Pinnekjøtt er en av de kjæreste og mest populære tradisjonsrettene vi har til jul. Det er i grunnen ikke så rart med tanke på den fantastiske råvaren, norsk lammekjøtt, og hvor enkelt det er å lage. Har du en stor gryte og er flink til å planlegge, er det kort vei til et smaksrikt festmåltid!

Trikset som gjør potetene himmelsk gode

Det er pinnekjøttet som er stjerna i denne festmiddagen og det smaksrike kjøttet gjør at tilbehøret kan være ganske mildt og enkelt. Alt du egentlig trenger er poteter og en mild og fin kålrabistappe.

<< Prøv også: Verdens beste kålrabistappe med hvitløk >>

Kålrabistappe og smørsaus til pinnekjøtt

Nytt og gammelt tilbehør til pinnekjøtt, kålrabistappe og smørsaus. Den lett syrlige sausen gir balanse til det kraftige kjøttet og tilfredsstiller alle de som savner saus til julemiddagen.

Vil du gjøre litt mer ut av det kan du bytte ut bjørkepinnene som ligger under kjøttet med mandelpoteter. Det blir en gryte mindre i oppvasken, samtidig som du får verdens beste poteter.

Potetene suger til seg himmelsk smak fra kjøttet som ligger og damper over og på magisk vis beholder de formen selv etter 3 timer i gryta. Det eneste du må gjøre er å vaske potetene uten å skade skallet. Resten går av seg selv og du kan servere pinnekjøtt med de herligste poteter til.

Ekspertens tips til perfekt pinnekjøtt

Kristian Fatland er produksjonssjef for pinnekjøtt og spekemat i kjøttbedriften Fatland. Han er også femte generasjon som jobber i det familieeide firmaet.

Fatland produserer Henriettes Pinnekjøtt av Lam eksklusivt for Coop og i 2017 vant Henriettes Pinnekjøtt av Lam, Røkt gull i NM i kjøttprodukter. Se etter det neste gang du er på Coop Mega.

klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe.

Vossakorv er for mange en obligatorisk del av den klassiske pinnekjøttmiddagen. Den dampes enkelt på toppen av pinnekjøttet et kvarter før servering.

Her er Kristians beste tips for å få en ekstra god pinnekjøttmiddag. Selv elsker han pinnekjøtt og spiser det gjerne flere ganger i løpet av høsten.

 1. Når du går i butikken, studer pakken nøye til du finner akkurat det pinnekjøttet du vil ha. Noen vil ha mye fett, noen vil ha lite. Men det må være noe fett på for å få den gode smaken.
 2. Vann ut pinnekjøttet i alle fall et døgn, uavhengig av hva det står på pakken. Du trenger ikke skifte vann underveis.
 3. Gi pinnekjøttet en tur i varmluft på høy varme rett før servering. Når det begynner å boble litt på fettet tar jeg det ut. Da får fettet en liten sprøhet.

<< Prøv også: Øldampet pinnekjøtt er julas høydepunkt >>

klassisk pinnekjøtt med vossakorv, kålrabistappe, smørsaus og mandelpoteter

For mange er pinnekjøttet forbeholdt julen, men det er ikke noe i veien for å nyte den tradisjonsrike retten flere ganger i den korte sesongen.

KLASSISK PINNEKJØTT MED MANDELPOTETER OG SMØRSAUS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 24 + 3 timer
Porsjoner: 4

Beregn ca. 400 g tørket pinnekjøtt pr. porsjon

Dette trenger du:

 • 1,6 kg tørket pinnekjøtt (røkt eller urøkt)
 • 1,2 kg mandelpoteter (store), med skall
 • 400 g vossakorv 

 

Kålrabistappe

 • 1 kg kålrot, i biter
 • 2 stk. gulrot (små), i biter
 • 2 stk. mandelpoteter, i biter
 • 1 dl kremfløte
 • 100 g smør
 • 1,5 ts salt
 • 0,25 ts pepper, grovkvernet
 • 0,25 ts muskatnøtt, revet

 

Smørsaus – beurre blanc

 • 2 stk. sjalottløk, finhakket
 • 2 dl tørr hvitvin
 • 0,5 dl hvitvinseddik
 • 0,5 dl kremfløte
 • 200 g smør (kaldt), i terninger
 • 0,25 ts salt
 • 0,25 ts hvit pepper

 

Slik gjør du:

 1. Start med pinnekjøttet: Vann ut tørket pinnekjøtt i rikelig med romtemperert vann i ca. 24-30 timer.
 2. Vask mandelpotetene og legg i bunnen av en stor kjele og fyll på med vann opp til potetene er nesten dekket.
 3. Legg på utvannet pinnekjøtt på mandelpotetene og kok opp. Senk varmen og la potet og pinnekjøtt dampe under lokk på svak varme i ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra beinet.
 4. Del vossakorven i mindre snabber og damp sammen med pinnekjøttet i 15-20 minutter rett før servering.
 5. Lag kålrabistappe: Skrell og del kålrot, gulrot og potet i store terninger. Kok møre i usaltet vann, 20-25 minutter.
 6. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. La gjerne mosen være litt grov. Rør inn fløte og smør og smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
 7. Lag sausen: Kok opp sjalottløk, hvitvin og hvitvinseddik i en kasserolle. La det koke uten lokk til væsken er redusert til ca. 1/3. Sil bort løken.
 8. Hell i fløten og kok opp sausen til den tykner.
 9. Tilsett litt og litt kaldt smør i terninger mens det piskes kraftig og sausen tykner. Sausen må ikke koke opp etter smøret er tilsatt, da vil den skille seg. Smak til med salt og pepper før servering.

Tips: Kålrabistappen kan lages på forhånd og varmes opp til servering.

Kilde: Nibio

 Lyst på mer julemat? Her finner du våre beste oppskrifter på julemat.