På en kald kveld, eller når du kanskje har vært ute på tur hele dagen, er det ekstra deilig å krype opp i sofaen med en bolle med varm løksuppe.

Løken får surre i pannen så den blir myk og blank, og stjerneanisen gir en spennende smak.

Dette er perfekt mat mot slutten av måneden når det kanskje er litt slunkent i lommeboken. Løk er en billig og sunn råvare, og det gjør ingen ting om brødet er litt tørt.
Har du en osteskalk i kjøleskapet, kan du lage en liten vri på ostechipsen også. Fordel suppen i porsjonsskåler. Dryss krutongene over. Riv osten over krutongene og gi det en kjapp runde i ovnen så osten smelter. Det er skikkelig digg.

<< PRØV OGSÅ: 5 franske fristelser du klarer å lage selv >>
  

Suppen er vegetarisk, så sant du bruker grønnsakkraft i stedet for kjøttkraft. Dropper du smøret og ostechipsen og lager krutonger av brød som er bakt uten melkeprodukter, er den også vegansk.

FRANSK LØKSUPPE MED KRUTONGER OG OSTECHIPS

4 PORSJONER / 2,5 TIMER

600 g gul løk, i tynne ringer
2 ss god olivenolje
2 ss smør
1 hel stjerneanis
1 l grønnsakkraft
2 dl tørr Änglamark økologisk eplemost (ev. annen syrlig eplemost)
4 stilker fersk timian
Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell løken og skjær den i tynne ringer. Bruk gjerne mandolin.
  2. Varm opp olje og smør i en stor tykkbunnet gryte på middels sterk varme. Stek løk og stjerneanis til løken begynner å få farge. Det tar ca. 30 minutter. Rør om underveis.
  3. Hell over væsken og tilsett timian. Kok opp, senk temperaturen og la suppen småputre under lokk i 2 timer. Bruk tiden til å lage krutonger og ostechips (se under).
  4. Løft ut timianstilkene før servering og smak til med salt og pepper.

KRUTONGER

2-4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
1-2 ts tørket timian
1 ts grovt flaksalt
200 g lyst landbrød (helst daggammelt)

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 ̊C. Bland sammen med olje, revet hvitløk, tørket timian og salt i en blandebolle.
  2. Skjær brødet i terninger og vend dem i oljen. Fordel dem jevnt utover bakepapirkledd stekebrett og stek dem midt i ovnen i 10-15 minutter. Rør om underveis slik at krutongene blir jevnt stekt.
  3. Avkjøl krutongene helt og oppbevar dem tørt.

OSTECHIPS

100 g Gruyère, revet
1 ss fersk rosmarin, finhakket

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180 ̊C. Riv osten og fordel den i åtte små hauger, 5-10 cm i diameter, på et stekebrett med bakepapir. Dryss finhakket rosmarin over.
  2. Stek dem midt i ovnen i ca. 10 minutter. Ostechipsene er ferdige når all osten er smeltet og har begynt å få litt farge. Bruk kjøkkenpapir til å tørke bort overflødig fett. Avkjøl ostechipsene helt før de løftes av stekebrettet.