I Frankrike lages denne gryteretten på mange måter og med mange forskjellige ingredienser. Noen har oliven i, andre bruker lavendel. Noen bruker til og med svisker i denne gryteretten.

Det aller beste er å ha en remse appelsinskall i gryteretten. Oljene i appelsinskallet gir masse smak og aroma til gryteretten.

Oppskrift på fransk gryterett med sitronpotetmos.

Oksebog trenger lang og skånsom varmebehandling. Når gryten endelig er ferdig, garanterer vi deg mørt kjøtt som faller fra hverandre når du setter gaffelen i det.

Eplemost istedenfor vin

I Frankrike bruker man gjerne vin i gode gryter. Vinen brukes for å marinere og mørne kjøttet, men også for å gi en deilig smak til sausen som dannes i gryten. Vi bruker Änglamark økologisk eplemost fra Telemark i denne gryteretten. Eplejuicen gir deilig syre og sødme til retten.

<<Lyst på en deilig høstdessert? Lag bakte epler med rosmarin og eplegelé! Skikkelig godt!>>

Et annet godt gryterett-triks er å bruke kjøtt med bein. Oksebog er en stykningsdel som har et lite, rundt bein i midten. Ha dette beinet med i gryten, for det tilfører masse god smak til kraften. Det er vel verdt å vente på at denne gryteretten skal bli ferdig i ovnen!

Den beste potetmosen til gryterett

Hva er det beste å servere en slik langtidskokt gryterett? Jo, potetmos. For å gjøre den litt mer sør-fransk har vi tilsatt hakket timian og finrevet sitronskall. Sitronen kler den subtile appelsinsmaken fra kjøttgryten.

Denne gryteretten er nydelig høstmat, og fungerer like godt på hytta som når du har gjester. 

Oppskrift på fransk gryterett med sitronpotetmos.

Kombinasjonen av sopp, bacon og timian er noe av det aller beste du kan ha i en gryterett.

FRANSK GRYTERETT MED SITRONPOTETMOS

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1,5 kg oksebog i stykker med bein
  • 2 løk, i båter
  • 300 g sjampinjoner, delt i to
  • 3 laurbærblader
  • 1 liten dusk frisk timian
  • 1 flaske Änglamark økologisk eplemost
  • 300 g godt bacon i terninger
  • 3 modne tomater, delt i fire, kjerner tatt ut
  • 8 gulrøtter, delt i tre
  • 1 remse appelsinskall (kun det oransje)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 hel hvitløk, rensede fedd
  • 3 nellikspiker
  • salt og pepper
  • 4 cl cognac (kan sløyfes)
  • 1/2 l vann

 

Sitronpotetmos:

  • 1 kg poteter
  • 100 g smør
  • 3 dl melk
  • salt og pepper
  • 1 knivspiss revet muskat
  • 1 ss finhakket timian
  • 2 ts finrevet sitronskall

 

Slik gjør du:

  1. Legg kjøttet i en bolle sammen med løk, sopp, laurbær, timian og eplemost. La dette stå mens du forbereder de andre ingrediensene.
  2. Del bacon i terninger: Skjær tomatene, gulrøttene og riv appelsinskallet.
  3. Sil av eplejuicen, men ta vare på den.
  4. Tørk kjøttet, soppen, urtene og løken og legg dem i en varm gryte sammen med olivenolje. Tilsett hvitløksfedd og bacon. La dette surre til kjøttet er brunet. Tilsett nellikspiker. Salt og pepre godt.
  5. Halvparten av gulrøttene legges i gryten sammen med tomatterninger og appelsinskall. Hell på eplejuicen fra marinaden og kok opp.
  6. Etter et par minutter tilsetter du cognac og en halv liter vann.
  7. Sett på lokket og sett gryten i ovnen på 125 grader i 2 1/2 timer. Sjekk etter halvannen time og se hvordan det går med kjøttet. Hvis sausen har kokt inn for mye kan du tilsette litt mer vann. Tilsett samtidig resten av gulrøttene.
  8. Sitronpotetmos: Skrell potetene og del dem i store terninger. Kok dem i usaltet vann.
  9. Smelt smør i en gryte og hell på melk. Krydre med salt, pepper og muskat. Når potetene er ferdigkokte, helles vannet av og de moses sammen med smørmelken.
  10. Tilsett hakket timian og sitronskall rett før servering.