Nyttårsaften markerer overgangen fra det som har vært til noe helt nytt, og det fortjener det lille ekstra. Men selv om menyen er festfin, kan mye gjøres ferdig på forhånd så alle får tid rundt bordet. Nyttårsaften er kvelden for den store nyttårsmenyen med en skikkelig søt finale.

Reinsdyrplomme er et flott kjøtt, men man kan selvfølgelig bruke annet viltkjøtt som elg, hjort eller rådyr i stedet. Feststemningen blir den samme, og tilbehøret passer godt uansett.

Fordi kjøttet skal hvile en halv time før servering, og grønnsakene bakes i ovn, trenger du ikke å henge over grytene mens gjestene sitter ved bordet.

Sausen kan godt lages dagen i forveien og bare varmes like før servering.

Legg kjøtt, grønnsaker og poteter på et fat, og server sausen ved siden av.

2 timer / 12 Porsjoner

Dette trenger du:

  • 1 kg reinsdyrplomme
  • 2 pastinakk 2 gulrøtter
  • ½ sellerirot
  • 1 kålrot
  • 2 ss honning
  • 1 bunt timian, hakket
  • 15 mandelpoteter
  • 1 gul løk, i skiver
  • Meierismør
  • 1 bunt gressløk, finhakket
  • 10 rosenkål, delt i to

Kremet viltsaus

  • 1 sjalottløk, hakket
  • 1 fedd hvitløk, hakket
  • Avskjær av kjøttet
  • 1 dl sherryeddik
  • 8 dl oksekraft, evt. vann + fond eller terning
  • 1 kvast timian
  • 4 einebær, knust
  • 2 ss granskuddsirup
  • 1 dl rømme
  • 2 skiver brunost
  • 2 ss tyttebær
  • Maisenna

 

Slik gjør du:

  1. Brun kjøttet i en stekepanne med salt og pepper. Stek det videre i ovnen på 100 °C til en kjernetemperatur på 55 grader, La kjøttet hvile i 30 min.
  2. Skrell og kutt alle grønn­sakene i ønsket fasong, og bak dem i ovnen med salt, pepper, honning og timian i ca. 45 min på 190 grader.
  3. Kok mandelpotetene i lett­saltet vann til de er møre. Skjær dem i skiver og avkjøl dem. Stek løk og smør i en steke­panne til løken er gyllen og lett karamellisert. Tilsett ­potetene i skiver og gressløk. Friter rosenkål til de er gjennomstekt, dryss over salt og pepper.

Kremet viltsaus

  1. Brun løk, hvitløk og avskjær av kjøttet som sener og annet. Hell over sherryeddik.
  2. La det koke i 4-5 minutter. Tilsett alle ingrediensene utenom brunost, tyttebær og rømme.
  3. Granskuddsirup får du kjøpt i butikker med ekstra godt utvalg, men det kan også droppes. Smak evt. til med litt honning i stedet.
  4. La sausen trekke i 1 time. Sil den og jevn den med maisenna. Tilsett brunost, tyttebær og rømme rett før servering.

Se oppskriftene på resten av nyttårsmenyen:
Rødbetetartar med ristede valnøtter, salat og brunet nøttesmør
Hasselnøttkake med sjokoladeganache, marinert appelsin og pepperkakeiskrem