Denne gryten skal koke lenge, så alle smakene får satt seg ordentelig. Det er raust og herlig og en rett som folk kommer til å glede seg over når de setter seg rundt bordet.

Confiterte andelår var helt fjernt for bare noen år siden. Det var knapt mulig å oppdrive i Norge, og du skulle være over middels matfreak hvis du gikk i gang med å lage det selv. Nå får du dem hos Coop Mega, og da er jobben gjort.
Confiterte andelår er nemlig andelår som får koke lenge i fett før kjøttet dekkes av fettet og avkjøles. Da holder det seg lenge, samtidig som kjøttet blir utrolig smaksrikt og saftig.

<< PRØV OGSÅ: Fransk gryterett med sitronpotetmos >>

På samme måte kan man confitere både kylling og annet kjøtt. Men som sagt, det er ikke noe hokus pokus når du kan gå på Coop Mega.
Gode pølser hører også hjemme i en cassoulet. Og da kan du gå på skattejakt i pølsedisken, for her kan du like gjerne velge lammepølser som pølser med svin eller annet kjøtt.

Ikke la deg skremme av at ingredienslisten er lang. For selv om dette er en rett som tar litt tid og skal stå lenge i ovnen, er det ikke veldig avansert. Og når du løfter gryten ut av ovnen og kjenner alle de deilige duftene, da er det virkelig verdt innsatsen.

FRANSK CASSOULET

4 PORSJONER / CA. 2 TIMER

400 g svinebog (uten bein), i terninger
1,5 ts salt
½ ts pepper
2 ss andefett (fra pakken med confiterte andelår), ev. smør/olje
300 g bacon i helt stykke (uten svor), i terninger
1 gul løk, i tynne skiver
2 fedd hvitløk, revet
¼ ts malt nellik
1 boks hermetiske tomater (knuste)
2 dl grønnsakkraft
1 ss rødvinseddik
1 ts sukker
1 laurbærblad
2 stilker fersk rosmarin
2 stilker fersk timian
2 stilker fersk bladpersille
270 g rå salsicciapølse fra Smak-serien, ev. annen rå pølse av svin, lam, eller storfe
2 confiterte andelår (ca. 300 g), renset
2 bokser hvite bønner
2 ss smør, ev. andefett
150 g lyst landbrød
2 ss fersk bladpersille, finhakket

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 160 ̊C. Skjær svinebogen i terninger på ca. 2 x 2 cm. Krydre med salt og pepper.
  2. Smelt fett på sterk varme i en stor ildfast gryte. Brun kjøttet, løft det ut og sett det til side.
  3. Skjær baconstykket i terninger på ca. 2 x 2 cm og brun det i samme gryte som kjøttet. Løft ut og sett til side. Senk temperaturen til medium varme.
  4. Skrell og skjær løken i tynne båter. Stek løken mør og blank under omrøring (ca. 5 minutter).
  5. Tilsett revet hvitløk, nellik, tomater, kraft og rødvinseddik. Smak til med sukker. Rør om og legg kjøtt og bacon tilbake i gryta.
  6. Bind sammen laurbærblad, rosmarin, timian og bladpersille med en bomullstråd (kjøkkenhyssing). Legg urtebuketten i gryta, dekk med lokk og sett gryta i ovnen i 1 time.
  7. Del pølsen i passe store biter og brun i stekepanne på sterk varme. Rens andelårene for skinn og bein og riv i mindre biter. Skyll bønnene godt i kaldt vann og la dem renne av i et dørslag.
  8. Riv ut innmaten på brødet og smuldre opp i små biter. Varm smøret i stekepannen til det blir lysebrunt. Stek brødsmulene sammen med finhakket bladpersille til de blir gylne og sprø. Avkjøl.
  9. Ta gryta ut av ovnen, fjern urtebuketten og rør inn pølsebiter, bønner og revet andelår. Fordel brødsmulene på toppen som et lokk.
  10. Sett gryta inn i ovnen uten å dekke til og stek videre i ca. 30 minutter. La gryteretten hvile ca. 10 minutter før servering. Server med godt brød.