Potetvafler er ikke bare en fantastisk koserett, det kan også bli et mettende måltid i kombinasjon med andre råvarer. Den ultimate matchen for potetvafler er kraftig reinkjøtt og deilig, søtsyrlig trollkrem. 

Kanskje har du et vaffeljern på hytta? Det er gjerne på hytta vi koser oss med nystekte vafler med rømme og jordbærsyltetøy. Men vaffeljernet kan brukes til så mangt. Det er for eksempel perfekt til å lage ostesmørbrød i, og en vaffelrøre er et godt utgangspunkt for å eksperimentere med nye ingredienser.

Svenskene er glad i en rett de kaller raggmunk. Dette er pannekaker med revet potet. De serverer den gjerne med stekt flesk eller røkelaks til. Vi har latt oss inspirere av svenskene i denne vaffeloppskriften.

Oppskrift på potetvafler med trollkrem og reinskav.

Du kan gjerne ha både bacon og sopp sammen i reinskav-toppingen.

Potetmos eller rå potet

Vafler kan lages med moste, kokte poteter. Vaflene blir da myke og fine. Bruker du revet potet som du kjapt koker, vil konsistensen bli hakket mer spennende. Du kan krydre vaflene med urter, litt ost og krydder for å rocke dem opp. I denne oppskriften vil det være perfekt med litt frisk timian i vaffelrøra.

Tyttebærkrem

Trollkrem lager du på få minutter og den passer like godt til dessert som til reinskav. Trollkrem er både søt og syrlig, og gir den riktige balansen til krydret kjøtt og kraftige potetvafler. Du bruker eggehviter til kremen og den må serveres rett etter at du har laget den, ellers faller den sammen. Trollkremen er fjærlett og forførende deilig.

Reinskav hele året

Reinskav finner du i frysedisken i butikken hele året og er perfekt mat å ha i fryseren hjemme. Har du en pose reinskav og en porsjon tyttebær på lur, kan du når som helst trylle frem et herlig festmåltid.

Tørk støv av vaffeljernet og bruk det til disse deilige potetvaflene. Lag gjerne en ekstra porsjon så kan du lage potetvafler med bacon og speilegg til frokost dagen etter. Det må kalles å være den ultimate frokosten, eller hva?

Oppskrift på potetvafler med trollkrem og reinskav.

Potetvafler med trollkrem og reinskav er perfekt hyttemat - eller som koserett etter en lang tur.

Potetvafler med reinskav og trollkrem

Dette trenger du til fire personer:

  • 250 g poteter, skrelt og revet
  • 125 g siktet hvetemel
  • 2 egg
  • 40 g smør, smeltet
  • 3 dl melk
  • ½ ts salt
  • ½ ts sukker
  • ½ ts bakepulver
  • 1 ts finhakket frisk timian (kan sløyfes)

 

Trollkrem:

  • 2 eggehviter
  • 100 g sukker
  • 500 g tyttebær

 

Reinskav-topping:

  • 300 g reinskav
  • salt og pepper
  • 3 ss seterrømme
  • smør eller olje til steking
  • 4 aromasopp, delt i grove biter
  • 4 skiver bacon, gjerne skogsbacon-type

 

Slik gjør du:

  1. Start med vaflene: Skrell og riv potetene og ha dem over i kokende, saltet vann i 30 sekunder. Sil av vannet.
  2. Bland alle ingrediensene til vaffelrøren og vend inn potetene.
  3. Stek vaflene på vanlig måte. 
  4. Lag trollkrem: Kjør eggehviter, sukker og tyttebær i en blender. Når kremen er luftig og rosa, er den ferdig. (Skal du bruke den til dessert kan du tilsette dobbelt så mye sukker.)
  5. Stek reinskav i litt olje eller smør. Krydre med salt og pepper. Senk temperaturen og tilsett rømme i pannen. La dette surre noen minutter. Stek sopp og bacon i en egen panne.
  6. Legg reinskav-toppingen og en klatt deilig trollkrem på vaffelen og server med en gang.