Endelig er det trendy å spise grøt! Oppskrift på frokostgrøt med chia, grøt med eple og kanel og grøt med havre og quinoa.

Grøtboka er laget av Hanne Buxrud, Per Sollerman, Sunniva Dring og Ann Kristin Wang og er utgitt på forlaget Cappelen Damm.

Endelig har grøt fått sin renessanse! Mange mener at grøten er den eldste matretten i Norge, og er den retten som omtales mest i skriftelig materiale. Grøt oppsto samtidig med landbruket, og har vært en effektiv måte å bruke kornet til å mette mange.

Ifølge Stolt mat, bloggen til Matmerk, er det byggrynet som var det første kornet det ble kokt grøt på. I Vikingtiden ble det sagt at bare de fredelige spiste grøt, da grøten gjorde folk mette og trøtte. 

Mange typer grøt

Det har vært laget og spist mange typer grøt i Norge. Vassgraut og velling var eksempler på hverdagsgrøt for folk flest, mens risengrynsgrøten var en eksklusiv matrett da den kom til Norge på 1300-tallet.

Fordi ris var en dyr og sjelden råvare, ble den en luksusrett som ble servert av rikfolk til høytider. Fremdeles er risengrynsgrøt en viktig del av norsk juletradisjon.

Grøt er blitt trend

Lenge var grøten ganske umoderne og noe man bare spiste til jul og sammen med spekemat rundt sankthansaften. Oppskrift på superenkel rømmegrøt (og en litt lettere variant) finner du her.

Men så skjedde det noe. Folk begynte å snakke om grøt og lage grøt. I 2012 åpnet den første grøtbaren i København. Baren heter "Grød" og her serveres alt fra deilig dessertgrøt til sunn og mettende frokost- og middagsgrøt. Også her i Norge dukker det stadig opp nye grøtvarianter i butikken.

Sunn grøt hos Coop Mega

Hos Coop Mega får du kjøpt supersunn byggynsgrøt i pose og som ferdig produkt. Les om byggkornets dokumenterte helseeffekter  her.

Her får du 3 deilige grøt-typer, som kan spises som frokostgrøt, kveldskos og som niste på tur. Oppskriftene er hentet fra boka "Grøt på ville veier", som er laget av Hanne Buxrud, Ann Kristin Wang, Per Sollerman og Sunniva Dring. Boka er utgitt på forlaget Cappelen Damm.

Endelig er det trendy å spise grøt! Oppskrift på frokostgrøt med chia, grøt med eple og kanel og grøt med havre og quinoa.

Quinoa er perfekt å lage grøt av! Når du i tillegg kan lage en sunn "karamellsaus", er det vel ingen grunn til å nøle!?

Havre- og quinoagrøt med daddelkaramell

Karamellen holder seg i kjøleskapet og smaker godt sammen med yoghurt naturell også. Du kan også bruke kokosmelk i stedet for mandelmelk i karamellen. 

Dette trenger du til 2 personer:

  • 1 dl hakket havre
  • 1 dl quinoa
  • 4-5 dl melk/ vann

«Karamellsaus»:

  • 4 store dadler, uten stein
  • 1 dl mandelmelk
  • litt vaniljesukker
  • en klype salt
  • 1 syrlig eple
  • litt kanel

 Slik gjør du:

  1. Legg havren i vann kvelden før. Lag også gjerne karamellsausen eller forbered den hvis dadlene er harde. Hvis du får tak i bløte Medjooldadler, synes vi at disse er best.
  2. Kok opp vann/ melk sammen med havre og skylt quinoa. La det putre forsiktig i ca. 10 minutter - til halen på quinoaen kommer frem.
  3. Smak til med bitte litt salt. Det er nemlig salt i karamellsausen også.
  4. lag «karamellsausen»: Ha dadler uten stein i en blender sammen med mandelmelk. La det stå å trekke litt hvis dadlene er harde.
  5. Tilsett litt vanilje og en klype salt.
  6. Kjør til jevn pure.
  7. Server grøten med karamellsaus, små eplebiter og litt kanel.
Endelig er det trendy å spise grøt! Oppskrift på frokostgrøt med chia, grøt med eple og kanel og grøt med havre og quinoa.

Chai-grøt er like grod til frokost som til kvelds.

Chai-grøt

Kombinasjonen av varme krydder, ristet havre og søt rosin er en velsignelse både til frokost og til kvelds. Når havren blir ristet i pannen, blir den også lettere å fordøye.

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 dl store havregryn
  • 2 skiver frisk ingefær
  • 3 kardemommekapsler, knust eller 1 ts malt
  • en god klype nymalt, sort pepper
  • 4 dl melk
  • 1 ss rosin

Topping:

  • 1 dl hasselnøtter, grovhakket
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl solsikkefrø
  • 2 ss honning
  • 2 klyper salt

Slik gjør du:

  1. Lag toppingen først eller lag en god dose annen dag og ha den i en krukke. En slik blanding er super å ha stående til både grøt, yoghurt, desserttopping eller når du bare har lyst på noe godt.
  2. Rist nøtter og frø i en varm panne i 2-3 minutter til de får en gyllen farge.
  3. Ha i honning og salt - rist i 1 minutt til.
  4. Hell på bakepapir og avkjøl.
  5. Grøt: Rist havregryn, pepper og kardemomme i en kjele til det blir gyllent.
  6. Ha i rosiner og melk. Kok opp og la den putre i 3-5 minutter. Spe med melk til grøten blir slik du ønsker den i konsistens. Rosiner gir søtning til grøten, men smak gjerne til med honning eller annen søtning.
  7. Server med deilig frø-topping og en skvett med melk.
Endelig er det trendy å spise grøt! Oppskrift på frokostgrøt med chia, grøt med eple og kanel og grøt med havre og quinoa.

Bakt havre med eple og kanel er en nydelig grøt som kan spises kald, lun og varm. Perfekt nistegrøt!

Bakt havre med eple og kanel

Bruk en panne eller form som tåler stekeovnen. Denne smaker nydelig både kald, lun og varm. Super som ekstra god nistemat.

Dette trenger du til 2 personer:

  • 1 ss kokosfett eller meierismør
  • 2 dl havregryn
  • 1 eple, delt i 2, ta ut kjernehus og skjær i tynne skiver
  • 1 dl vann
  • 3 dl melk (kokosmelk)
  • en klype salt
  • 2 ss eplemos
  • 1 ts kanel
  • 1 liten neve hasselnøtter, grovhakket
  • kanel

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen til 180C.
  2. Ha i kokosolje i en kjele eller en panne (som tåler varme fra stekeovnen).
  3. Tilsett havregryn og halve eplet og la det surre til det lukter godt og grynene får farge.
  4. Ha i vann, melk, salt og kanel. Bland godt.
  5. Hvis du ikke har en panne som tåler varme - ha alt i en ildfast form.
  6. Legg i eplemos, resten av eplet og nøtter.
  7. Sett i stekeovnen og bak i 20 minutter.

Tips!

God med yoghurt, vaniljekesam og helt sikkert litt lønnesirup (til søndagsfrokosten). Ønsker du mer sødme er flytende honning et godt alternativ.