Det finnes både manuelle og elektriske pastamaskiner, og de er alle fine og fungerer utmerket. Men du må ikke alltid ha spesialutstyr for å lage mat. Når du skal lage pasta hjemme, kan du fint gjøre det med hendene.

Det finnes mange måter å lage pasta på. Noen bruker egg, andre bruker bare mel og vann. Det finnes også de som bruker vin og olje i deigen. Det skal vi gjøre her.

<<LIKER DU ITALIENSK MAT? Da skal du sjekke ut disse 6 herlige italienske spesialitetene (som ikke er pizza)>>

Hjemmelaget pasta-samarbeid

Det er hyggelig å lage mat sammen, og pasta er den perfekte retten. Du må regne med litt søl og litt mel her og der, men det kan tørkes opp. 

Start med å etablere én stasjon per person og måle opp 100 g mel til hver. Legg så et helt egg i melet. Nå kan alle begynne å jobbe. Du vil også trenge kjevle og en skarp kniv til å skjære fine pastaremser i den tykkelsen du selv ønsker.

Hemmeligheten i god hjemmelaget pasta

Vinen demper den eggete smaken som pasta kan ha. Du trenger ikke være redd for å servere dette til barn, for alkoholen forsvinner ved koking. Men du må ikke bruke vin hvis du ikke vil. Oljen derimot, kan være fin å ta med. Den gjør pastadeigen mer elastisk og lett å jobbe med.

Velg riktig mel i pasta

Det aller viktigste du skal tenke på når du lager hjemmelaget pasta, er melet. Tipo 00 er en italiensk meltype der hvetemelet er malt til den fineste kvalitet.

Dette melet passer perfekt til pasta og fine brød. Når du har kjevlet ut pastadeigen til en fin, tynn flate, kan du egentlig lage akkurat den pastatypen du vil. Du kan stikke ut sirkler til ravioli, eller små pastasløyfer, tykke eller tynne pastastimler. Eller hva med lasagneplater

Du trenger ikke spesialutstyr for å lage hjemmelaget pasta hjemme. Her får du tipsene som gir deg en smidig deig og en deilig middag med hjemmelaget pesto.

Hjemmelaget pasta

Dette trenger du til 4 personer:

 • 400 g hvetemel (tipo 00)
 • 4 egg
 • 4 ts hvitvin
 • 4 ts olivenolje
 • 1 ts salt

 

Slik gjør du:

Denne fremgangsmåten gjelder for fire personer hvis hver og en lager sin egen porsjon. Skal du lage 4 porsjoner, bruker du alle fire eggene, all oljen og vinen samtidig.

 1. Legg melet på benken og form en fordypning i melet.
 2. Knekk egget i fordypningen. Rør egget i litt av melet med en gaffel.
 3. Hell på vin og olje. Rør og ta med mer og mer mel for hver gang du rører.
 4. Elt deigen godt med hendene. Bruk opp mot 10 minutter.
 5. Del deigen opp i emner hvis du lager en stor porsjon. Ta frem en lang kjevle eller kjevlepinne. Strø på nok mel og kjevle deigen rund og ganske tynn slik at den nesten er gjennomsiktig. Strø på mer mel. Bruk litt tid på denne kjevlingen, for den er veldig viktig.
 6. Skjær deigen i tynne strimler.
 7. Kok pastaen ca 1 minutt i fosskokende, saltet vann. Nå kan du ha pastaen over i pestoen og la den ligge i sausen maks 2 minutter før du serverer pastaen.

 

Du trenger ikke spesialutstyr for å lage hjemmelaget pasta hjemme. Her får du tipsene som gir deg en smidig deig og en deilig middag med hjemmelaget pesto.

Perfekt hjemmelaget pesto

Lager du hjemmelaget pasta, er det hyggelig å lage pesto også. Det tar ikke lang tid å lage pesto. Særlig hvis du bruker en blender, stavmikser eller en kjøkkenmaskin.

Hjemmelaget pesto

Dette trenger du til 4 personer:

 • 1 potte basilikum, stilker og blader
 • 1 dl pinjekjerner, ristet gylne i tørr panne
 • 1 stor neve finrevet parmesan
 • 1 dl god olivenolje
 • salt og pepper
 • 1 fedd hvitløk, hakket
 • 1 ts sitronsaft

 

Slik gjør du:

 1. Ha stilk og blader fra basilikumen i en blender.
 2. Rist 1 dl pinjekjerner i en panne slik at de blir lett gylne, men ikke brent.
 3. Finriv en stor neve (med topp på) med parmesan. Legg pinjekjerner og parmesan i blenderen sammen med hvitløk og basilikum.
 4. Hell på god olivenolje. Blend til en deilig puré. Smak til med sitronsaft, pepper og salt.