Gammelost er faktisk omtalt i Njåls saga. I dag ligger landets eneste gammelostmeieri  i Vik i Sogn.

Det litt spesielle navnet har osten visstnok fått fordi den fra gammelt av ble lagret lenge på stølene, og i tillegg kan navnet ha en sammenheng med at den ser gammel ut allerede lenge før den er moden.

Den tradisjonsrike osten har for øvrig også sin egen festival, Gamalostfestivalen, som arrangeres i Vik hvert år.

To produksjonsmetoder

Det finnes to hovedmetoder for fremstilling av gammelost:

  1. Den ene metoden går ut på at skummet melk syrnes over natten og deretter varmes sakte opp til 60-63 grader neste dag. Ostemassen presses så for å få ut mysen, smuldres, pakkes jevnt i en form og kokes omtrent tre timer.
  2. En annen mulighet er å koke ostemassen i 10-15 minutter i mysen, og deretter sile mysen før osten fylles i formene. Man smuldrer så opp massen, pakker formene på nytt og lar dem stå natten over.
Gammelost på ostefat.

Gammelost er mager og rik på protein. Det er varmebehandlingen som gir osten den lysebrune fargen.

Modnes på fire uker

Etter at osten er formet, podes den med soppen mucormycel og settes på et lager der det er 10 grader og 90 prosent luftfuktighet.

Gammelost modnes i fire uker før den er ferdig. Soppen er ganske hurtigvoksende, så underveis i modningen får gammelosten en myk, grå pels av mucormycel. Osten blir jevnlig klappet og snudd slik at pelsen holdes nede. Etter fire uker har gammelosten utviklet seg til en halvfast, saftig ost med karakteristisk, skarp smak.

<<LES OGSÅ: Vet du hvordan fransk geitost chévre lages? Se alt det gode du kan lage med chévre her.>>

Bra for helsen

I tillegg til at mange synes den smaker veldig godt, skal gammelosten også være bra for helsen.

Gammelost inneholder nemlig store mengder vitamin K2, som er bra for beinbygning og hjerte. Aller gunstigst skal det være å innta osten over et lag med smør, da vitamin K lettere tas opp i blodet og gir ytterligere helsefremmede effekt når det inntas sammen med fett.

Osten inneholder også peptider, som skal ha en blodtrykksenkende effekt. 

Slik bruker du gammelost

Gammelost smaker godt alene med smør på kjeks eller brød, men kan også gjerne kombineres med litt rømme og tyttebær.

Forsøk også med frisk frukt eller grov sennep på osten. Fordi gammelosten har så sterk smak, er dette en ost som passer best til kraftig drikke som mørkt øl eller te.

 Kilder: Wikipedia, snl.no, Tine Osteriet, gammelostfestivalen.no, forskning.no

Smørbrød med gammelost.

Gammelost smaker aller best sammen med grovt brød og mye smør. Du kan også servere rømme og tyttebær til.

 

SMØRBRØD MED GAMMELOST

Dette trenger du til 1 smørbrød:

  • 1 skive grovt brød
  • 1 ss smør
  • 2  skiver gammelost

 

Slik gjør du:

  1. Smør brødskiven med et godt lag med smør og legg gammelost på toppen. 
  2. Du kan også servere litt frukt ved siden av gammelostsmørbrødet.