Til hovedinnhold
julemat

Glasert helstekt kalkun med eplesjy

Det blir fest når du setter en hel kalkun på bordet – og det er ikke vanskelig å få kjøttet saftig og godt.

Glasert helstekt kalkun med eplesjy

2t / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

6 porsjoner

Dette trenger du:

hel kalkun (ca. 4 kg)

salt og pepper

rødløk (i båter)

epler (i båter)

smeltet smør

vann

lønnesirup

sitron (revet skall)

små poteter

rotgrønnsaker (og beter)

olivenolje

hakket timian

Dette trenger du til eplesjy:

stekesjy (fra kalkunen)

eplejuice

soyasaus

fløte

hvetemel

salt og pepper

hønsefond

eple (i terninger)

Fremgangsmetode

Tørk kalkunen godt med kjøkken­papir, og krydre med salt og pepper. Fyll ­kalkunen med rødløk og epler, og bind den opp med hyssing.
Ha kalkunen i en ildfast form, og pensle med smeltet smør. Ha vann i formen, og stek fuglen nederst i ovnen ved 160 °C i ca. 2 timer, til en kjerne­temperatur på ca. 70 °C.
Bland sirup og sitronskall og pensle kalkunen med smør, sirup og sitronskall noen ganger i løpet av steketiden.
Skjær poteter, rotgrønnsaker og beter i like store biter, og ha dem i en ildfast form sammen med olje, salt, pepper og timian. Stek det i ovnen sammen med fuglen den siste timen.
La kalkunen hvile i 15 min på et lunt sted før du skjærer den opp og serverer den med rotgrønnsaker og poteter.

Slik lager du eplesjy

Sil sjyen fra kalkunen over i en kjele. Tilsett eplejuice og soyasaus og kok det litt sammen.
Pisk sammen fløte og mel og rør det inn i sjyen til den tykner litt. La ­sausen­ koke i 10 minutter. Tilsett ev. mer eplejuice hvis sausen er for tykk.
Smak sausen til med salt, pepper og fond, og tilsett epleterninger.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆