
Kalkun kan godt helstekes uten å fylles. Men fyller du den med en stuffing med kjøtt eller med epler og svisker eller annet godt, får du et tilbehør med mye smak samtidig som kalkunen rekker til enda flere. 😋🎄✨

Denne kalkunen er fylt med karbonade- og medisterdeig, tørkede aprikoser og pistasjnøtter.
Sausen er kokt på kraften av innmaten i kalkunen og smakt til med syrlig rips- eller solbærgelé.
Kokte poteter eller stekte potetbåter er godt til.
Helstekt kalkun med kjøttstuffing
Totaltid: Se fremgangsmåte
Porsjoner: Se fremgangsmåte
Dette trenger du:
- 1 hel kalkun
- Smør, smeltet
- Salt og pepper
Slik gjør du:

- Beregn 500 g kalkun per person. Sett kalkunen til tining i kjøleskapet eller så kaldt som mulig. I kjøleskapet tar det opptil to døgn.
- Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Den koker du kraft på til sausen (se oppskrift).
- Legg kalkunen på ryggen i en langpanne. Fyll den med kjøttstuffing (se oppskriften).
- Bind lårene sammen. Hell på 3 dl vann.
- Stek kalkunen på 180 °C i ca. 30 minutter per kilo. Er den fylt med stuffing trenger den 30-45 minutter ekstra.
- Pensle med smeltet smør underveis, og øs over stekesjyen. Tilsett ev. litt mer vann.
- Stikk tuppen av en kniv inn ved lårfestet for å sjekke om kalkunen er ferdig. Hvis kjøttsaften er rosa, må kalkunen steke litt lenger. Er kjøttsaften klar, er den ferdig.
- La kalkunen hvile i 20 minutter på kjøkkenbenken før du skjærer den opp og serverer.
KJØTTSTUFFING
10 minutter

- 1 løk, finhakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 100 g pistasjnøtter, ristet
- 100 g aprikoser, tørkede og delt i fire
- 250 g karbonadedeig
- 250 g medisterfarse
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Stek løk og hvitløk, tilsett pistasjnøtter og aprikoser.
- Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
- Fyll det i kalkunen før steking.
Kraft til sausen
2 timer

- Innmat fra kalkunen
- 1 gulrot, i biter
- 1 persillerot, i biter
- 1 stor løk, i biter
- 1 purre, i biter
- 1 bunt persille
- 3 laurbærblader
- Salt og hel pepper
Slik gjør du:

- Skyll innmaten i kaldt vann, og legg den i en kjele
med så mye vann at det dekker. - Kok opp og skum av underveis.
- Tilsett grønnsaker og krydder,
og la det det koke i 1-2 timer. - Hell eventuelt på litt mer vann underveis.
Saus
20 minutter

- 60 g smør
- 40 g hvetemel
- 1 1⁄2 l kraft og stekesjy
- 2 dl fløte
- 1 ss rips eller solbærgelé
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Smelt smøret og rør inn melet.
- Tilsett kraften og stekesjyen og visp godt mens det koker opp.
Er det for lite kraft kan du spe på med kyllingbuljong. - La det småkoke i ca. 5 minutter.
- Rør inn fløte og ripsgelé, og smak til med salt og pepper.