Keftedes, som greske kjøttboller heter på originalspråket, har et nært slektskap til tyrkiske köfte. Det er faktisk så likt at det kan argumenteres at det kun er en håndfull bokstaver som utgjør forskjellen.

Det er noen elementer som får fram den autentiske, greske smaken, som persille, mynte og tørket oregano. Og hvitløk, selvsagt. Det blir ikke gresk mat uten hvitløk.

<<PRØV OGSÅ: Gresk lammegryte med fetaost og dill>>

Slik lykkes du med greske kjøttboller på grillen

Det kan være en utfordring å få et saftig resultat samtidig som kjøttbollene ikke blir så løse at de faller fra hverandre på grillen. Her får du 3 tips som gjør det litt enklere:

  1. Raspet rødløk i farsen gir god smak samtidig som kjøttbollene blir saftige.
  2. Sett kjøttbollene i kjøleskapet en times tid. Det gjør at de blir enklere å træ på spyd og holder formen bedre når de kommer på grillen.
  3. Bruk direkte varme på grillen til å få en fin stekeskorpe. Legg deretter spydene med kjøttboller på indirekte varme til de er gjennomstekte.
    Greske kjøttboller i pitabrød.

    Server de greske kjøttbollene med syrlig og frisk tzatziki, varme pitabrød og gresk salat.

Viktig tilbehør

Det blir liksom ikke et ekte gresk måltid uten den lett syrlige, yoghurtbaserte sausen tzatziki. Smaken er intens og kremet, samtidig som den slå litt fra seg på grunn av den rå hvitløken. Tzatziki passer like bra til lammekoteletter, grillet fisk, kylling shawarma som til våre greske kjøttboller.   

Tzatziki kan enkelt lages kun med gresk yoghurt, slangeagurk og hvitløk. Ønsker du litt mer dybde i smaken kan du legge til en «dasj» hvitvinseddik og gjerne en «splasj» god olivenolje. Du skal ikke se bort fra at du kan få en skikkelig aha-opplevelse!

<<ENKEL HVERDAGSMAT:Gresk fiskepakke med oliven og fetaost>>

Tips til pannesteking

Ønsker du å steke kjøttbollene i stekepanna i stedet? Rull kjøttbollene i litt hvetemel før de stekes i varm olje i stekepanna. Dette gir en sprø liten stekeskorpe i kontrast til den myke, saftige kjernen.

Greske kjøttboller med gresk salat på et bord.

Gresk aften! Server gresk salat til de greske kjøttbollene.

<< Lag gresk salat med gode råvarer: Raus og mettende gresk salat>>

GRESKE KJØTTBOLLER MED FRISK TZATZIKI

  • Vanskelighetsgrad: Middels
  • Totaltid: 90 minutter
  • Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 400 g karbonadedeig
  • 200 g kjøttdeig av svin (eller lam)
  • 1 egg
  • 1 ss brødrasp (eller potetmel/maisenna)
  • 0,5 rødløk, raspet
  • 3 fedd hvitløk, raspet
  • 2 ss bladpersille, finhakket
  • 2 ss mynteblader, finhakket
  • 0,5 sitron, revet skall av
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 8 grillspyd i tre
  • Olje til pensling
  • 4 pitabrød

 

Tzatziki

  • 1 slangeagurk
  • 1 ts flaksalt
  • 5 fedd hvitløk, raspet
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 5 dl gresk yoghurt
  • 0,25 ts pepper, nykvernet

 

Slik gjør du:

  1. Ha kjøtt, egg og brødrasp i en stor bolle. Tilsett raspet rødløk og hvitløk, finhakket bladpersille og mynteblader samt revet sitronskall i bollen. Bland alt godt med hendene. Tilsett mer brødrasp/mel om nødvendig.
  2. Trill farsen til runde eller avlange kjøttboller og sett kjølig i 60 minutter. Legg grillspydene i vann mens kjøttbollene «hviler», dette forhindrer at de tar fyr når de skal på grillen.
  3. Lag tzatziki:Skyll og tørk agurken og rasp på grovt rivjern. Ha raspet agurk over i en sil og dryss på halvparten av saltet. La det ligge 5 minutter. Klem ut overflødig væske med tykt kjøkkenpapir eller osteklede.
  4. Rør raspet hvitløksfedd sammen med resten av saltet, hvitvinseddik og olivenolje.
  5. Bland sammen agurk, hvitløksblanding og yoghurt. Smak til med pepper og mer salt om nødvendig. Sett tzatzikien kaldt mens kjøttbollene gjøres klare.
  6. På grillen:Tre kjøttbollene på spyd (klem godt rundt spydene) og pensle lett med olje. Spydene grilles noen minutter på direkte varme for å få en fin stekeskorpe. Legg deretter på indirekte varme til farsen er gjennomstekt (totalt 10-15 minutter). Snu spydene underveis for et jevnt resultat.
  7. Server de greske kjøttbollene med syrlig og frisk tzatziki, varme pitabrød og gresk salat.