Om høsten kommer ostefatene frem, og hvitmuggoster som camembert og brie er gjerne faste innslag. Med milde, gode smaker og fløyelsmyk konsistens er det oster som passer de fleste ganer. 

Selv om det er osten som er hovedattraksjonen, er det faktisk tilbehøret som hjelper smakene frem og gir det lille ekstra. Da gjelder det å finne smaker som får frem det beste i hverandre. Akkurat som et godt kjærlighetsforhold.

<< PRØV OGSÅ: Innbakt brie er overraskende enkel snacks >>

Pæresyltetøy til ostefatet

Friskhet og sødme er gode kontraster til de mildeste ostene og det er derfor er syltetøy og chutney ofte fast følge på ostefatet. Vi liker best søte frukter med en lett syrlig smak, som for eksempel plomme, aprikos, druer eller pære – som vi har valgt denne gangen. 

Det høres kanskje tidkrevende ut å lage syltetøy selv, men det er det ikke! Med en boks hermetiske pærer lett tilgjengelig har du faktisk hjemmelaget pæresyltetøy på 10 minutter.

Bare husk at syltetøyet trenger litt tid på å avkjøle i tillegg, så ikke sett igang med det rett før gjestene kommer. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.) 

<< MER TILBEHØR:  Her er flere tips til ostefatet >>

Pæresyltetøy som tilbehør til ost.

Søt pære og et hint av ingefær byr på spennende selskap til de mildeste ostene.

Salt og søt nøttemiks

En god nøttemiks er alltid godt, også når det dekkes opp til en herlig ostekveld. De knasende nøttene er en fin kontrast til fløyelsmyke oster, spesielt hvitmuggoster.

Blander du i litt hakket, mørk sjokolade blir det en herlig blanding av salt, søtt og sprøtt som passer perfekt til de kremaktige, myke ostene. 

<<PRØV OGSÅ: Det beste tilbehøret til ost>>

Salt nøttemiks med mørk sjokolade som tilbehør til ost.

Søtt, salt og knasende. En uslåelig kombo til myk og kremet ost.

Tips! Husk å ta osten ut av kjøleskapet i god tid, slik at den får temperert seg. Den bør få minst en time på kjøkkenbenken. Det er særlig viktig med milde oster, slik at aromaene kommer godt frem og smaken kommer til sin rett. 

KJAPT PÆRESYLTETØY MED INGEFÆR

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 10 minutter

Dette trenger du:

  • 1 boks hermetiske pærer (400-500 g)
  • 15 g fersk ingefær, revet
  • 1 stk. hel stjerneanis
  • 50 g brunt sukker
  • 1 ts sitronsaft
  • 0,25 ts salt
  • 1 ts potetmel

 

Slik gjør du:

  1. Bruk food prosessor eller stavmikser til å mose pærene til en grov mos.
  2. Ha moste pærer, revet ingefær, stjerneanis, sukker og sitronsaft i en kasserolle og kok opp. Smak til med salt.
  3. Tilsett potetmel dersom konsistensen ikke er tykk nok. Kok opp igjen og la syltetøyet småputre i 1-2 minutter.
  4. Hell syltetøyet over på varme og sterile glass. Sett på lokk og la det avkjøles helt. Åpnede glass oppbevares i kjøleskap og er holdbart i ca. 2 uker.

 

SALT NØTTEMIKS MED MØRK SJOKOLADE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 40 minutter 

Dette trenger du:

  • 4 dl kokende vann
  • 4 ss grovt salt
  • 5 dl nøttemiks (mandler, hasselnøtter, pekannøtter)
  • 20 g smør
  • 100 g 70 % sjokolade, grovhakket

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 150˚C. Kok opp vannet i en kasserolle. Rør inn salt og nøtter og la alt trekke i 15 minutter.
  2. Hell av saltlaken og fordel nøttene utover en bakepapirkledd stekeplate. Fordel klatter med smør jevnt utover brettet og stek midt i ovnen i 25 minutter. Rør om et par ganger underveis.
  3. Avkjøl nøttemiksen helt og bland sammen med grovhakket sjokolade. Oppbevar på glass.