Stykningsdel: Lammelår

Denne delen av lammet benyttes ofte i påsken som helstekt lammelår med rosmarin og hvitløk. Kjøttet kan også brukes til gryteretter.

Tilberedningstid: Det saftigste resultatet får du ved langsteking på lav varme. Kjernetemperatur ved steking bør ikke overskride 58 grader hvis du vil ha en rosa kjerne.

Tips til retter: Selvsagt det klassiske låret med rosmarin og hvitløk servert med rødvinssaus og fløtegratinerte poteter.

<<PRØV OGSÅ: Det smaker også nydelig med arabiske krydder som spisskummen og kanel. Se dette herlige lammelåret med midtøstenkrydder og couscous eller bulgur.>>

Stykningsdel:Lammelår i skiver

Dette er deilige skiver av lammelåret. Lårbeinet ligger som en sirkel inne i selve kjøttstykket og gir god smak ved steking.

Tilberedningstid: I gryteretter kan kjøttet varmebehandles en god stund. Ved steking/grilling gjelder det samme som ved steking av biff.

Tips til retter: Lammelår i skiver egner seg til marinering. De kan grilles, stekes eller kuttes i mindre biter til grytekjøtt. Lammelår i skiver egner seg også til indiske retter som ligger i en deilig aromatisk saus. Bruk gjerne selve beinet og fettkanten rundt for å gi ekstra smak til gryteretten. Har du rester av lammekjøtt, kan du lage supergod lammetaco i pitabrød.

Stykningsdel: Lammesadel og lammekam

Lammesadel går fra låret og frem til ribbeina, Kammen går fra ryggen og frem til nakken. Stykket som består av både sadel og kam heter lammerygg. Både kam og sadel består av både indrefilet og ytrefilet.

Tilberedningstid: Fordi stykkene inneholder fileter må disse behandles med varsomhet. Det beste er å helsteke sadel eller kam, eventuelt hele ryggstykket som består av både kam og sadel. Ikke bruk høyere temperatur i ovnen enn 170 grader og husk stekeremometer. Kjernetemperaturen bør ikke overstige 62 grader.

Tips til retter: Klassiske franske smaker som rosmarin og hvitløk er det opplagte å tenke. Italienske smaker med oregano, ovnsbakte tomater og hvite bønner smaker også fantastisk.

Guide til stykningsdeler av lam.

Den utimate guiden til bruk av alt det gode lammekjøttet.

Stykningsdel: Lammekoteletter

Lammekoteletter er stykker skåret fra lammeryggen.

Tilberedningstid: De er fine å marinere eller å rubbes med krydder. De er perfekte å grille, men en runde i pannen med litt olje og smør er også perfekt. Sørg for å steke fettet på siden for optimal smak.

Tips til retter: Lammekoteletter med tzalziki og gresk salat. Lammekoteletter stekt i form med tomater og provence-krydder servert med hjemmelaget potetsalat.

Stykningsdel: Lammefilet

Du finner både ytrefilet og indrefilet på lammet. Indrefileten er tynn, mens ytrefileteten er tykkere.

Tilberedningstid: Indrefileten trenger ikke mange minuttene i pannen. Du trenger høy varme, godt med smør og olje for fin stekeskorpe og smak. Fileten stekes fort og kort. Ytrefileten trenger litt mer tid. Her kan temperaturen på pannen være litt lavere. Ytrefileten egner seg også til grilling. Filetene er fettfattige og kan lett tørke ut.

Tips til retter: Ytrefiletene er ypperlige å bruke til hjemmelaget kebab. Bruk lefser, ytrefilet i skiver, litt spicy dressing og salat. Indrefileten er en liten juvel som bør nytes med et deilig kryddersmør, deilige, bakte rotgrønnsaker og potetpuré.

Stykningsdel: Lammeskank

Dette er leggen på lammet. Den trenger tid i ovnen, men til gjengjeld passer den seg helt selv.

Tilberedningstid: Langsteking i ovnen, gjerne i leirgryte med lokk, er den beste måten å bryte ned denne tøffe stykningsdelen. Resultatet blir kjøtt som faller fra beinet.

Tips til retter: Lammeskank er noe av det beste som finnes. Du kan tilberede den på fransk måte med urter som timian eller rosmarin. Gjerne med hele hvitløksfedd og løk i båter. Alt puttes sammen med lammet. Du kan helle et glass hvitvin eller eplejuice over også. Dette vil utgjøre en deilig kraft som du brukes som saus til skanken. Server med deilige kokte poteter eller en lett potetmos. En annen smakskombinasjon kan være marrokanske smaker med kanel, tørkede aprikoser, mandler og honning.

Stykningsdel: Lammecarré

Rolls Roysen av lammeprodukter. Det kalles ”nyrestykket”. Beina bør renses og trimmes. Sørg for å rute fettet før du krydrer carréen. Det vil du nemlig ha sprøtt og deilig.

Tilberedningstid: Kort steketid. Du vil at kjøttet skal være rosa. Men det er superviktig å la fettet på oversiden bli sprøtt. Du steker fettsiden på samme måten som et andebryst: Krydre kjøttet og fettet. Legg fettsiden ned i en varm og tørr panne. Senk temperaturen litt og press fettsiden ned i pannen slik at fettet smelter og blir sprøtt. Så snur du og steker kjøttsiden. Etterstek i ovn til kjernetemperaturen er 58 grader. La kjøttet hvile før du skjærer skiver mellom beina.

Tips til retter: Lammecarré egner seg til å sennepsglasere, med urteskorpe eller marinert i urter og hvitløk. Den smaker nydelig med skogssopp og en deilig kraftig saus til. Gratinerte poteter og honningglaserte gulrøtter til er en vinner.

Stykningsdel: Lammeribbe

Denne stykningsdelen trenger lang varmebehandling for å oppnå et deilig resultat.

Tilberedningstid: Lammeribbe er nydelig å grille, men er du lur tilbereder du den først i ovnen i tett folie. Ved å bruke lang steketid og lav temperatur (110-130 grader) bryter du langsomt ned vevet mellom beina og kjøttet blir supermørt. Krydre kjøttet før det langstekes slik at smakene får satt seg i kjøttet. Etterpå kan kjøttet grilles for å få en sprø og deilig overlate. Du kan til og med pensle med deilige grillsauser for ekstra spennende smak. Ribben kan også grilles i ovnen.

Tips til retter: Lammeribbe kan serveres med BBQ-sauser og coleslaw eller tzalziki og gresk salat. Du kan også servere grillet lammeribbe med bakte rødbeter og fetaost.

Stykningsdel: Lammebog

Dette stykket på lammet er en favoritt å bruke i ovnsretter, gryteretter og til fårikål.

Tilberedningstid: Kjøttet kan langstidskokes eller –stekes. Kjøttet kommer fra skulder og forben på lammet.

Tips til retter: Lammebog i skiver er favoritten i en god fårikål. Prøv den også i en marrokansk tagine med pærer eller en deilig indisk masala-rett.

Stykningsdel: Pinnekjøtt

Pinnekjøtt nytes som julemat over hele landet. Befolkningen er delt i om røkt eller urøkt pinnekjøtt er best, så her spiller tradisjon og smak inn.

Tilberedningstid: Pinnekjøtt dampes i timesvis over bjørkepinner til kjøttet slipper beina.

Tips til retter: Kokte poteter, kraft fra gryta og selvsagt en god rotmos. Noen bruker ren kålrotmos, mens andre foretrekker å blande den med potet og gulrot.

Stykningsdel: Smalahove

Som navnet tilsier så er smalahove hodet til lammet.

Tilberedningstid: Det brukes i førjulstiden og er en spesialitet fra vestlandet. Hodet svis, røkes og kokes. Smalahoved kjøpes ferdig til å kokes i butikken.

Tips til retter: Smalahoved servers med poteter og kålrotstappe – samme tilbehør som pinnekjøtt. De tøffe spiser øyet på smalahovedet.