Medisterdeig er et allsidig produkt. Du kan krydre deigen med forskjellige smaker, og vips har du et måltid som passer til ulike årstider og anledninger. For å gi medisterdeigen den riktige smaken av jul, tilsetter du typiske julekrydder. 

Til jul kan du boltre deg i masse herlige, eksotiske krydder, som nellik, muskat, ingefær, allehånde og kanel. Disse krydderne gir en deilig, varm julesmak. Sammen med litt salt og pepper får du en perfekt kryddermiks til medisterdeigen.

Kålruletter med rødkål i en form.

Denne juleversjonen av kålruletten kan fort bli en ny julefavoritt.

Knallfarget rødkål

Koker du rødkål i saltet vann blir den blå. Knallblå. Tilsetter du litt syre i vannet i form av sitronsaft eller eddik vil kålen holde fargen like knall. For å gjøre rødkålbladene mer bevegelige, har vi kokt dem hver for seg i ca. 1 minutt.

Slik damper du kålruletter

Fyll bunnen på en gryte med vann. Kok opp og sett en bambuskurv eller rist over vannflaten. Damp kålrulettene med lokk på slik at dampen kan varmebehandle kålrulettene på en skånsom måte. Sjekk om de er gjennomkokte etter 15 minutter. Svinekjøtt må være gjennomkokt.

Kålrabi kan brukes i mer enn stappe. Det er en velegnet grønnsak å ovnssteke i terninger sammen med urter og hvitløk. Sørg for å fordele godt med  olivenolje rundt terningene slik at de blir sprø og fine når de steker. Hvitløk og timian gir god smak til kålrabien.

<<LES OGSÅ: Oppskrift på to deilige kålrabistapper til pinnekjøttet.>>

Brunet smør løfter måltidet

Brunet smør eller nøttesmør er et genial triks hvis du vil løfte et kjedelig måltid (eller løfte et fantastisk måltid til uante høyder). Å lage brunet smør er veldig enkelt: Smelt smør sakte i en kasserolle. Når du kjenner en behagelig duft av nøtter og fargen på smøret er lysebrunt, er nøttesmøret ferdig.

Melkestoffene i smøret synker til bunns som grums, og dette skal du ikke ha med. Har du et linklede eller en finmasket sil er det lett å sile fra urenhetene. 

Kålrabi med rødkål og medister på en tallerken.

Kålruletter med rødkål og medister er en perfekt førjulsmiddag.

Kålruletter med rødkål og kålrabiterninger

Dette trenger du til fire personer: 

  • 1 kålrabi
  • 1 ts flaksalt
  • 2 ss hakket timian
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 4 ss olivenolje

 

Kålruletter:

  • 1 stort rødkålshode
  • 500 g medisterfarse
  • 1 egg
  • ¼ ts malt muskat
  • 1 knivspiss nellik
  • ¼ ts malt ingefærkrydder
  • 1 knivspiss allehånde
  • ¼ ts malt kanel
  • 1 ts malt pepper
  • 1 ss flaksalt
  • 100 g smør 

 

Slik gjør du:

  1. Start med kålrabiterningene: Skjær kålrabi i 2x2 cm terninger. Ha terningene over i en plastpose. Hell salt, timian, hvitløk og olje i posen. Bland godt. Ha terningene over i en ildfast form og stek i ovnen på 180 grader til terningene er møre og sprø i kantene.
  2. Kålruletter: Skjær forsiktig av bladene fra rødkålen. Legg dem i kokende vann i  maks 1 minutt. Ha dem så over i iskaldt vann.
  3. Bland medisterfarse, egg og krydder. Form avlange medisterkaker og pakk dem inn i kålbladene.
  4. Legg kålrulettene i en bambuskurv eller en damperist og damp dem i ca. 15 minutter. Sjekk om de er gjennomkokte.
  5. Brunet smør: Smelt smør og la det bli nøttebrunt.
  6. Server rødkålsrulettene med kålrabi og brunet smør.