Adobo lages med svin eller kylling, eller en kombinasjon av begge. «Adobo» stammer fra det spanske verbet adobar, som betyr å marinere. Og det er akkurat marineringen som er viktig her.
Marinaden til kylling adobo, som går for å være en av nasjonalrettene på Filippinene, består av stekt hvitløk, soyasaus (eller salt) og eddik.
Denne retten er en hverdagsrett på Filippinene.

Spanske smaker

Spansk mat i Østen? Ja, over 80 prosent av rettene du får servert på Filippinene er av spansk opprinnelse

Det er rart at man kan spise spansk mat på Filippinene. Med tanke på at spanjolene styrte der i over 400 år, er det kanskje ikke så rart allikevel. Du vil finne mange spanske matrelaterte navn på menyen: Lechon (pattegris), Paella og Bistek (tynne skiver med biffkjøtt).  Dessuten vil du finne bakerier som baker etter europeiske prinsipper. Dette er sjelden å finne i Asia.

Spansk treenighet

Hvitløk, løk og tomater er smaksmønsteret du finner i det filippinske kjøkken. Det høres veldig europeisk ut, gjør det ikke? Sannheten er at løken og hvitløken stammer fra den spanske innflytelsen, og tomatene fra den meksikanske. Filippinene er en smeltedigel av herlige retter. Dette er et land som har smaksprofil fra India, Malaysia, Kina og USA, foruten Mexico og Spania. Det blir det god mat av. Maten er ikke chilisterk slik den er i mange andre asiatiske land.

Hemmeligheten er eddik

Kylling Adobo er en rett med mange rare teknikker: For det første marineres kjøttet over natten i blant annet eddik. Kjøttet kokes i gryte og stekes etterpå i pannen for å få en karamellisert stekeskorpe – ikke før kokingen slik vi er vant med. 

Kylling adobo er deilig hverdagsmat fra Filippinene. Hemmeligheten bak det saftige kyllingen og den karamelliserte skorpen er eddik.

Kylling adobo

Dette trenger du til 4 personer:

  • ½ dl soyasaus
  • 8 hvitløksfedd, grovhakket, stekt lett i en panne
  • 1 ss kvernet sort pepper
  • 2,5 dl hvitvinseddik
  • 2 laurbærblad, knust
  • 1 boks hakkede tomater
  • 4 store kyllinglår med skinn
  • olivenolje
  • 2 løk, skåret i tynne skiver
  • 2 vårløk, skåret i tynne skiver (bruk det hvite og det grønne)

Slik gjør du:

  • Dagen før: Bland soyasaus, stekt hvitløk, pepper, eddik, laurbær og tomater i en bolle. Del kyllinglårene i flere stykker.
  • Dagen etter: Finn frem en gryte og kok kyllingen i marinaden i ca 25 minutter på medium varme. Skum av fett og urenheter. 
  • Ta ut kyllingen og legg stykkene på et fat. Sil av kraften og kok den inn til halvparten.
  • Varm en panne med god olivenolje og stek kyllingstykkene med skinnsiden ned. Vend stykkene slik at de brunes på alle sider.
  • Tilsett løken og la den bli myk og fin.
  • Ta ut løken og kyllingen og ha 1/2 dl vann i pannen for å løsne de gode smakene i pannen. Ha dette over i sausen.
  • Legg kyllingen og løken over på et fint serveringsfat. Hell saus over og strø deilig vårløk over retten.