Når lammesesongen er i gang, bør det stå helstekt lammelår på menyen. Det blir garantert et festmåltid, og har du ikke en grunn til å feire, er måltidet i seg selv grunn god nok. 

Lett å lage lammelår

Det beste med lammelår (bortsett fra smaken!) er at det stort sett lager seg selv. For et mørt og godt resultat bør du riktignok ha tålmodighet, for det tar fort noen timer.

Likevel er det veldig enkelt, du setter bare lammelåret i ovnen sammen med sjalottløk, søtpotet og urter som gir god smak, og lar varmen gjøre jobben. Du trenger ikke engang skrelle løken, når den er ferdig stekt skviser du bare ut den myke, søte kjernen. Det blir passe røft og rustikt og passer godt både til lam og høst. 

<<PRØV OGSÅ: Lammecarré med urtelokk og potetform>>

Helstekt lammelår med urter og myntepesto.

Rosmarin og timian er urter som passer godt til lam. Kjøp friske urter, så får du mest og best smak.

Slik steker du lammelår

Det aller viktigste hjelpemiddelet du har når du lager lammelår, er steketermometeret. 

– Du kan nesten ikke mislykkes når du bruker steketermometer, sier Kjell Steinar Haugen, ferskvaresjef i Coop Mega.

Denne regelen gjelder når du skal steke store, hele kjøttstykker. Et steketermometer gjør matlagingen enklere og søndagsmiddagene garantert vellykket.

Steketiden varierer etter hvor stort lår du har, og det samme gjelder hviletiden. Bruk derfor alltid steketermometer, så er du sikker. Bare husk at temperaturen fortsetter å stige også etter at du har tatt låret ut av ovnen, det kan være så mye som 5 ˚C om du steker på 150 ˚C. 

Lammelåret er rosa på 58 ˚C, så om du vil ha rosa kjøtt bør du ta det ut før det når 55 ˚C.

– Det er bedre å steke for lite enn for mye. Er kjøttet for rødt kan du alltids sette det inn i ovnen igjen, men det er nesten umulig å redde et lammelår som er for mye stekt, sier Kjell Steinar Haugen.

<<LES OGSÅ: Her er flere tips når du skal steke lammelår>>

Lammelår med myntepesto.

Myntepesto gir en rund og fyldig smak, og den friske myntesmaken passer perfekt til lammekjøtt.

Spennende tilbehør

At mynte smaker godt til lam er ikke noen hemmelighet, og myntesaus er tradisjonelt tilbehør til lam i England. Her er en litt annen tvist – en pesto med mynte og mandler. 

Det svake hintet av aromatisk mynte går som hånd i hanske til den særegne smaken på lammekjøttet. Du kan gjerne lage dobbel porsjon av myntepestoen, for den kan du bruke til mye annet også. Den smaker godt til både kjøtt og fisk, i salater eller som topping i suppe.

<<RESTER? Slik lager du deilig restemat av lammelåret>>

Helstekt lammelår med myntepesto.

La kjøttet hvile i minst 15 minutter – gjerne lenger – før du skjærer i det. Dette er fordi de gode saftene ikke skal renne ut.

HELSTEKT LAMMELÅR MED MYNTEPESTO

Vanskelighetsgrad: Lett
Steketemperatur: 150˚C/200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • ca. 1,5 kg lammelår
  • Salt og pepper
  • 2 stilker rosmarin
  • 3 stilker timian
  • 2 stk. søtpotet, i tykke skiver
  • 12 stk. sjalottløk
  • 2 stk. hvitløk (hel)
  • Vann

 

Myntepesto

  • 5 ss fersk mynte (ca. 1 plante)
  • 0,5 dl mandler
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5 dl parmesan, revet
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 0,25 ts salt
  • Pepper

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 150˚C. Krydre lammelåret med salt og pepper og legg i en ildfast form/langpanne. Sett steketermometer i den tykkeste delen, uten å treffe bein.
  2. Fordel urter, søtpotet, hel sjalottløk og hel hvitløk rundt lammelåret og hell på nok vann til at det dekker bunnen av formen. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen.
  3. Øk temperaturen til 200˚C de siste minuttene. Fjern folien når steketermometeret viser 50˚C slik at kjøttet og grønnsakene kan få litt farge. Ved 58˚C er kjøttet rosa, ved 70˚C er det gjennomstekt.
  4. Ta lammelåret ut av ovnen og la hvile i 15-30 minutter under aluminiumsfolie. La grønnsakene steke ferdig.
  5. Lag myntepesto: Kjør alle ingrediensene med en stavmikser til en jevn og fin pesto. Smak til med salt og pepper.

Glad i lam? Her finner du alle våre beste oppskrifter med lam.