Smaken og lukten dannes ved at ostens overflate blir smurt inn med en rødkittkultur. Når osten modner, produserer bakteriene i kittkulturen stoffer som trenger inn i osten. Kittmodnet ost er veldig populært i blant annet Danmark, Tyskland og Frankrike. 

Slik lages kittmodnet ost

 1. Når man lager kittmodnet ost, blir ystemelk, eventuelt iblandet fløte, tilsatt en melkesyrekultur slik at melken syrnes. Så tilsettes løpe, slik at ostemassen koagulerer.
 2. Den koagulerte ostemassen skjæres, og mysen dreneres bort, før ostemassen tilsettes vann og ettervarmes til 37 grader.
 3. Ostemassen helles over i former, presses og legges i saltlake noen timer.
 4. Den ferdigsaltede osten smøres inn med rødkittkultur, og deretter modnes den i to til fire uker. Under modning dannes det et oransje belegg på osteoverflaten, og dette kittlaget kan enten vaskes bort eller man kan la det tørke inn, slik som på Ridderosten og Port Salut.

Den spesielle med kittmodnet ost er at modningen skjer først og fremst fra overflaten og innover, samtidig som det foregår en modning med melkesyrebakterier innenfra slik som i annen ost.

ostefat med kittmodnet ost.

Smaksstyrken på kittmodnet ost varierer etter hvor lenge osten har ligget til modning samt om bakteriekulturen er blitt vasket av eller ikke. Konsistensen på osten kan også variere. Noen kittmodne oster er ganske faste, mens andre er myke. Hele osten er spiselig, men mange velger å skjære bort det oransje belegget.

500 tonn Ridderost

Den norske historien til kittmodne oster startet i 1969. Den gang fantes det ikke kittmodnet ost på det norske markedet, og dette ville sjefskonsulent Andres Oterholm i Norske Meierier gjøre noe med.

Han fikk utviklet Ridderosten på meieriet i Tresfjord i Møre og Romsdal, og i dag produseres det hvert år 500 tonn Ridderost av lokale råvarer i Tresfjord.

Slik bruker du kittmoden ost

Kittmodnet ost smaker mye og passer kjempegodt på ostefatet. Spis den på kjeks, knekkebrød eller brød sammen med for eksempel frukt eller nøtter. Kittmodnet ost, som Port Salut, egner seg godt til raclette.

Osten smaker også veldig godt med spekeskinke, og smaken fremheves ytterligere hvis du heller litt balsamicoeddik over den. Bruk dessuten kittmodnet ost på pizza og i pastasaus.

Eksempler på kittmodnet ost:

 • Port Salut
 • Ridderost
 • Limburger
 • Romadur
 • Munster
 • Kernhemer
 • Morbier
 • Raclette
 • Tilsiter

Kilder: Wikipedia, Tine osteriet, melk.no

Oppskrift på raclette med kittmodnet ost.

Kittmordnet ost, som Port Salut eller ekte raclette-ost, har gode smelteegenskaper og egner seg godt til raclette.

4 herlige ting du kan smelte sammen med racletteosten

 1. Et dryss chili 
 2. En skive bacon
 3. Cherrytomater og brokkoli
 4. Epleskiver og rosmarin