– Jeg foretrekker kull og ved. Det gir mer aroma, røyk, smak, show og stemning. Det er ekte BBQ, ekte grilling, sier Johnny Heine Krosby. Han og datteren Jeanette vant første sesong av Norges Grillmester på TV2. Nå er han tilbake i Norge etter å ha konkurrert i VM i BBQ i Memphis. 

Bilde av grillekspert Johnny Heine Krosby.

Johnny Heine Krosby vant første sesong av Norges Grillmester på TV2, sammen med datteren Jeanette.

Her ble det 6. Plass i kategorien “The Tour Of Champions”, hvor 235 lag deltok.

<<LES OGSÅ: Slik klargjør du grillen for sommeren! Se hva du alltid må sjekke for å unngå gassulykke>>

Kjøp riktig grill

– Det aller viktigste når du er grill-nybegynner er å starte med en grill du forstår deg på. Den må også være lett å bruke, sier Johnny. En vanlig feil er å kjøpe for liten grill.

– Kjøp en grill som er stor nok til at du kan ha hvilesone. Ikke alt kjøtt kan grilles over direkte varme gjennom hele grilltiden, så hvilesoner (indirekte varme) er viktig. Det kontrollerer du aller best med en stor kullgrill.

<<HAR DU LYST PÅ GRILLMAT? Se det store utvalget av grillmat hos Coop Grill perfekt >>

Gassgrill for de travle

Gassgrill passer for dem som har dårlig tid.  Den er raskere å tenne.

– Skal du grille små stykker kjøtt, som koteletter, biff i porsjonsstykker, pølser og kyllingbryst, da er gass et greit og enkelt alternativ. Kull egner seg selvsagt også til små kjøttstykker, men også til de større kjøttstykkene som hel kylling, spareribs, svinenakker, brisket og ting som trenger tid.

Kull er for ”low & slow” BBQ, og gjør grilling til ekte grilling, sier grillmesteren.

Ha riktig utstyr

– Termometer er ditt viktigste verktøy. Det er ikke flaut å ha kontroll over kjernetemperaturen når du griller. Tvert imot. Jeg bruker alltid termometer, til og med på små kjøttstykker. Kjøper du dyre råvarer som skal ha et perfekt resultat, ja da bruker du termometer. Alt annet er dumt, sier han.

Veldig mange tror de kan se om kjøttet er ferdig ut fra fargen på stekeskorpen. Har man brukt for høy varme vil skorpen være ferdig, men kjernen være rå.

- Det er veldig dumt når man for eksempel griller kylling eller svin, sier Johnny.

<<KNALLGOD VEGETARGRILL: Slik lykkes du med grønnsaker på grillen>>

Marinade og rub

En vanlig nybegynnerfeil er at man legger marinert kjøtt på direkte varme. Det er mye sukker i marinader og resultatet blir et kjøttstykke med brent smak.
– Husk derfor å tørke av marinaden før grilling på direkte varme. Du kan pensle på marinade og smak på kjøttet mot slutten av grillingen, sier Johnny Heine Krosby.

– Tørr-rub (tørre krydderblandinger) kan du ha på fra starten av, da det ofte brukes på større kjøttstykker som skal grille lenge på indirekte sone.

Hvor mye kull?

De fleste bruker for mye kull når de griller. Johnny mener at man bør redusere mengden kull og heller legge på mer etter behov. Kullet skal ha luft for å kunne varme riktig. Et overlesset kammer gir ikke riktig varme.

 – Folk har generelt for dårlig tid til å vente til kullet er klart til bruk. Mange begynner å grille før kullet har blitt grått. Da ender du opp med vrengte pølser. Grilling handler ikke om å gjøre ting fort. Da kan du like gjerne bruke stekepannen, sier grillmesteren, og oppsummerer:

– Grilling skal være koselig og man skal bruke tid. Bruk gode råvarer, termometer og nok tid, og du vil lykkes med grillingen, avslutter Johnny Heine Krosby.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Med riktig marinade får du superdigg grillmat. Sjekk hva slags marinade som passer til kjøtt og fisk.>>

 

Helstekt entrecôte med escalivada

Når du skal helgrille et stort kjøttstykke som entrecôte, må du grille på indirekte varme og bruke steketermometer.

Helstekt entrecôte med escalivada

Dette trenger du til 4 personer:

 • 1 stort stykke entrecôte
 • salt og pepper

Slik gjør du:

 1. Gni kjøttet inn med salt og pepper.
 2. Grill det 5 min på hver side, la hvile på svak varme. Gjør samme prosess igjen. Bruk gjerne et steketermometer.
 3. Når kjøttet har fått en kjernetemperatur på ca. 54-56 grader, kan du fjerne det fra varmen og la det hvile en stund. Da får du en en fin, medium stekt entrecôte. 

Escalivada:

 • 3 paprika
 • 2 aubergine
 • hvitløk
 • salt
 • pepper
 • sitron
 • bladpersille

Fremgangsmåte:

 1. Grill paprika og aubergine svart. Når de er svart over det hele, has de i en boks med folie over. La stå i 10 min. Dette hjelper på å løsne skallet.
 2. Riv av skallet på paprika og aubergine. Kuttes i grove biter.
 3. Bland inn med finkuttet hvitløk og bladpersille. Smak til med salt, pepper og sitron.