Dette er en raus, god og mettende gryterett, og det beste er at maten nesten lager seg selv – selv om det tar litt tid.

Det er bare å brune kjøttet med krydder og løk og la det trekke i grønnsakkraft i en times tid. I mellomtiden kan du legge deg på sofaen med beina høyt.
Grønnsakene skal bare koke med de siste ti minuttene, og suppen serveres med godt brød og rømme til.

<< PRØV OGSÅ: Fransk løksuppe med krutonger og ostechips >>
  

Høyrygg med bein eller bibringe er noe av det beste kjøttet til nettopp gryteretter og supper som dette, mener Jørn Edvard Thalberg som er ferskvaresjef hos Coop Mega Linderud i Oslo.
Dette kjøttet har flott marmorering som er med på å gi veldig god smak. Det krever litt lenger koketid og en litt annen tilberedningsmetode enn andre kjøttstykker, men det er det verdt.

Jørn Edvard anbefaler også å prøve oksehale, svineknoke eller kjake av storfe når du skal koke kjøttsuppe.
Kanskje er det stykningsdeler du ikke har brukt tidligere? Det er ikke det dyreste kjøttet, og når det får trekke lenge i kraft, blir det mørt og saftig og får masse smak.

GULASJ – UNGARSK KJØTTSUPPE

4 PORSJONER / 1,5 TIMER

600 g høyrygg av storfe, i terninger
2 ss olje
1,5 ts salt
½ ts pepper
2 gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
3 ss paprikapulver
1 laurbærblad
1 ts karvefrø
1 l grønnsakkraft
2 rød paprika, i biter
1 gul paprika, i biter
2 gulrøtter, i skiver
500 g poteter, i 2x2 cm terninger

Slik gjør du:

  1. Tørk kjøttet og skjær det i 2x2 cm terninger. Varm halvparten av oljen i en stor tykkbunnet gryte på sterk varme. Krydre kjøttet med salt og pepper og brun det på alle sider før det tas opp og settes til side. Senk temperaturen til middels sterk varme.
  2. Varm resten av oljen og stek finhakket løk under omrøring i 2-3 minutter til løken er blank og mør.
  3. Rør inn finhakket hvitløk og paprikapulver og la alt surre forsiktig i 5 minutter uten at det svir seg.
  4. Legg kjøttet tilbake i gryta sammen med laurbærblad og karve. Hell over grønnsakkraft og kok opp. Senk temperaturen og la kjøttet trekke under lokk i ca. 1 time.
  5. Skjær paprika, gulrøtter og poteter i biter. Ha grønnsakene i suppen og la suppen småkoke uten lokk til grønnsakene er møre, cirka 10 minutter.
  6. Server kjøttsuppen med godt brød og kanskje en liten rømmeklatt.