Det er endelig lammesesong, og du har kanskje spist en porsjon eller to fårikål allerede. Men bruker du andre deler av lammet?

Lammekjøttdeig er fantastisk å bruke til eksotiske retter med krydder og urter. Disse lammekjøttbollene har en smak av det indiske kjøkken, og passer kjempegodt sammen med myntedressing og tranebærris.

<<LES OGSÅ: Er du usikker på hva du kan bruke de ulike delene av lammet til? Her får du den optimale guiden til stykningsdelene av lam og hva de ulike kjøttdelene kan brukes til.>>

Genial dressing til lam

Både yoghurt og agurk virker avkjølende, og passer derfor kjempegodt til semi-hotte lammekjøttboller. Denne myntedressingen er veldig enkel å lage og er et godt følge til både grillet kjøtt og andre retter med lam.

Alt du trenger å gjøre er å rive agurken og blande den med yoghurt, hvitløk, mynte og sitronsaft. La dressingen stå og godgjøre seg i kjøleskapet mens du lager ferdig resten. 

Oppskrift på indiske lammekjøttboller med myntedressing.

Du kommer ikke unna å bruke endel krydder når du lager indisk mat. Et helt vanlig indisk kjøkken bruker enorme mengder krydder i løpet av et år. Men maten er ikke nødvendigvis sterk, den er aromatisk.

Slik får du luftige lammekjøttboller

For å få perfekte lammekjøttboller blander du inn litt oppbløtet loff i deigen. Dette er med på å spe ut kjøttet og gjøre bollene luftige og gode. I tillegg må du tilsette varme krydder for å gi lammekjøttbollene den riktige indiske smaken.

De mest vanlige krydderne som brukes i indisk matlaging er kardemomme, nellik, cassia (eller kanel), sort pepper, spisskummen, korianderfrø, muskat og muskatblomme, sennepsfrø, bukkehornkløver, gurkemeie og safran.

Du kan gjerne prøve deg fram med ulike krydderblandinger i disse lammekjøttbollene. Det er nemlig store forskjeller fra nord til sør i India i forhold til hvilke urter og krydder som brukes mest. I nord er maten gjerne sterk, mens i sør er maten mildere og mer aromatisk.

Oppskrift på indiske lammekjøttboller med myntedressing.

Ris til indisk mat passer alltid bra. Et dryss mynte og tørkede tranebær gir deilig friskhet til lammekjøttbollene.

INDISKE LAMMEKJØTTBOLLER MED TRANEBÆRRIS OG MYNTEDRESSING 

Dette trenger du til fire personer:

  • 2 tykke loffskiver, kun innmaten
  • 1 dl melk
  • 600 g lammekjøttdeig
  • 1 egg
  • 2 ss finhakket frisk mynte
  • 2 ss finhakket koriander
  • 1 ss karripulver
  • 1 ts salt
  • olivenolje

 

Myntedressing:

  • ½ agurk
  • 2 ss finhakket frisk mynte
  • 3 dl gresk yoghurt
  • 2 fedd hvitløk, presset
  • 1 ss sitronsaft

 

Tranebærris:

  • 3 dl basmatiris
  • ½ pose tørkede tranebær
  • 2 ss hakket mynte

  

Slik gjør du:

  1. Lammekjøttboller: Kjør innmaten av loffskivene til smuler i en blender. Ha dem over i en bolle og hell melk over.
  2. Bland kjøttdeig med brødet, egg, mynte, koriander, karri og salt. Form til små kjøttboller på størrelsen med golfballer. Stek i olje til du har en fin stekeskorpe. Etterstek på 200 grader i ovnen til kjøttbollene er ferdigstekte i midten.
  3. Dressing: Riv agurk med rivjern. Bland agurk, mynte, yoghurt, hvitløk og sitronsaft. La stå i kjøleskapet minimum 1 time før servering.
  4. Tranebærris: Kok ris som anvist på pakken. Bland inn hakkede tranebær og hakket mynte.