Lammelår hører påsken til, og mange ser frem til lammelåret på påskeaften slik man ser frem til julemiddagen på julaften. Derfor er det ekstra viktig at lammelåret blir mørt, saftig og smakfullt. 

Strykningsdelen lammelår er lammets bakbein. Lår er generelt et stykke som trenger litt ekstra tid for å bli ordentlig mørt og saftig.

Mørt og saftig lammelår

Trikset er å gi låret god tid i ovnen over lav temperatur, såkalt langtidssteking. Et annet godt triks for å få et vellykket resultat er å temperere kjøttet før steking. Dette gjøres enkelt og greit ved å la kjøttet ligge i romtemperatur før tilberedning. Dette gjør at kjøttet blir jevnere stekt, og ikke får en overstekt overflate og rått indre. Dette trikset gjelder for alle typer kjøtt.

Oppskrift på klassisk lammelår med hvitløk og rosmarin.

Det er mye spennende man kan gjøre med et lammelår, men på selveste påskeaften vil vi ha et tradisjonelt lammelår med smak av hvitløk og rosmarin.

Lammelår trenger noen timer i ovnen med denne teknikken, noe som er helt perfekt når du har andre ting å gjøre. Som å sitte og nyte sola i hytteveggen. For et lammelår på ca 2,5 kg som er temperert på forhånd tar dette 4-5 timer. Så skal lammelåret hvile litt mens tilbehøret går inn i ovnen. 

<<LES OGSÅ: Skal du velge lår eller bog? Her får du oversikten over stykningsdelene på lam.>>

Perfekt tilbehør til lammelår

Et tradisjonelt lammelår har smak av hvitløk og rosmarin. Tilbehøret kan gjerne være enkelt, da det er lammelåret som står i fokus. Sprø poteter med rosmarin er perfekt tilbehør, siden de skal steke like lenge som lammelåret skal hvile. Sprø grønnsaker med litt tyggemotstand passer godt sammen med lammelåret. Men bruk gjerne ditt favorittilbehør til lammelåret.

Alle typer poteter er nydelig til lam. Prøv gjerne en av disse potet-tilbehørene:

 

Ønsker du en mer spennende variant kan du for eksempel krydre det med varme krydder som spisskummen, koriander og kanel for å gi det et hint av Marokko. Tilbehøret kan også varieres, bruk for eksempel bulgur eller couscous for en orientalsk vri. Og bytt ut den tradisjonelle sjysausen med en mynteyoghurt.

<<LES OGSÅ: Får du rester av lammelåret, kan du lage en deilig gresk lammegryte med fetaost eller bruke lammerestene i en saftig taco med hjemmelaget tacokrydder.>>

Oppskrift på klassisk lammelår med hvitløk og rosmarin.

Lammelår hører påsken til, og mange ser frem til lammelåret på påskeaften slik man ser frem til julemiddagen på selveste julaften. Derfor er det ekstra viktig at lammelåret blir mørt, saftig og smakfullt.

Klassisk lammelår med hvitløk og rosmarin

Dette trenger du til 4-6 personer:

 • 2,5 kg lammelår
 • 3-4 ss smør
 • 2 ts salt + ekstra til potetene
 • 2 ts pepper + ekstra til potetene
 • 1 hel hvitløk
 • 1 kg Amadinepoteter eller andre småpoteter
 • 1 dl olivenolje
 • 1 potte rosmarin
 • 1 brokkoli
 • 2 pakke grønne bønner
 • 2 sjalottløk
 • 1 sitron

 

Slik gjør du:

 1. La lammelåret ligge i romtemperatur en times tid før steking.
 2. Forvarm stekeovnen til 80 grader. Legg lammelåret over i en ildfast form eller i en dyp langpanne. Gni lammelåret med smør og rikelig med salt og pepper på alle sider. Skrell hvitløken og fordel feddene rundt i formen.
 3. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Stek lammelåret til det har en kjernetemperatur på 62 grader for rosastekt eller 70 grader om du ønsker det gjennomstekt. For et lammelår på ca 2,5 kg som er temperert på forhånd tar dette 4-5 timer.
 4. Ta lammelåret ut av ovnen når det har ønsket temperatur og skru opp ovnen til 225 grader.
 5. Del potetene i båter og spre dem utover et stekebrett kledd med bakepapir. Drypp over halvparten (½ dl) av olivenoljen. Krydre med litt salt og pepper. Fordel rosmarinstilkene i formen. Bland oljen, krydderet og urtene godt sammen med potetbåtene. Stekes i 20-30 minutter mens lammelåret hviler. Bruk gjerne varmluft de siste par minuttene for å få en ekstra sprø og gyllen skorpe.
 6. Mens potetene er i ovnen tilbereder du brokkoli og grønne bønner. Del brokkoli i små buketter og fjern endene på de grønne bønnene. Kok opp rikelig med vann i en stor kjele og kok grønnsakene i ca 30 sekunder. De skal fortsatt ha litt knas. Ta grønnsakene opp av vannet med en hullsleiv og legg over på et serveringsfat. Finhakk sjalottløk og bland sammen med resten av olivenoljen (1/2 dl), finraspet sitronskall og saften av sitronen. Fordel utover grønnsakene.
 7. Når potetene er ferdige skrur du på grillelementet og full temperatur på stekeovnen. Grill lammelåret et par minutter før servering for å få en sprø skorpe. Snu gjerne lammelåret underveis. Har du grill tilgjengelig kan du gjerne grille lammelåret på slutten.