Bún chả er en typisk Hanoi-rett. Den er også verdenskjent – og den mest kjente vietnamesiske retten etter den supergode frokostsuppen Pho, som har blitt rene trendretten her i Europa.

Vietnameserne er dyktige på grillmat, og denne retten består av grillet svinekjøtt på to måter, nudler og en eddiksyrlig dipp.

Grillmat Bún chả til lunsj

Er du i Hanoi kan du lukte når det er Bún chả -tid. Dette er klassisk Street Food og svinekjøttet grilles over små ildsteder. Du spiser det til lunsj, og kun til lunsj. Etter klokken 15.00 er serveringen over og den deilige duften av grillmat forsvinner fra gatene.

<< FØR DU GRILLER: Sjekk dette, så unngår du grillulykker i sommer.>>

Grillribbe året rundt

Retten lages med svinekjøtt på to måter og det er gjerne tynnribbe som brukes. Du kan også bruke frossen grillribbe, som du finner i frysedisken.

Halvdelen av ribben skjæres i tynne skiver og grilles, mens resten kvernes og formes til små kjøttboller. Disse grilles også på en grillrist der bollene ligger klemt mellom.

Når kjøttet er ferdig, skal de så over i en sur-søt saus laget på fiskesaus, eddik, chili, lime og sukker. Uten denne fantastiske kombinasjonen ville retten ikke vært den samme. Den sur-søte sausen er perfekt mot det fete ribbekjøttet.

Men ikke glem urtene. De er helt essensielle i vietnamesisk kjøkken. Det er gjerne koriander og bønnespirer som gjelder. Mynte kan brukes hvis du ønsker det.

<<Synes du det er vanskelig å få urtene til å vare? Her er knepene som får krydderurtene dine til å stå lenge.>>

Grillmat i parken

Da dette er ekte gatemat anbefaler vi deg å spise dette med fingrene. Hvis du skal ta med denne maten i parken, kan du legge nudler, kjøtt og urter i salatblader (gjerne romanosalat).

Lag ferdig sausen og ha urtene og salatbladene i egne bokser. Nudlene kan du koke på forhånd.  Grill kjøttet på en liten bærbar grill. Faktisk så er de små grillene perfekte til Bún chả. Kjøttet kommer nær kullet og gir akkurat den deilige grillsmaken som både kjøttskivene og kjøttbollene skal ha.

Hører vi et stort ”hurra” for Bún chả, sommerens kuleste grillmat?

Vietnamesisk grillmat Bun cha med nudler.

Prøv noe nytt på grillen og lag trendy, vietnamesisk grillmat Bún chả.

 Bún chả

Dette trenger du til 4 personer: 

  • 1 kg grillribbe uten ben og svor eller 

 

Marinade:

  • 1/2 dl fiskesaus
  • 5 vårløk, i tynne skiver
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts kvernet sort pepper

           

Sur-søt saus:

  • 2 ss fiskesaus
  • 5 ss riseddik
  • 3 ts sukker
  • 1 dl vann
  • 1 rød chili, i skiver
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss limesaft 
  • 1 pakke vermicelli risnudler
  • 1 pakke bønnespirer eller sukkererter
  • 1 potte koriander
  • ½ potte mynte

 

Slik gjør du:

  1. Del svineribben i to. Den ene kverner du til en fin deig. Du kan gjøre dette for hånd, i kjøkkenmaskin eller i en kjøttkvern. Bruker du grillribbe, fjerner du svorkanten og kverner halvparten av kjøttet.
  2. Form små baller på størrelse med ping pong-baller. Press kjøttbollene slik at de ser ut som en hockey-puck.
  3. Lag marinade og legg kjøttbollene og resten av kjøttskivene i marinaden i kjøleskapet i 2 timer.
  4. Lag sausen. Sørg for at sukkeret løser seg opp i eddiken.
  5. Kok nudler.
  6. Vask salat og urter.
  7. Ta kjøttet ut av marinaden. Grill svineskivene. Kjøttbollene grilles i en dobbelt-rist (en slik får du kjøpt i de fleste matbutikker av en viss størrelse).
  8. Dypp så kjøttet i sausen før du legger det i en tallerken med nudler, sukkererter og urter.