Vi går inn i årets høysesong når det gjelder festligheter og store dager som skal feires. Våren er tiden for rødmende bruder og blussende konfirmanter. Gjester skal inviteres, fester skal planlegges, bord skal dekkes og dekoreres.

Det er gøy å lage fine fester, men ikke alle av oss er like kreative så da er det supert å få noen gode tips.

Anette Sørum Wie har laget personlige bordkort.

-fine bordkort gir gjestene en følelse av at vertskapet har gjort noe ekstra for dem, sier Anette Sørum Wie. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Vi har spurt damen bak Designparken.com, Art Director og kreativ kraftkvinne Anette Sørum Wie om noen gode tips til fine bordkort.

Personlige bordkort

- I utgangspunktet er bordkort laget av praktiske grunner for at vertskapet skal kunne plassere gjestene sine slik de vil og til det beste for gjestene.

Men fine bordkort gir også gjestene en følelse av at vertskapet har gjort noe ekstra for dem. Så her er det bare å bruke kreativiteten, og være litt original, sier Anette og fortsetter:

- Om du trenger hjelp til å lage bordkortene kan du inviter noen kreative venner til å hjelpe deg.

Hva bør vi tenkte på når vi skal lage bordkort?

- Først av alt bør du tenke på om det er et tema for borddekkingen. Da bør bordkortet matche.

<<LES OGSÅ: Pavlova med salt karamell blir kakebordets vinner i år!>>

Lag bordkortene i stil med resten av borddekkingen og invitasjonene, slik at det blir en rød tråd på hele festen, enten det er til konfirmasjon, 50 års feiring, bryllup, venninnefest eller barnedåp, forklarer bloggeren.

Du har kanskje tatt med deg bordkort hjem fra en fest eller et selskap og spart på dem fordi de var fine, inspirerende eller personlige? Et bordkort er et fint minne og en inspirasjon når du selv skal holde fest.

<<LES OGSÅ: Det blir ikke skikkelig festbord uten friske blomster! Les blomsterekspertens 7 beste råd til et blomsterpyntet festbord.>>

Bruk naturen i bordpynten

- Det er fint om du kan skape ditt eget unike preg på bordkortet, gjerne med en detalj som gjestene husker.  Bruk det du finner i naturen, som blader, blomster, kongler, steiner, mose, grener til å lage bordkort med. Det er rimelig og noe alle kan få til. 

Selv er jeg veldig glad i papir, så mange av de tingene jeg lager er av papir - gjerne med litt origami/bretting, innrømmer hun.

Men du må ikke kunne origami for å lage fine bordkort! Det enkle er ofte mer enn godt nok. Anette har flere gode ideer som vil imponere gjestene dine.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Ekspertenes tips til borddekking>>

Lag bordkortene i god tid

Ikke skap deg mer arbeid enn nødvendig, for det er mye annet som skal fikses til et selskap. Og lag gjerne bordkortene i god tid, så fort du har fått svar på invitasjonene og vet hvem som kommer.

Om det mange gjester og et mingleparty, kan det også være ok å tenke på at bordkortet kan sitte på glasset - så finner man alltids igjen glasset sitt! Da blir det også mindre oppvask på vertskapet! sier Wie med et smil.

Her forklarer Anette hvordan du enkelt kan lage hennes fine bordkort:

Bordkort festet på gaffelen.

Bruk gjerne bestikket for å få en ny vri på bordkortet. Foto: Anette Sørum Wie

1.  Bordkort Marianne

  • Stans ut eller klipp ut en sirkel.
  • Tegn/skriv på det du ønsker og bruk de fargene som passer til temaet ditt. Har du tilgang på et tegneprogram eller Word på pc’en din kan du lage en enkel mal der, og printe ut på farget ark.
  • Fest papiret til gaffelen og du har et fint bordkort. Du kan også bruke andre materialer enn papir om du ønsker det, bare fest det til gaffelen.
Bordkort festet rundt glasset.

Klipp ut en søt ring og fest til glasset. Perfekt til fester der man kan miste oversikt over glassene. Foto: Anette Sørum Wie

2.  Bordkort Ole

  • Denne er super om det er mange gjester og det er minglefest. Glasset blir merket og gjestene finner det lett igjen.
  • Her har jeg også brukt stansemaskin. Stans først ut med den største formen, også bruker du den minste inni. Om du ikke har en stansemaskin, kan du klippe/skjære ut formen.
  • Pynt med det du ønsker - klistremerke, stans ut en mindre form (som sommerfuglen på bildet) eller ha den helt enkel uten. Lekkert tykt papir er fint i seg selv. Skriv på navnet.
  • Skjær eller klipp på den ene siden av ringen, slik at du får tredd bordkortet rundt stetten på glasset. 
Bordkort som er festet til glasset passer perfekt til minglefester.

Bordkort som er festet til glasset passer perfekt til minglefester. Foto: Anette Sørum Wie

3. Bordkort Thelma

  • Klipp ut remser på ønsket papir på 20 cm langt og 1,5 cm høyt. Skriv på den ene siden navnet, og på baksiden kan du for eksempel skrive navnet på jubilanten eller Hege & Pål om det er bryllup eller en dato.
  • Ta papiret rundt stetten på glasset og lim samme taggen. Du kan også bruke dobbeltsidig tape om ønskelig. Når du har limt sammen, klipper du i enden på taggen som vist på bildet.
  • Om du ønsker å laste ned mal på denne, så ligger den også på bloggen designparken.com