Til hovedinnhold
julemat

Helstekt kalkun med kjøttstuffing

Helstekt kalkun er festmat og rekker til mange rundt bordet. Fyll den med en saftig stuffing og en god saus kokt på kraften fra kalkunen.

Helstekt kalkun med kjøttstuffing

4t / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

10 porsjoner

Dette trenger du:

hel kalkun (beregn ca. 500 g per person)

smeltet smør (til pensling, mengden avhenger av størrelsen på kalkunen)

salt og pepper (mengden avhenger av størrelsen på kalkunen)

Dette trenger du til kjøttstuffing:

finhakket løk

finhakket hvitløk

pistasjnøtter (ristet)

tørkede aprikoser (delt i fire)

karbonadedeig

medisterfarse

salt og pepper

Dette trenger du til kraft til sausen:

innmatpose fra kalkunen

gulrot (i biter)

persillerot (i biter)

stor løk (i biter)

purre (i biter)

frisk persille

laurbærblader

salt

hel pepper

Dette trenger du til sausen:

smør

hvetemel

kraft (og stekesjy)

fløte

ripsgelé (eller solbærgelé)

salt og pepper

Fremgangsmetode

Beregn 500 g kalkun per person. Sett kalkunen til tining i kjøleskapet eller så kaldt som mulig. I kjøleskapet tar det opptil to døgn.
Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Den koker du kraft på til sausen (se oppskrift).
Legg kalkunen på ryggen i en langpanne. Fyll den med kjøttstuffing (se oppskriften).
Bind lårene sammen. Hell på 3 dl vann.
Stek kalkunen på 180 °C i ca. 30 minutter per kilo. Er den fylt med stuffing trenger den 30-45 minutter ekstra.
Pensle med smeltet smør underveis, og øs over stekesjyen. Tilsett ev. litt mer vann.
Stikk tuppen av en kniv inn ved lårfestet for å sjekke om kalkunen er ferdig. Hvis kjøttsaften er rosa, må kalkunen steke litt lenger. Er kjøttsaften klar, er den ferdig.
La kalkunen hvile i 20 minutter på kjøkkenbenken før du skjærer den opp og serverer.

Slik lager du kjøttstuffing

Stek løk og hvitløk, tilsett pistasjnøtter og aprikoser.
Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Fyll det i kalkunen før steking.

Slik koker du kraft til sausen

Skyll innmaten i kaldt vann, og legg den i en kjele med så mye vann at det dekker.
Kok opp og skum av underveis.
Tilsett grønnsaker og krydder, og la det det koke i 1-2 timer.
Hell eventuelt på litt mer vann underveis.

Slik lager du sausen

Smelt smøret og rør inn melet.
Tilsett kraften og stekesjyen og visp godt mens det koker opp. Er det for lite kraft kan du spe på med kyllingbuljong.
La det småkoke i ca. 5 minutter.
Rør inn fløte og ripsgelé, og smak til med salt og pepper.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆