen.
  4. Del poteter i to og gulrøtter i mindre biter. Ha det oppi gryta. La det putre under lokk til potetene og gulrøttene er møre.
  5. Rens kantarellen og del den i to. Stek soppen i flere omganger i en varm og tørr panne til den begynner å ”svette”. Tilsett da en klatt smør og litt salt og pepper. Ha soppen over i gryta mot slutten av koketiden.
  6. Finhakk rosmarin og timian og ha det over i gryta. La det småkoke uten lokk i 10 minutter for å redusere væsken. Mot slutten tilsetter du revet brunost og smaker til med salt og pepper.
  7. Server med solbærsyltetøy til.